Доказано: Даляните с ултразвук пазят и делфини, и рибари

В периода април – юли 2015 г. Сдружение за дива природа „Балкани“ проведе пилотно за България проучване за ефективността на модерни устройства за предотвратяване на нападения на делфини върху рибарските далянови мрежи.

Доказано: Даляните с ултразвук пазят и делфини, и рибари



Това са така наречените Акустични репелентни устройства (АРУ или още пингъри) – съвременни средства, които се използват в много морски държави за предпазване на рибарските мрежи от щети, нанасяни от делфини и други китоподобни бозайници.

След поставянето на АРУ през пролетта на 2015 г. щетите над съоръженията са намалели драстично. За проучвания период са отчетени само 3 влизания на делфини в даляните, като 2 от тях са съпроводени с единични щети върху риболовните мрежи. В същото време даляните в района на проучването, които не са оборудвани с пингъри, продължават да търпят загуби и щети, причинени от делфините.


През 2012, 2013 г. са отчетени почти ежедневни нападения и множество скъсани мрежи, както и загуба на улов. През 2014 честота на нападенията е намаляла, но въпреки това е висока – набезите на делфините върху даляните са ежеседмични.

Получените резултати дават повече яснота за действието на пингърите като цяло, както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика, като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България. В края на проекта екипът представи резултатите пред местни рибари и представители на МИРГ Шабла.


Припомняме, че след подробно проучване на даляновите рибарски мрежи през лятото на 2014 г. в района на Каварна, Балчик и Калиакра бяха избрани два даляна, на които да бъдат поставени пингърите. Устройствата бяха поставени през април 2015 г. от експертите на Сдружение за дива природа „Балкани“, като времето съвпада с началото на пролетния риболовен сезон.

Екипът на сдружението предостави на рибарите формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – като присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експертите биолози провеждат ежемесечни наблюдения върху оборудваните даляни, като целта е да се събере възможно най-много информация за действието им и да се постигне точно отчитане на резултатите.