Падат три такси по кредитите; КАТ пак дере с електронни фишове; Всеки трети ден през 2014 г. е неработен

Мамят със съобщения за 5000 долара печалба; Край на измамите с две шофьорски книжки; Арест за зам.-кмет, изнудвал фирми

Падат три такси по кредитите; КАТ пак дере с електронни фишове; Всеки трети ден през 2014 г. е неработен

24 часа
Данъчните връщат всеки пети, поискал отписване на стари дългове
50 000 българи са поискали опрощаване на техни стари задължения към хазната заради изтекла петгодишна давност.  Това съобщиха от Националната агенция за приходите вчера. Най-много били молбите за отписване на неплатени глоби към КАТ.
Всяко пето искане обаче се оказва несъстоятелно, каза вчера говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Това са всички вземания, по които вече имало открита процедура за доброволно или за принудително събиране. Това може да бъде направено чрез телефонно обаждане, имейл, писмо покана до длъжника.

Най-често мярката се предприемала броени дни преди да изтече давността на конкретния дълг, защото така срокът за амнистиране се удължава с още 10 години, обясниха експертите.

Пребитото от баща си дете искало да отиде на панаира за захарен памук
Няма подадени сигнали за насилие, упражнено от бащата Пламен Петров над 7-годишната му дъщеря Пламена - нито в полицията, нито в отдел “Закрила на детето”, нито в ОУ “Васил Априлов”, където момиченцето е учило в I клас.

Това заявиха вчера от трите институции в Русе по повод смъртта на Пламена. Привечер на Великден детето е закарано в спешното отделение на болницата, където е починало. Бащата е задържан за 72 часа заради нанесен побой над детето.

Според оскъдните данни от аутопсията по детето са били нанасяни удари с тъп предмет, ръце и крака. Тръгна и слух, че сърцето на Пламена не издържало и се пръснало, когато един от ритниците на бащата попаднал в гърдите . И от “Съдебна медицина”, и от полицията вчера отказаха да говорят по тази версия, тъй като от окръжната прокуратура е наложена забрана.

Поредният скандал тръгнал от молба на детето да отиде до търлата (местния панаир с люлки и захарен памук). Това се случило около 17 ч. 38-годишният баща отказал, но Пламена настоявала. Това ядосало родителя и той се нахвърлил с юмруци и ритници върху детето пред очите на жената, с която живеел - Елена П., на 32 г., сестричката Десислава и още един мъж, който бил на гости.

Труд
Мними пастори зарибяват със семе за посев
Религиозна общност, регистрирана като сдружение с нестопанска цел, набира сподвижници във Великотърновска област, като разпространява семена за посев на зеленчуци.

Мисионерите са избрали нетрадиционен начин за привличане на последователи. От сдружението "Христос за всеки" пускат в пощенските кутии на граждани в старата столица пакетчета със семена на краставици и тиквички, придружени със съвети как да се засяват и какви ценни вещества съдържат. Семената вървят като подарък към брошури, прокламиращи "един нов завет".

Край на измамите с две шофьорски книжки
Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС).

Поправките са публикувани днес в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива на ЕС от 2006 г. и изключват притежаването на две книжки от граждани на съюза.

Стандарт
Падат три такси по кредитите
Чакат бум на банков туризъм след три месеца
С три такси олеква цената на кредитите. Когато теглим нов заем, няма да плащаме за усвояването и управлението му. Пада и наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен заем.

Така кошмарът на банкерите, че тълпи от длъжници ще обсаждат офисите им, е на път да се сбъдне след 3 месеца. Тогава влизат в сила новите текстове в Закона за потребителския кредит, публикувани вчера в Държавен вестник.

С промените става по-изгодно да се изплати старият заем, като се тегли нов при по-добри условия. Единствената пречка пред желаещите да рефинансират стария си ипотечен кредит с пари от нова банка е плащането на таксата за разглеждане на документите.

Ипотеката може да се погаси предсрочно при условие, че по нея са направени поне 12 вноски. В противен случай се дължи такса до 1% върху останалата сума. Сега топката е у нотариусите, които може да вдигнат таксите по ипотеките, опасяват се експерти.

Арест за зам.-кмет, изнудвал фирми
Агенти от ДАНС спипаха Алексей Зелов с 4000 бона рушвет
Агенти от ДАНС арестуваха зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов. От прокуратурата съобщиха, че общинарят е задържан за 24 часа в момент на вземане на подкуп. Става дума за 4000 белязани лева, които зам.-кметът е поискал от фирма доставчик на общината.

Акцията на ДАНС в града започна вчера по обяд. Тогава цялото кметство бе блокирано, а чиновниците бяха принудени да останат на работните си места до края на обиска на кабинета на Зелов. Общината пък бе затворена за работа с граждани. От плевенската прокуратура и от местната дирекция на полицията отказаха коментар под претекст, че операцията се ръководи директно от София. От прокуратурута пък обясниха неофициално, че има съмнения и парите да са били дадени на Зелов за спечелване на обществена поръчка или за наемане на общински имот.

Алексей Евгениевич Зелов се смята за най-доверен човек на градоначалника проф. Димитър Стойков, който винаги го замества. Той отговаря и за финансите на плевенската университетска болница, чиито шеф бе Стойков преди изборите. На него бе поверен най-скъпият проект за рехабилитация и разширение на тролейбусната мрежа на Плевен на стойност над 23 млн. лв., от които 17 335 761 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие.

Късно снощи от пресслужбата на общината опровергаха информацията Зелов да е в ареста. Оттам пуснаха официално съобщение, според което "в сградата на община Плевен тече проверка от ДАНС. Кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани, а оказват пълно съдействие в разследването", се казва в съобщението.

Монитор
Мамят със съобщения за 5000 долара печалба
Бум на измамници, които изпращат съобщения за печалба от 5000 долара до кюстендилци, заляха хората по време на великденските празници. Последният опарен е 62-годишен мъж, който е получил такъв вид SMS вчера. В съобщението се настоява за незабавно позвъняване на телефон, от който е изпратено посланието.
“Най-вероятно става въпрос за импулсен телефон. След подобно обаждане обаче сметката може да набъбне до стотици левове”, коментираха специалисти.

Самият потърпевш не е участвал в никакви игри, за да получи подобен сюрприз за празника.

“Сигурно това е новият вид измама. Има и много други познати, които също са получили такива съобщения. Аз лично не съм се обаждал, за да видя какво ще стане, и нямам намерение. Кой без нищо ще ти подари 5000 долара”, коментира потърпевшият.

Проверка в интернет установи, че позвънявания от телефон със същия код - +393, са получавали и други хора в България. При обратно обаждане пък те установявали, че става въпрос за т.нар. виртуален мобилен оператор, който таксува минутата по 50 долара.

Заплюха си резиденцията на Тато в Банкя
Пенсионери искат СПА центрове за възрастни
Хората от третата възраст излъчват пратеници за преговори с властта
СПА центрове специално за хора от третата възраст да бъдат разкрити в страната. За това се обявиха от Националния пенсионерски съвет.

„Да се създадат комплекси около минералните находища, където възрастните да почиват по 15 дни. Това би било много добра реклама за България, а и ще се разкрият нови работни места”, мотивира идеята главният секретар на съвета Димитър Кисимов. Тя предвижда за престоя си във вакантните центрове родните пенсионери да плащат по 10 лв. на ден, а връстниците им от чужбина – двойно. От сдружението предлагат изграждането на СПА центровете да се реализира с пари от европейски фондове.

През следващия програмен период на ЕС България ще получи няколко милиона евро за деинституционализацията на възрастните хора. Както „Монитор” писа, с тях ще бъдат подобрени условията в сегашните институции и ще бъдат изградени нови комплекси от семеен тип за възрастни. Така в малки къщички ще живеят по 5 – 6 души, които ще бъдат напълно самостоятелни. От пенсионерския съвет предлагат част евросредствата да бъдат вложени в изграждането на вакантни комплекси, където възрастните да лекуват болежките си.  Не е нужно  да се строят  нови сгради.

Сега
87 общини са заплашени от фалит заради евросанкции за 180 млн. лв.
Кметове сравняват глобите по екопроекти с опустошителните наводнения преди 10 години
Скандалът с финансовите санкции за 87 общини заради проблемни проекти по оперативна програма "Околна среда" се разраства. Вчера министърът на екологията Искра Михайлова се срещна с Националното сдружение на общините (НСОРБ) и обяви, че са проверени обществени поръчки за 556 млн. лв. и ще бъдат наложени санкции за общо 180 млн. лв. За пореден път Михайлова отказа да даде конкретна информация, въпреки че в медиите вече изтече черният списък на застрашените от орязване на средства общини. Данните са потресаващи - Костинброд например е заплашен от санкция в размер на 24 млн. лв., при положение че целият годишен бюджет на общината е 10 млн. лева.

Проблемите започнаха, когато миналата година Европейската комисия хвана нередности в общински проекти - основно за ВиК и пречиствателни станции, и замрази парите за България по програма "Околна среда". Основните критики от Брюксел са за незаконосъобразно смесване на критерии при провеждане на обществените поръчки, ограничителни изисквания за регистрация, неравно третиране на участници, незаконосъобразно удължаване на срокове и др.

За да получи оставащите 1.5 млрд. лева за екология, страната ни трябва да докаже на Брюксел, че е взела мерки срещу нарушенията. Едната възможност бе средствата по всички проекти да бъдат орязани с 10%. Другата - виновните общини да си понесат наказанието за лошо проведените обществени поръчки. Очаква се преговорите за размразяването на европейските пари да приключат на 27 май, когато ЕК трябва да каже доволна ли е от българската реакция.

Търговските вериги са вкарали в хазната допълнително 1 милиард лева от ДДС
Според хипермаркетите 72% от стоките, продавани в тях, са български
Навлизането на големите търговски вериги у нас е "изсветлило" оборотите от търговията на дребно. Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за навлизането на новите форми на търговия у нас в периода 2004 - 2013 г. Ефектът от това изсветляване се оценява на 5 милиарда лева. В резултат на това веригите са вкарали в хазната допълнителни 1 милиард лева от ДДС за същия период.

Според авторите на анализа е много трудно да се защити твърдението, че големите вериги продават основно вносни стоки. На база на данни от Сдружението за модерна търговия, което защитава интересите на хипермаркетите, ИПИ изчислява, че 72% от продадените стоки в десетте най-големи вериги у нас са от български производители. В цели продуктови групи българското производство е абсолютен монополист или държи значителен пазарен дял. Такива са например охладено и замразено пилешко месо, бяло саламурено сирене, кашкавал, лютеница.

Дневник
Всеки трети ден през 2014 г. е неработен
Почивните дни са една трета от от 2014 година. Само седмица след четирите почивни дни за Великден, се задават още 6 дни, в които не се работи.

Почивните дни през 2014 г. са общо 135, изчисли Би Ти Ви като включи уикендите, официалните празници, които не се отработват, a също и платените отпуски. Разбира се, това не важи за всички, тъй като на много хора се налага да работят в събота или в празничните дни.

Докато хотели и ресторанти са на печалба по време на дългите почивки, общо индустрията губи - производството спира, а включването и изключването на машините изисква време. Работниците също имат нужда от поне половин работен ден, за да се върнат в обичайния си ритъм. Анализите на работодателските организации показват, че всеки допълнителен почивен ден струва на икономиката 90 млн. лева загуби.

От друга страна психолозите потвърждават, че ефективността на служителите се подобрява след почивка.

Тихомир Тошев: Промените за кредитите ще пречат на банките да са гъвкави с лихвите
С променения начин за формиране на лихвите по кредитите банките ще станат по-малко гъвкави в договорите с клиентите си. Това коментира пред "Дневник" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "КредитЦентър" по повод обнародваните във вторник промени в Закона за потребителския кредит.

Той мотивира твърдението си с факта, че оттук нататък лихвата ще се формира от пазарен показател като EURIBOR/LIBOR, чието равнище зависи от пазара, плюс надбавка. Тази надбавка пък става непроменлив елемент освен ако не се подпише двустранно анекс към вече сключен договор за заем.

Това ще кара хората, които имат кредит, през следващите 4-5 години, когато икономиката в Европа се стабилизира все повече и този индекс (EURIBOR/LIBOR) нарасне, да го предоговорят или да го рефинансират, защото тяхната лихва ще се увеличава и ще стане по-висока от пазарните лихви в момента, обяснява експертът. Причина за това очакване е, че в момента тези показатели са на исторически най-ниските си нива и занапред се очаква да растат.

Така че съществуващата преди промените в закона гъвкавост в определяне и следене на лихвата през целия период на кредита изчезва.

Репортер
Затварят училища и болници
Градовете ще останат с разкопани улици и без вода през лятото, а общинските детски градини и училища – без финансиране, твърдят кметове
Общините ще бъдат принудени да затворят детски градини и училища, които са на тяхна издръжка, заради липса на пари. Причината е, че 87 общини трябва да върщат милиони левове заради нередности по Оперативна програма „Околна среда”. Няма да има пари нито за детските градини, нито пенсионерските клубове, ако платим санкциите от държавата, заяви за в. РЕПОРТЕР кметът на Белослав Желязко Петров.

Той беше категоричен, че общината ще фалира и блокира, защото бюджетът й е едва 2 млн. лева, а наложените санкции са на обща стойност от над 4 млн. лева. Според него има реална опасност да се спрат средствата не само за детските градини, но и за лечебните заведения.

„Става въпрос за два договора – по единия от 2011 г. ни искат 476 000 лв., а по другия от 2008-2010 г. - 3,370 млн. лв., като с лихвите ще станат още повече”, посочи той.

КАТ пак дере с електронни фишове
Мобилните камери са връщат на пътя до края на май
Мобилните камери на КАТ се връщат на пътя до края на месец май. От тях отново ще се издават електронни фишове, които по-рано Върховият административен съд спря.

Връщането им е възможно, след като промени в Закона за движение по пътищата бяха приети в транспортната комисия в парламента. Заедно с тях вече почти е готова и специалната наредба, която регламентира използването на мобилните камери, каза пред РЕПОРТЕР зам.-председателят на комисията Георги Свиленски.

Така ще бъдат спазени забележките на ВАС от началото на тази година.