Правителство без коалиционно споразумение; Цветан Василев обвини одиторите в лъжа; арестуваха шефове на ДАИ

Правителство без коалиционно споразумение; Цветан Василев обвини одиторите в лъжа; арестуваха шефове на ДАИ
Преговорите между партиите за коалиционно правителство са водеща тема за петъчните вестници.

"Ние сме буквално пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление", каза пред журналисти Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", след проведените втори консултации с ГЕРБ.
„По нашата програма от 94 точки имаме почти 90% съвпадение, което е много добре. Имаше също допълнително съгласуване на позициите по тези четири точки, по които имахме различия при разглеждането на програмата на ГЕРБ", коментира Симеонов.
„За нас е по-важно да има документ и това е първият етап от нашето поемане на отговорността - да подпишем програмата, да застанем с нея както като политически фигури, така и като коалиция, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения някъде", заяви Симеонов.
Той обясни, че политическият съвет на коалицията е решил политически лица от ПФ да не участват в управлението. „Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъвси", посочи той. По думите му по този начин формацията показва правилния модел на политическо отговорно поведение.
За Корман Исмаилов и Народна партия „Свобода и достойнство" продължаваме да сме на същата позиция - ние сме категорично против допускането на техен представител във властта, каза още Симеонов.
На въпрос дали това означава, че Патриотичният фронт е против участието на Реформаторския блок във властта Сименов отговори отрицателно. „Не означава, че сме против Реформаторския блок, а че сме против тази партия, която е изградена на същия принцип, както е изградена ДПС". - в. „Труд".

„Европейските либерали призоваха Борисов да не прави кабинет с ПФ и "Атака"
Алиансът на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ/ осъжда възможността в новото българско правителство да има представители на "крайни десни и популистки партии". Алиансът, в който членува ДПС, разпространи становище по повод преговорите за съставянето на ново правителство в България. В него председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат призовава председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да състави стабилно правителство, изградено на основните европейски ценности, с уважение към върховенството на закона и основните права.
Бъдещото коалиционно правителство трябва да стъпи на демократични основи и да обедини народа, а не да го разединява, коментира Верхофстат. Според него най-лошият изход от разговорите за съставянето на коалиция би било правителство, в което влизат крайни националистически организации, "като популистката партия Патриотичен фронт и "Атака".
АЛДЕ изразява загриженост, че такава коалиция може допълнително да забави европейското приобщаване на България." - в. „Сега".

„Евентуална коалиция с ГЕРБ стана повод за нови спорове в БСП. Членовете на Изпълнителното бюро на партията не са единодушни, че БСП трябва да държи курс на опозиция. Лидерът на БСП Михаил Миков свиква заседание на Националния съвет в неделя. Но в обявения дневен ред е записано само гласуване на номинацията на Янаки Стоилов за зам.-шеф на парламента и обявеното вече председателство на парламентарната група от Миков. Социалистите вече казаха "не" на коалиция с ГЕРБ на пленум преди десетина дни.
Темата отново ще бъде повдигната с новия нюанс за втория кръг разговори с хората на Бойко Борисов. Аргументите "за" споразумение с ГЕРБ са социалните политики, водещите за страната проекти и привличането на чужди инвеститори. "Само кабинет на широката коалиция може да изкара пълен 4-годишен мандат и да доведе до очаквания растеж", коментирали на "Позитано" 20 ключови социалисти. "Подобно действие ще затрие партията, това е лудост!", скочили други от върха на БСП." - в. „Стандарт".

„Калфин: Ситуацията в страната предполага широка коалиция и с БСП
По отношение на коалицията, която колегите от ГЕРБ имат отговорността да направят, разговорите продължават. Ние настояваме относно мнението си, което сме изразили не веднъж и го повторихме - че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на Социалистическата партия. Това каза Ивайло Калфин от АБВ, след проведените втори консултации с ГЕРБ.
„Една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, което мисля, че всички ние трябва да направим за стабилността на държавата, за потвърждаване на нейната евроатлантическа ориентация и европейските приоритети, които имаме. Това е изключително важно нещо, стоим на това мнение", посочи Калфин.
За нас разговорите за коалиция на се приключили. Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората политически сили. В дясноцентристка коалиция АБВ трудно би могла да участва, което не означава, че няма да подкрепим конкретни политики, каза още Калфин.
„Ние ще бъдем максимално конструктивни, но в дясноцентристка коалиция няма как да участваме", посочи Ивайло Калфин. На въпрос дали от АБВ са разговаряли с БСП, Калфин отговори, че за сега подобен разговор за политики не са водили, но той заяви, че се надява такъв да има, както и с всички останали парламентарни групи.
Калфин посочи, че по време на днешните консултации ГЕРБ и АБВ са обсъдили изработването на стратегия в областта на енергетиката и са говорили, че е добре следващия парламент да приеме декларация, в която да се изведат националните приоритети, които всички политически групи да подкрепят. Калфин добави, че очакват стратегията в областта на енергетиката да бъде приета, като посочи, че детайлите й ще бъдат допълнително разгледани. „Получихме положителен отглас от ГЕРБ включително за развитието на ядрената енергетика - ако се появи нов инвеститор, различни интереси, максимално публично би трябвало да се разгледат в парламента ", каза още той." - в. „24 часа".

„И следващият кабинет ще е по формулата "Орешарски"
Кабинет, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт - тази възможност става все по-отчетлива след поредния кръг политически консултации вчера. Така новото правителство ще повтори формулата на предшественика си. Коалиционно споразумение няма да се подписва и представители на патриотите няма да участват в кабинета. По този начин ще бъдат туширани критиките на Брюксел за присъствието на крайната десница в следващото българско правителство.
До договорката между ГЕРБ и ПФ се стигна след 4-часови разговори. ГЕРБ направи реверанс към бъдещия си партньор, като обяви, че фронтът не може да се приема като националистическа коалиция. "Смятаме, че определения като националистична формация не се отнасят към тях", обяви Румяна Бъчварова.
Ясни са и допирните точки между ГЕРБ, реформаторите и патриотите, въпреки че от РБ вчера отказаха коментар. Те са ревизия в енергетиката, преди да се реши за повишаване цените на тока, запазване на финансовата стабилност и разрешаване на проблема с КТБ. Сходство в позициите на трите формации има и в областта на данъчната политика. "Буквално сме пред подписване на програма за стабилно управление, така както се обединихме да се нарече", обобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разсея съмненията, че ПФ ще даде рамо само срещу министерски кресла. Симеонов категорично отрече възможността лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да оглави военното министерство, а Поли Карастоянова - на туризма. Симеонов заяви, че и на експертно ниво няма да искат участие в правителството. Румяна Бъчварова пък обяви, че подписите на ПФ под управленска програма са достатъчна гаранция за подкрепа. ГЕРБ са се съгласили по искане на фронта Министерството на младежта и спорта да бъде закрито, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се раздели на три.
Договорката с АБВ е за подкрепата на определени политики, една от тях е ревизията в енергийния сектор. ГЕРБ направи отстъпка по въпроса, след като и ПФ, и реформаторите настояват за проверка и анализ в сектора.
Трите формации, които ще крепят следващото правителство - ГЕРБ, РБ и ПФ, нямат различия и по проекта "Южен поток". Всички те настояват газопроводът да се изгради според европейските правила и без руски монопол при доставките на синьо гориво." - в. „Сега".

Все по-драматичният развой на кризата в КТБ също е сред темите на всекидневниците.

„Цветан Василев: Данните на одиторите за КТБ са манипулативни, целят ликвидирането на банката     
"Капиталът на Корпоративна търговска банка е положителен, а редовният дълг по кредити е 88 %." Това се казва в първата официална позиция на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, изпратена до медиите и цитирана от БНР.
По думите му ако има обезценка на активите на стойност от 4,2 млрд. лева, която бе определена като "дупката в КТБ", тя трябва да е трупана с месеци и дори години. "Ако това е вярно, то много по-голяма вина носи БНБ, защото не си е свършила работата като надзорен орган", смята Василев. Той припомня, че именно БНБ е потвърдила стабилността на Корпоративнта търговска банка малко преди налагането на специалния надзор с разрешението да придобие банка "Виктория".
Василев определя данните на одиторите като "манипулативни" и "целящи ликвидирането на КТБ". - в. „Труд".

„Международни експерти да проследят къде са активите, купени с кредити от КТБ, и парите да бъдат върнати в банката. Това предложи вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю за БНТ.
Има специалисти в света, които да търсят парите. Имаме няколко примера в света за проследяване на парите и някои държави се справиха нелошо, каза Захариева.
Служебният кабинет многократно е питал БНБ дали може да се предприеме това, каза Захариева с уговорката, че БНБ е независима институция." - в. „Дневник".

Вестниците информират и за арестите на шефове на ДАИ в Плевен.

„Шефът на плевенската дирекция "Автомобилна администрация" Николай Николов, заместникът му и още четирима чиновници от службата бяха арестувани вчера от ДАНС за изнудване на транспортни фирми. Закопчан е и местен криминално проявен, който посредничил в рекета.
Служителите на ДАИ прибирали месечен абонамент и принуждавали превозвачите да минават на годишните технически прегледи в точно определен пункт, научи "Стандарт". По неофициална информация пунктът е собственост на жената на Николов.
Служителите на ДАИ си искали т. нар. такса спокойствие от собствениците на транспортни фирми, както и рушвети при установени пътни нарушения. Чиновниците прибирали пари от издаване на лицензи за управление на МПС. Известни до момента са поне 10 фирми, станали обект на изнудване." - в. „Стандарт".

„Седем души, между които членове на ръководството на  регионалната дирекция "Автомобилна администрация" - Плевен са задържани по подозрение, че събира такса "спокойствие" от транспортни фирми, съобщи прокуратурата.
Задържането е станало от  специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.
Шестима от задържаните са служители на дирекцията, включително директорът и негов заместник. Седмият е посредникът между държавните служители и фирмите. Той е криминално проявен.
Прокуратурата е установила, че служителите са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт." - в. „Дневник".

„Специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС, задържа 7 лица за срок от 24 часа по ЗДАНС.
Шест от задържаните лица, сред които директор и заместник-директор, са служители на регионалната дирекция „Автомобилна администрация" - Плевен. Седмият задържан е посредник между служителите на ДАИ и фирмите. Същият е криминално проявен.
При извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми.
Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.
Операцията е проведена съвместно от Софийска градска прокуратура и ДАНС. Участвали са 3 прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 служители на МВР.
Тази операция е третата за новосформираното звено за борба с корупцията в СГП. До момента са образувани две досъдебни производства срещу кмета и заместник-кмета на Община Плевен, след разследване на специализираното звено и ДАНС." - в. „24 часа".


Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+