Ивановден е!

Днес православната църква почита Свети Йоан Кръстител, празникът е известен като Ивановден.

Ивановден е!

Православната църква почита днес Свети Йоан Кръстител - последния старозаветен пророк, кръстителя на Иисус. Наречен е още "предтеча", защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение.



В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро, здраве, берекет и щастлив живот.

Празничната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Самият ден е посветен и на младото семейство, което е минало под венчилото през миналата година. Кумът, който е венчал или кръщавал новородените, приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство. Младите отиват в дома на кума, но и те носят дарове, хляб, баница и печена кокошка. 

Много важен аспект от традициите Ивановденските обичаи и ритуали е появата в ранно утро на маскирани и предрешени мъже с маски, които преминавайки от дом на дом, по-специално в северна България, но като цяло в цялата страна, със своите игри, музика и ритуали донасят разнообразие. Има радост и сигнал, че е време студът и снегът да дадат място на първите пролетни лъчения и цялостното преминаване на Българската земя към ново начало. Кукерските игри и ритуали са индивидуални за всеки район, но като цяло целта им е да прогонят злите сили(били те и застояло тримесечно зимно настроение) и да да донесат здраве и берекет за предстоящата година.

Имен ден празнуват : Йоан,Йоана, Иван, Иво, Иванка, Ивана, Ивон, Йоанна, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Жанет, Ина, Ива