Добричлия с медал от фестивала "Времена и епохи" в Москва

Четири медала за отлично представяне в Москва заслужиха българските възстановчици.

Добричлия с медал от фестивала "Времена и епохи" в Москва



Изключително успешно бе първото участие на български възстановчици на фестивала “Времена и епохи” в Москва. Това е най-мащабното събитие, посветено на Първата световна война. Тази година в него участваха над 1000 реконструктори. Изявите им наблюдаваха повече от 200 000 зрители. Фестивалът се проведе от 5 до 7 юни в музея-резерват “Коломенское” в руската столица. Сред участниците за пръв път бяха 20 представители на четири елитни регионални клуба на Национално дружество “Традиция” – Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София. Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” бе представен от шестима души.

Пресъздадени бяха пет битки от първия глобален световен конфликт. Първата бойна възстановка бе на “Атаката на мъртъвците” при крепостта Осовец. На 6 юни бе пресъздаден Брусиловския пробив. Третия ден на фестивала започна с възстановката на Месорупка /месомелачката/ при Нивел.


След това пред зрителите своите бойни умения показаха и българските представители. Те участваха във възстановката на сраженията на Солунския фронт. Тогава българските войници показват чудеса от храброст срещу числено превъзхождащите ги съюзнически сили на англичани и французи и в продължение на няколко месеца отстъпват едва 50-тина километра, не позволявайки фронтът да бъде пробит. Атаката на българските участници започна със залпов огън, последван от преодоляване на заграждения с бодлива тел, обстрел с гранати. Българите се понесоха в боя с марша “Шуми Марица” под интензивен огън на френските и шотландски реконструктори. Показана бе и страховитата българска атака, придружена с мощно “Ура”. В пресъздаването на битката при Монастир /Битоля/ участваха английска, шотландска, френска, австроунгарска армия и експедиционен корпус от руската имперска армия. В сраженията бе показана и жертвоготовността, с която българските войници защитават бойното знаме. Командир на българския взвод беше д-р Добрин Добрев – председател на РК “46-ти пехотен Добрички полк”. Последната битка от фестивала представи бронираната техника, участвала в Първата световна война.


Различното на фестивала в Москва, бе че освен на битките домакините бяха заложили и на цялостно представяне на епохата. Показан бе бита на различните съсловия от преди един век. Зрителите видяха бита в руско село и в казашки хутор с всички елементи от ежедневието. Показани бяха и условията в тогавашните мини и заводи – работници копаеха въглища, а други се трудеха в доменна пещ. Имаше и цигански катун с типичните песни, кръшни танци, изработка на дървени лъжици и кражби на портфейли на посетителите, които веднага бяха връщани. Не бе забравена и аристокрацията – нейните представители организираха бал, на който присъстваше Великият княз – брат на императора. Представена бе и полева болница. Майстори занаятчии от цяла Русия, изработващи различни исторически предмети показаха своите произведения, измайсторени по автентична технология.

Организирани бяха и състезания по джигитовка с участието на най-добрите руски ездачи.

През трите дни участниците в бойните възстановки са били разположени на лагер в Коломенское. Така зрителите получиха възможността да се запознаят с войнишкия бит.


В Москва за пръв път бе показано и възстановеното знаме на 46-ти пехотен Добрички полк – образец 1881 г. То е точна реплика на оригиналното, в пълен размер и майсторски изработено от добричката фирма “Българска шевица” ЕООД.


Българските участници се представиха отлично, демонстрирайки перфектна строева подготовка, безукорна дисциплина и завидни бойни умения. Подготовката на родните възстановчици е била оценена и от организаторите, които връчиха на нашите представители четири медала. Кирил Бързаков от Добрич заедно с Неделчо Чорулиев получиха Орден за ратна доблест. Медал “Александър Невски” бе връчен на Диян Иванов и Методи Навущанов.