Сирийските власти са стреляли по протестиращите

Сирийските власти сякаш намериха виновниците за масовите безредици, които продължават в страната от средата на януари.

Сирийските власти са стреляли по протестиращите

Както заяви министерството на вътрешните работи на страната, отговорност за ставащото, в това число и за нападенията над представителите над властта, лежи на въоръжените привърженици на радикалния ислям.


 

Според представители на министерството, ислямистите искат да създадат хаос в страната, да изплашат сирийския народ, а също така да сринат започната от президента Башар Асад програма за демократични реформи.Както съобщава сирийската държавна агенция SANA, от МВР на страната обещали да бъдат намерени виновниците и те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

 

Сред престъпленията, които се приписват на ислямистите са жестоките убийства на полицаи, чиновници, войници и мирни жители, а също така опити да се прекъснат основните транспортни магистрали в страната. От своя страна, участниците в започналата вчера протестна акция са съобщили, че тя ще е безсрочна. Протестиращите имат намерение да останат на площада, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

 

 Същевременно Ройтерс съобщава, че силите за сигурност на Сирия тази нощ са открили огън по протестиращите в град Хомс. Засега не е известно колко са убитите и ранените. Стрелбата е започнала, след като полицаите са настояли протестиращите да напуснат площада, на което те отговорили с отказ. Късно снощи, световните агенции цитираха изявление на вътрешното министерство на Сирия, че безредиците в страната са достигнали до мащабите на въоръжено въстание.