Барселона разпиля Манчестър Юнайтед с 3:1

Барселона разпиля Манчестър Юнайтед с 3:1 във финала на Шампионската лига на стадион "Уембли" в Лондон. Трофеят е четвърти за каталунците в най-престижния турнир.

Барселона разпиля Манчестър Юнайтед с 3:1
Извънземният отбор на Барселона постави на колене Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига. Тимът на Лионел Меси триумфира с 3:1 насред Лондон за ужас на англичаните и шотландския им мениджър сър Алекс Фъргюсън.

За победителите на митичния "Уембли" се разписаха Педро (27), Меси (54) и Вия (69). Почетното попадение на "червените дяволи" реализира Рууни (34).

Трофеят е четвърти за Барса, като каталунците се наредиха на четвърто място във вечната класация след Реал Мадрид (9), Милан (7) и Ливърпул (5).

Изненадващо голмайсторът на Манчестър Юнайтед - Димитър Бербатов беше оставен извън групата на отбора. Българинът има две загубени финала в най-титулувания клубен турнир и липсата му сред резервите може да се обясни само със суеверие от страна на шотландския мениджър Алекс Фъргюсън. Също така действието на Съра навежда на мисълта, че Бербо ще си търси нов отбор от следващия сезон.

Юнайтед започна срещата изключително агресивно с единствената мисъл да атакува. Първите десет минути изминаха на един дъх, като пресата на англичаните не позволяваше на Барселона да преминава центъра. Те обаче не успяха да отправят точен удар към вратата на Виктор Валдес.

Изведнъж каталунците овладяха топката и „червените дяволи" също бяха принудени да се отбраняват. Темпото на игра спадна, което беше напълно по вкуса на испанците и първото опасно положение пред вратата на Ван дер Сар не закъсня. След многоходова комбинация, Шави се измъкна отдясно и центрира полувисоко в наказателното поле, но Педро Родригес изкара в аут от няколко метра.

С два пропуска се отличи Давид Вия, за да дойде 27-ата минута, когато Педро прониза глухата защита на „червените дяволи". Той бе изведен великолепно от Шави и плъзна топката в обратния ъгъл на Ван дер Сар за 1:0.

Манчестър се върна в мача много бързо, въпреки смазващото превъзходство на съперника. От наглед нищожна ситуация, след изпълнение на тъч, Рууни и Гигс разиграха на двойно подаване и английският национал беше безкомпромисен с удар по диагонала - 1:1.

След почивката испанският шампион тръгна в нападение и затвърди превъзходството си над Юнайтед с гол шедьовър на най-добрия футболист в света Лионел Меси. Аржентинецът простреля Ван дер Сар в средата на вратата със страховит шут извън наказателното поле. Попадението е 12-о за Меси в турнира и падна в 54-ата минута.

Голът успокои каталунците и вратата на „червените дяволи" се превърна в стрелбище. В 69-ата минута Меси развинти съперниковата отбрана и топката попадна в Давид Вия, който оформи крайния резултат - 3:1 с прекрасен удар от границата на наказателното поле.

Барселона - Манчестър Юнайтед 3:1

Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Пике, Абидал, Бускетс, Шави, Иниеста, Педро, Вия, Меси

Ман. Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Видич, Фърдинанд, Фабио, Парк, Гигс, Карик, Валенсия, Рууни, Ернандес