Анкета за проявите на агресията в училище проведоха в ОУ „Христо Ботев“

Ученици и преподаватели в ОУ „Христо Ботев“ в Добрич се обявиха срещу насилието и тормоза в училище.

Анкета за проявите на агресията в училище проведоха в ОУ „Христо Ботев“

Техните инициативи започнаха още през месец февруари, когато училището отбеляза Международния ден на розовата фланелка. Традицията започва през 2007-ма година, когато при откриването на учебната година в едно канадско училище, деветокласник е облечен в розово поло. Той става обект на подигравки от страна на по-големите ученици. Двама негови приятели решават да му помогнат по нетрадиционен начин и разпространяват 50 розови фланелки в цялото училище, които децата да носят като знак, че няма да позволят да бъдат жертви на нечия незаслужена агресия. Десет години по-късно милиони деца по света отбелязват този ден и се обявяват срещу насилието в учебните заведения.



Коридорите на училището „Христо Ботев“ са украсени с плакати срещу насилието, с ръчно направени от децата пеперуди и водни лилии, които ежедневно да напомнят на всички, че не е трудно да бъдем добри и търпеливи един към друг.

В изпълнение на Механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище на Министерството на образованието и науката в учебното заведение се проведе анонимна анкета, свързана с агресията. Участие в анкетата са взели 373-ма ученици от втори до осми клас. Автори на въпросите са екип от преподаватели в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София. Резултатите от нея сочат, че най-често децата са обект или свидетел на вербален тормоз и по-рядко на физически. Като най-често място, където се натъкват на тормоз, те посочват двора на училището, по-рядко коридорите и най-рядко в класните стаи. По думите на заместник-директора на училището Костадинка Петрова ще бъде засилена охраната на училищния двор, за да се противодейства адекватно на случаите на агресия. Освен това анкетата показва, че най-често агресорите са сами, а не част от групичка. Повечето от анкетираните посочват, че тормоз извършват предимно момчета към деца от техния клас и много по-рядко момичета. За случаите на тормоз децата предпочитат да споделят първо с родителите и приятелите си и едва след това с преподавателите. Според Димитричка Петрова, това е нормално, тъй като е много трудно дистанцията между учители и ученици да бъде скъсена и децата да имат пълно доверие в своите преподаватели.

Данните от анкетата ще бъдат представени пред педагогическия съвет и колегията в училището „Христо Ботев“, а след това с резултатите ще бъдат запознати и родителите.