Загиналият спецполицай - екшън герой във филм на БНТ; Нови мерки за цигарите; 133 свлачища край морето; Българите скътали 40 млрд. лв.

Водеща тема за всички ежедневници днес е трагедията в Лясковец - пълен обзор на събитията, коментари, анализи и експертни мнения

 Загиналият спецполицай - екшън герой във филм на БНТ; Нови мерки за цигарите; 133 свлачища край морето; Българите скътали 40 млрд. лв.

Стандарт
Психично болен уби полицай в Лясковец
Психично болен уби рано в петък сутринта един полицай и рани трима в Лясковец, област Велико Търново. Към 11,30 часа стрелецът бе заловен, като при операцията по задържането му той бе ранен в корема и откаран с линейка до болница в старата столица, където е опериран.

В 6,00 часа е била предприета спецоперация на полицията срещу 53-годишния Петко С. Петков, който е заплашвал, че възнамерява да използва огнестрелно оръжие срещу училището, срещу което живее.

Мъжът е психично болен, като се е барикадирал и не е напускал дома си от 2011 година. Той живее в къща, която е в центъра на града точно срещу двора на училището „Максим Райкович". Петко С. Петков започнал да пише още през миналата година официални писма до директора на училището, че притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца.

Шест писма е изпратил Петко Петков до директора на училище "Максим Райкович" - Николай Кожухаров. В писмата, които са пристигали винаги в понеделник или петък, мъжът заплашвал директора и искал от него да въведе по-строги мерки в двора на училището. В петото писмо, което получил директорът, пишело „Ловец съм от 10 години...!!! Ще взема работата в свои ръце". Тогава директорът предположил, че съседът наистина може да е опасен за него и за децата и предположил, че той може да има оръжие и подал сигнал в полицията. На 6 март Петков изпратил още едно заплашително писмо до директора и тогава той подал още една жалба в МВР. Полицаите вече били осигурили кола с униформени да дежури пред училището, но след втория сигнал решили да обезвредят мъжа, за който вече имало данни, че е въоръжен. Последната заплаха е била от вчера. Вследствие на това е планирана и специализираната акция.

"В 0.00 часа на 14 март са проведени инструктажи на спецполицаите, имало е и разрешение от окръжна прокуратура Велико Търново. В 4 часа сутринта в ОД на МВР Велико Търново е проведен допълнителен инструктаж на участващите в операцията спецполицаи. Било решено акцията на МВР да започне в 6 часа сутринта. Служители на СОБТ обграждат кооперацията, където живее психично болният, и призовават Петков да се предаде 4 пъти. Мъжът обаче открил стрелба по униформените и вследствие на рикошет на куршумите се стига до инцидента. Веднага след това Савов казал, че ще се предаде, но отново открил огън по спецполицаите, когато на място загива един от служителите - Емил Шарков, а друг е ранен", разкри по-късно в парламентарна зала вътрешният министър Цветлин Йовчев.

На мястото на инцидента пристигна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Районът на инцидента бе отцепен, а газоподаването там бе спряно като част от мерките за сигурност.

В крайна сметка в 11,30 часа приключи операцията по залавянето на Петко С. Петков. Той бе ранен и откаран с линейка от мястото на инцидента, охранявана от пет полицейски коли.

Ранените полицаи са без опасност за живота, като имат тежки наранявания. Те са откарани във Военна болница в София.

Петков не работил нищо от дълги години. Почти не излизал от къщата си, само крещял от терасата си, че иска тишина и часовете по физическо да се провеждат с по-голяма дисциплина. Децата също се жалвали, че съседът крещи, но досега той не ги е заплашвал. Петков живеел с майка си, която е на 75 години, и единствено тя излизала из града, за да купува храна и да плаща сметките. За няколко месеца въоръженият мъж преди години бил в Германия, но не успял да си намери работа и се върнал у нас. Не е ясно кой е пишел писмата, които са изпращани със заплахи до директора на училището, понеже почеркът бил доста широк и не можело да се установи дали е на жена или мъж. Една от версиите е, че той е карал майка си да пише писмата. Петков пишел със синьо, но там където тонът му ставал заплашителен използвал червен химикал.

Психично болният е притежавал законно общо 4 броя оръжия. През 2012 г. разрешението му изтича, разкри още Цветлин Йовчев. Две ловни карабини и две ловни пушки е притежавал законно Петков. По думите на вътрешния министър, от МВР са имали информация, че през последните години мъжът става агресивен и изключително с ограничени социални контакти. Тъй като през 2012 година е изтекло разрешителното за оръжията, полицаите са му отправяли многократни покани да предаде доброволно карабините и пушките. През март 2012 година е имало идея да се проведе полицейска операция с участие на специалния отряд за борба с тероризма, за да се изземе принудително оръжието. "В последствие е взето решение операцията да не се провежда", каза Йовчев. Междувременно психолози на МВР са направили профил на 53-годишния мъж, според който той е емоционално нестабилен, а агресията си може да прояви както към полицаи, така и към обикновени граждани.

До 400 съкратени в "Български пощи"
"Реални и сериозни съкращения в "Български пощи" не се предвиждат", заяви Валентин Петков, главен изпълнителен директор на "Български пощи", предаде "Фокус".

"Ние сме си поставили задачата да съкратим 250-300, максимум 400 души. На фона на повече от 11 хиляди работещи в пощите, това е преди всичко естественият подбор, тъй като някои хора се пенсионират, други си намират по-високо платена работа", каза Петков.

Тъй като дружеството не разполагало с нужните средства, засега не се предвиждали увеличения на заплатите.

В края на 2013 г. с 6% са вдигнати заплатите на експлоатационния персонал и с 8 на сто на тези, които към онзи момент са получавали минимална заплата.

Загубата за 2013 година на "Български пощи" ще е около 16 млн. лв., без в сметките да влиза държавната компенсация за предоставяне на универсалната пощенска услуга. По думите на Петков тя е струвала на дружеството през изтеклата година 15 млн. лв.

"През 2014 г. се надяваме и работим за това да бъдем на печалба, естествено след като се отчете и компенсацията", прогнозира Петков.

24 часа
Случаят “Лясковец”: трябваше да обезвредят незабавно Петко Савов
Д-р Пламен Василев

Убийството на служителя от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) от психично болния Петко Савов в Лясковец и раняването на още трима полицаи повдига редица въпроси за планирането и провеждането на операцията по задържането на Савов.

Първо следва да се изясни на какво основание за тази цел са изпратени служители на СОБТ.

В закона за МВР и правилника за прилагането му определят основни задачи като: предотвратяване и пресичане на терористични действия; задържане и/или обезвреждане извършители на особено опасни престъпления, оказващи или склонни да окажат въоръжена съпротива; освобождаване на заложници; участие в специални операции на МВР.

Формално законът е спазен, но истината е, че подготовката на служителите от СОБТ е насочена в много по-голяма степен към незабавно неутрализиране на въоръжени престъпници и терористи, отколкото към задържането им. За операции по задържане на опасни престъпници са по-добре подготвени специализираните тактически звена за бързи действия, които са в състава на дирекция “Специализирани полицейски сили" към ГД “Национална полиция".

Сериозен проблем обаче е, че такива звена има само в специализираните полицейски управления в София, Пловдив, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана и Плевен. В РДВР - Велико Търново, няма такова звено.

По отношение на планирането на операцията министърът на вътрешните работи каза, че още през 2012 г. се е подготвяла подобна операция и има изготвен психологически профил на личността от психолози от Института по психология, при което ще цитирам някои от нещата: “Личността има нарушено социално функциониране с враждебни нагласи, емоционално нестабилен, прояви на агресивно поведение, както и че агресивното поведение може да бъде насочено както към служители на реда, така също и към случайни граждани."

Също така беше оповестено, че непосредствено преди операцията на 14 март са проведени два инструктажа. Въпросът е дали в тях е станало дума, че лице с психически отклонения и асоциално поведение не възприема околния свят по същия начин като останалите. Вероятно е в случай на заплаха и изненада това лице да не постъпи по начин, какъвто се очаква от нормален човек. Затова в случая при заповед да хвърли оръжието Петко Савов е открил огън.

В случая е било грешка да се издава подобна заповед, а би трябвало лицето да бъде обезвредено незабавно. Обезвреждането не означава непременно, че трябва да бъде използвана смъртоносна сила и огнестрелно оръжие. Един от най-често прилаганите методи на действие в подобни случаи е използването на сълзотворен газ. По този начин задържането се осъществява бързо и ефективно, тъй като заподозреният получава нарушения в дишането и зрението.

Друг начин е използването на несмъртоносни боеприпаси, които се изстрелват от различни оръжия - от пистолети, пушки тип "помпа" 12-и калибър до 40 мм специални оръжия. Несмъртоносните боеприпаси оказват силен шоков и болезнен
ефект, които обездвижват човек за няколко секунди.

Възможно е и използването на светлинно-звукови гранати - те предизвикват кратковременна загуба на зрение и слух.

В последните години за задържане на престъпници от полицейските органи се използва широко електропреноcното оръжие “Тейзър" (TASER) с електрошоков ефект, което изстрелва две малки игли с проводници, които при контакт с човешкото тяло отдават напрежение 50 000 волта с нисък, но достатъчен ампераж да парализира човек за известно време. Оръжието има далекобойност около 7 м.

Неизползването на описаните и други подобни способи и средства води до извода, че в планирането и подготовката на тази операция са допуснати сериозни пропуски и грешки, за които следва да бъде поета отговорност.

Авторът е експерт по сигурност и противодействие на тероризма.

За двама от ранените има риск от ампутация на ръцете
Ранените полицаи са без пряка опасност за живота, но състоянието им е сериозно, казаха от ВМА.
Според запознати двама от тях са с име Димитър, а третият е Младен.

И трите барети са на видима възраст 25-30 години, съобщиха неофициално запознати. Те уточниха само, че най-тежко пострадалият е Димитър от София. В най-добро състояние е Младен - имал леки наранявания от дребни сачми

За двама има опасност от ампутация или инвалидизиране на простреляните ръце. Те имат открити фрактури като при голяма производствена авария, тъй като било стреляно почти от упор.

Полицаите са били с бронежилетки и имат травми само на ръцете. Имат късмет, че не са простреляни в шията, обясниха от дежурния екип.

Труд   
Близък на стрелеца: Имаше интерес към оръжия от малък, в последните години се усамоти
Стрелецът от Лясковец Петко Петков имал интерес към оръжието от малък. Това разкри пред Нова телевизия негов познат, с когото Петко поддържал връзка до преди няколко години.

„Познанството ни датира от детските години. Бях близък с него до към 20-тата му година. От малък имаше интерес към оръжието. Обучаваше се в хвърляне на нож и беше постигнал забележителни резултати. Зная, че е кандидатствал във Френския легион. В последните години се беше усамотил. Не предполагах, че може да прояви агресия към децата. Четеше много книги. Самообучаваше се", разказа мъжът.

Ученици от близкото училище пък споредлиха, че Петко често е обиждал децата и дори е хвърлял буркани по тях. След като се оплакали в училището, обаче, оттам им отвърнали да не минават покрай сградата, където живее Петко Петков.

На нарочна пресконференция в МВР стана ясно, че операцията срещу стрелеца, който уби полицай, е била планирана още през 2012 г., защото от Районната прокуратура са поискали Петков да бъде настанен в психиатрична клиника. Той е трябвало да се яви в съда, но тъй като доброволно не го е направил, е трябвало да бъде изведен от дома си и заведен в съдебната зала. В последния момент обаче, тя е била отменена, тъй като по думите на главния секретар Светлозар Лазаров е можело да се стигне до фатален изход като днешния.

Лазаров обаче обяви, че до тази операция е трябвало да се стигне, за да се избегне ситуция, в която Петко Петков да изелезе и да стреля по децата.

Стрелецът е работил за кратко към военен завод. Бил е и ловец и на база на това през 2009 година са издадени разрешителните му за оръжие. Разрешителното е изтекло през 2011 г. Правени са опити да му бъдат иззети оръжията. Правени са опити и за разговор с него, включително заради подадените от него сигнали, че дацата от близкото училище му пречат, но той е бил абсолютно некомуникативен.

Майката на Петко Петков, която също е задържана, е отказвала съдействие през тези години и също се е държала агресивно.

Последният сигнал от страна на Петко Петков, че ще стреля по децата, е подаден на 12 март и на следващия ден е взето решение да се пристъпи към тази операция. Арест не е бил възможен, тъй като той се е берикадирал в дома си, а не е бил на улицата, обясняват от полицията.

И тримата пострадали полицаи са поразени в ръцете, като единият е с тежка рана на предмишницата с отнемане на костна тъкан и голям мекотъканен ефект. Възможно е да има и засягане на периферни нерви. Другият е с огромна рана на костният апарат. Третият е с лека огнестрелна рана, обясни зам.-шефът на реанимацията на ВМА Николай Младенов.

Загиналият спецполицай Шарков - екшън герой във филм на БНТ
Загиналият в операцията в Лясковец Емил Шарков е един от най-добрите командоси от Специализирания отряд за борба с тероризма, споделиха за "По света и у нас" по БНТ негови колеги.

Това е първият спецполицай, който загива при реална бойна операция след случая "Белите брези".

Преди години спецполицаят участва в документалния филм за командосите от Враня на колегите ни Надя Обретенова и Йордан Димитров - "Отрядът: Операция спасяване". Главният секретар на МВР нарече Емил Шарков герой.


Новинар
Българите скътали 40 млрд. лв.
Спестяванията на българските домакинства в края на януари са достигнали 39,9 млрд. лв. Това сочат данни на БНБ. Статистиката е категорична, че само за месец събраните пари са се увеличили с 642 млн. лв.

Анализатори са изчислили, че спестяванията продължават да бъдат с най-висок дял от всички привлечени суми в банковата система - близо 54 на сто.

Към края на декември с най-голям брой са депозитите с размер до 1000 лв. Привлечените суми по влогове в наша валута възлизат на общо 909 257 хил. лв., а бройката им е 7 718 598.

Интересна е констатацията, че ако допреди четири години преобладаваха депозитите в евро, то в момента тенденцията се е обърнала и предпочитанията клонят към вложенията в левове.

През март 2010 г. съотношението на депозитите в лева към тези в евро е било 47,30% към 52,80% в полза на еврото, но по последни данни в края на декември съотношението вече е 57,75% към 42,25% в полза на левовите спестявания.

Една от основните причини за интереса на домакинствата към лева е по-високият лихвен процент в сравнение с този, предоставян по евровите депозити, обясниха финансисти.

Избираме евродепутати на 25 май
Европейските избори ще се проведат на 25 май, стана ясно официално в петък. На тази дата българските граждани ще могат да излъчат представителите на страната ни в Европарламента. Депутатите от България ще бъдат 17.

Предстои в най-скоро време да станат ясни и кандидатите на партиите за изборите. Засега е ясно, че листата на ГЕРБ ще бъде оглавена от бившия министър на еврофондовете Томислав Дончев. Очакванията са, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев ще поведе листата на социалистите.

Георги Пирински и Илияна Йотова пък са другите спрягани кандидати. Номинациите на политическите партии и коалиции, които ще се включат в европейската надпревара, трябва да станат ясни 2 седмици преди провеждането на изборите.

Вече се знаят и номинациите на двете големи партии в Европарламента – ЕНП и ПЕС, за председател на Еврокомисията.

ЕНП издигна бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Кандидатът на европейските социалисти ще бъде Мартин Шулц, който към момента е председател на Европейския парламент.

Монитор
Ако се докаже, че заради нечие бездействие се е стигнало до инцидента
Йовчев готов да поиска оставки по случая „Лясковец”
Операцията е проведена по всички законови изисквания, заяви министърът

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е готов да иска оставки, ако се докаже, че заради нечие действие или бездействие се е стигнало до трагичния инцидент в Люсковец. Вицепремиерът дойде в парламента, за да разкаже за случая, при които психичноболният Петко Петков уби спецполицай и рани други трима при акция на МВР.

Йовчев каза още, че ще се направи внимателен анализ
на случая. „Ако в даден момент оценката ми е такава, че с мое действие или бездействие съм допринесъл за трагичната развръзка на тази операция, то бих предприел съответните действия”, заяви още министърът.

Той беше категоричен, че акцията е проведена по всички законови изисквания и е съгласувана с окръжен прокурор. Вътрешният министър допълни още, че през 2012 година е била планирана спецоперация срещу Петко Петков. Тя обаче е била спряна. По закон това може да бъде направено от главния секретар. Министърът допълни, че все още не знае защо е било направено това.

„Замазването и замитането на случая под килима доведе до това, че имаше пряка опасност за децата в училището Нямаше как да оставим нещата така”, каза още той.

По думите на вицепремиера при въпросната операция на СОБТ е трябвало да бъде принудително проникнато в жилището и да бъде иззето оръжието, с което то разполага. На място е имало и психолози, но тя не е проведена.

Много е важно защо 2012 г. е спряна операцията, която, ако беше проведена, сега нямаше да има този изход”, каза още той.

Йовчев отхвърли категорично твърденията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че екипът, извършвал акцията, не е бил напълно окомплектован и не е имало психолог.

„Аз отдавна съм се отказал да коментирам твърденията на бившия вътрешен министър. В много от случаите се съдържат неверни твърдения, клевети и откровени интриги”, заяви министърът. По негови думи психолог е присъствал и при двата инструктажа, и при решението как да се проведе операцията.

Новината за престрелката в Лясковец беше съобщена вчера първо от ТВ7. Още в 7 ч. сутринта, далеч преди всички, в нейния сутрешен блок се появи информация за трагедията. В 7,15 ч. вече имаше екип и директна картина от полесражението. Конкурентните bTV и Нова включиха на живо чак два часа по-късно.

133 свлачища край морето рушат брега
133 свлачища действат на територията на Варненска област, като обхващат обща площ от 36 972 дка, главно по брега. Това показват данните, обобщени от специалисти на “Геозащита”-Варна. Ерозийните процеси са най-силни на територията на 7 от общо 11-те общини, като най-големи те са в Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Долни чифлик, Провадия и Суворово. През миналата година новите регистрирани свлачища във Варненска област са две, с обща площ от около 1,75 дка.

На най-голямото свлачище край Варна - Трифон Зарезан - по пътя за Златните, през 2013 година са извършени 3 измервания. Резултатите от тях показват, че за период от 214 дни в района на Панорамния път и паркинга не са регистрирани движения на земните пластове. Няма допълнителни премествания в района на пътя, сочат още данните на „Геозащита”- Варна. През тази година предстои да бъде завършено геодезическото заснемане на свлачището между Златните и Кранево, което е на територията на община Аксаково и обхваща площ от над 25 дка.

Сега
МВР жертва командоси в "ювелирна" операция срещу психично болен
Четирима елитни полицаи се превърнаха в пушечно месо в неадекватна акция, одобрена лично от главния секретар
Ако оставката ми реши някои въпроси, ще си я подам. Аз си поех отговорността и след възникване на инцидента отидох на място, операцията продължи и приключи, без да пострадат мирни граждани, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той настоя, че от гледна точка на обществото операцията е била успешна.
МВР шокира обществото с неадекватна петчасова акция за неутрализиране на въоръжен мъж с психични отклонения в Лясковец. В резултат на напълно погрешна тактика, по мнението на експерти, четирима полицаи от Специализирания отряд за борба с тероризма, т. нар. барети, се превърнаха в пушечно месо. 40-годишният Емил Шарков загина, а другите трима получиха тежки наранявания. Двама от тях са заплашени от трайна инвалидност. Въпреки това ръководството на МВР не пое отговорност и не подаде оставка. И вътрешният министър Цветлин Йовчев, и главният секретар Светлозар Лазаров обявиха готовност да се оттеглят, "ако това би помогнало", но не го направиха дори от куртоазия.

Трагичният край на вчерашната операция се оказа последен епизод от тригодишни неуспешни опити на МВР и прокуратурата да отнемат незаконно притежаваното оръжие на Петко Савов Петков и да го подложат на принудително лечение заради психичeските му проблеми. Стрелецът от години тероризирал съседите си, а преди два дни МВР получило сигнал и от директора на лясковско училище, че Петков заплашва, че ще застреля учениците.

Акцията в Лясковец е била по координиран на най-високо ниво план, съгласуван между главния секретар на МВР и зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Случаят бил докладван на Сарафов, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров цял ден бил на заседание на Висшия съдебен съвет. За акцията всъщност не е имало нужда от прокурорско разрешение, защото акциите на баретите са в правомощията на главния секретар. Той не е длъжен да се съобразява дори с министъра.

Всички участници в трагедията обявиха, че ситуацията е налагала спешни действия. Според данни на МВР заплахите на стрелеца датират още от 2011 г. Оттогава бившият работник от военния завод в града и ловец Петко Петков (53 г.) седял само вкъщи и отказвал да излиза. На пазар ходела само майка му. Той бил въоръжен с ловен автомат, гладкоцевно оръжие и 2 ловни карабини, чието разрешително изтекло преди 2 г. Оттогава полицията не е могла да го принуди да излезе от дома си, за да го арестува и да му вземе оръжията. Когато полицаите се приближавали до дома му, той ги заплашвал, че ще стреля, и така ги гонел. През март 2012 г. полицията в Лясковец поискала помощ от баретите и от Института по психология на МВР. Била планирана акция, която била отменена от тогавашния гл. секретар Калин Георгиев в последния момент. Според Лазаров основният аргумент тогава бил, че операцията е опасна. Той не отговори на въпроса какво е накарало МВР 2 г. по-късно да предприеме същата акция.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев бе привикан спешно в парламента, където описа подготовката за акцията. Тя е била предхождана от два инструктажа в полунощ и през нощта срещу 14 март. Няколко коли с тежковъоръжени барети са били изпратени в Лясковец. В 6 ч. сутринта четирима барети се явяват пред апартамента на Петков, който живее в триетажна кооперация в центъра на града и чиито съседи не са били уведомени за случващото се. Извикали "Полиция! Предай се!" пред вратата на апартамента, но били посрещнати с огън. Командосите се оттеглили. Шарков е убит, докато е прикривал отстъплението на колегите си. Първият изстрел е уцелил лявата горна част на щита му. Предпазното средство се отместило и част от тялото му остава открита. "Кинетичната енергия от изстрела е завъртяла щита", обясни по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Следващият куршум е попаднал в пролука между каската на полицая и щита. Стрелецът Петков бе заловен малко преди обяд, след като е прострелян в корема от баретите. Лазаров обясни състоянието му като "трудно адекватно".

Лазаров обясни, че не е имало друг вариант освен директен щурм, тъй като Петков бил агресивен и неконтактен. Такова било становището и на психолозите от института към МВР. Полицаите не могли да установят контакт и с майка му, която също е определена като агресивна. По думите на Лазаров по време на операцията са присъствали окръжният прокурор на Велико Търново и районният на Горна Оряховица, а МВР е имало разрешение за претърсване и изземване от съда.

"За обществото това е една успешна акция, но за нас е трагедия", коментира Лазаров, който също започва кариерата си в отряда на баретите. Той обясни, че убитият му бил не само колега, но и личен приятел, с когото започнали заедно в отряда. Загиналият Емил Шарков има жена и дете.

Парламентът се отнесе равнодушно към драмата. Депутатите привикаха вътрешния министър, но след това дълго време се занимаваха с декларации по други теми. Оставката на Йовчев беше поискана с половин уста само от ГЕРБ и от извънпарламентарни сили.

Лазаров коментира, че си е поел отговорността, като отишъл на място и продължил операцията. Главният секретар защити действията на МВР, твърдейки, че в противен случай Петков е щял да стреля по децата в близкото училище. "МВР не е имало друг вариант за действие, тъй като Петков е бил барикадиран в жилището си", обясни Лазаров. Не е имало и как да изстрелят димни гранати, тъй като прозорците били залостени с дървени платна. Многократните опити на МВР да установи контакт с него били неуспешни и затова трябвало да се прибегне до сила.

В края на деня от прокуратурата съобщиха, че са започнали разследване срещу Петков за убийството на единия полицай и раняването на другите трима.

Случаят в Лясковец удивително напомня неутрализирането на Тодор Димов-Чакъра, който загина във вилата си край Харманли през 2003 г., когато главният секретар Бойко Борисов прати голям брой тежковъоръжени полицаи, които обстрелваха къщата с гранатомет. Към Чакъра също беше подходено неадекватно, като реално той беше търсен, за да излежи в затвора лека присъда.

МВР и прокуратурата се провалят 3 години срещу опасния социопат
През 2012 г. главният секретар Калин Георгиев прекратява операция за принудително изваждане на Петко Петков от дома му
Барети се изсипаха с коли тип "Пустинна котка" в центъра на Лясковец, след като при неадекватната им операция техен колега загина, а други трима бяха ранени.
МВР и прокуратурата са знаели от 3 години за социопата от Лясковец Петко Савов Петков, а от март 2012 г. са разполагали с психопрофила му, че е психично болен и опасен. Въпреки това предприетите от тях действия са частични, хаотични и без никакъв резултат. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния секретар Светлозар Лазаров, бившия зам.-шеф на Института по психология към МВР Росен Йорданов и от съобщение на пресцентъра на прокуратурата.

Първият сигнал срещу Петков в полицията постъпва през 2011 г. Оттогава е известно, че е с асоциално поведение и в същото време притежава 2 ловни карабини, ловен автомат и ловна пушка.

На 10 февруари 2012 г. районната прокуратура в Горна Оряховица е поискала от съда задължително настаняване в лечебно заведение на Петков заради множество жалби, които пращал срещу свои съседи. При извършените проверки били събрани данни, че проблемът всъщност е у жалбоподателя, който явно страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните.

Тогава горнооряховският съд постановил принудително довеждане на Петков, тъй като по закон присъствието му по делото е задължително. На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на баретите. Тя е консултирана от Института по психология на МВР, като целта й била Петков да бъде задържан и заведен на съдебното заседание. Психолозите от МВР обаче препоръчват да не се предприемат действия, ако майката на Петков е в къщата, за да не я вземе за заложник. Също и да не се действа със сила, ако няма непосредствена заплаха за живота на друг човек.

Така в последния случай операция не се провежда. Разпореждането за отмяната й е на главния секретар на МВР Калин Георгиев, съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура. Георгиев вчера беше неоткриваем на телефона, но пред "Офнюз" заяви, че не желае да влиза в обяснителен режим.

От хронологията на събитията, изпратена от държавното обвинение, всъщност става ясно, че два пъти са правени опити Петков да бъде принудително доведен в съда, като за втория път няма никаква информация. Няма отговор на въпроса защо МВР се е отказало и двата пъти. Резултатът обаче е, че съдът прекратява делото на 30 март 2012 г. след неуспешните опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан.

На 17 юни 2012 г. разрешението на Петков за оръжията изтича, но те не са му отнети, а той отказва да ги върне сам, с което попада под ударите на Наказателния кодекс. Районната прокуратура в Горна Оряховица образува досъдебно производство срещу Петков едва на 16 октомври м.г. То още не е стигнало до съда, става ясно от съобщението на пресцентъра на касационната прокуратура.

Преди 4 месеца директорът на гимназията "Максим Райкович" в Лясковец - Николай Кожухаров, започнал да получава писма от Петков, който заплашвал, че ще се саморазправя лично с него и с хората, които работят в училището. Той подал сигнал в полицията на 20 февруари. Причината е последното писмо, което Петков изпраща до него на 12 март: че децата вдигали шум в двора на училището и той не можел да бъде спокоен с майка си вкъщи. Савов искал от Кожухаров децата да се движат под строй и да не вдигат шум. Отправял закани за физическа саморазправа с ученици и със самия директор, като подчертавал, че е ловец от 10 г. Според директора преди това мъжът е заплашвал ученици с викове от терасата си и ги замервал с празни буркани. Би Ти Ви съобщи, че учениците са били предупредени с наредба да не ползват спортните съоръжения в близост до дома на мъжа, защото могат да бъдат наранени от него.

В резултат на сигнала дежурни полицаи започват да патрулират около училището. На 13 март районната прокуратура в Горна Оряховица също е уведомена за случая. Понеже дворът на училището граничи с двора на имота на Петков, прокуратурата поискала разрешение от съда за претърсване в дома му и изземване на оръжието му. Отново са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на мъжа, а именно - враждебна нагласа и неадекватни междуличностни отношения. Съдът дава разрешение.

Оттам случаят е докладван във Върховната касационна прокуратура. Предвид емоционалното и психическото състояние на Петков, за което се съди по отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата, че е незаконно въоръжен, е решено, че трябва да се действа спешно заради високия риск. В Лясковец са изпратени 20 коли с барети и допълнителен брой полицаи и е взето решение да се щурмува апартаментът на Петков.

Дневник
Борисов посъветва ръководителите на МВР да си мълчат след трагедията в Лясковец
В последните часове, като слушам обясненията на министъра и на главния секретар на МВР, им предлагам - по-добре да си мълчат, отколкото да приписват вината на други хора. При четирима простреляни полицаи, по-добре да си мълчат, и да изкажем съболезнования на близките, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той публикува коментар по темата на сайта си.

Борисов уточнява, че няма да каже лоша дума за МВР, като подобен инцидент може винаги да възникне. Той припомня случая с Чакъра в Харманли, когато беше главен секретар на МВР, като уточнява, че само късметът е оставил спецполицаите живи.

"Днес щом има жертви, значи работата не е добре свършена, безспорно. Но много ми се иска в такива моменти да не се политиканства, а обратното, да се опитваме да разсъждаваме, да се опитваме да бъдем толерантни, ако щете. Защото държавата колко психично болни има да издържа, в тази тежка финансово-икономическа криза? Това не е единичен случай", казва още Борисов. Той оправдава действията на полицаите, ранили Петко Петков.

Борисов намира вина в областния директор и на полицията в Лясковец. "Те са всеки ден, затова взимат заплата, затова са независими, затова са експерти. Със сигурност, не само ще има наказани, ще има и повдигнати обвинения", каза лидерът на ГЕРБ.

От 2016 г. влизат в сила нови мерки за цигарите в целия ЕС
Съветът на ЕС одобри днес окончателно новата директива за цигарите, която ще влезе в сила най-късно след две години. От 2016 г. навсякъде в ЕС ще бъде забранена продажбата на цигари в малки кутии, известни като "червило". Няма да бъде разрешено разпространението на цигари или насипен тютюн със
специфична миризма - например ванилия или ментол. Директивата предвижда "тютюневите изделия да миришат на тютюн".

Занапред двустранната повърхност на цигарените кутии трябва да съдържа надписи и цветни снимки, предупреждаващи за вредите от пушенето, които заемат 65 процента от повърхността на кутиите.
Надписите ще бъдат например "Пушенето убива, спри сега" или "Известни са 70 съставки в тютюневия дим, които причиняват рак". Това изискване може да не се прилага за пакетите с насипен тютюн, пурите и пуретите.

Въвеждат се продуктови номера за проследяването на производителя на всяка кутия цигари, за да се предотврати контрабандата. Разрешава се държавите от ЕС да забраняват вноса на цигари при трансгранични покупки.

Новите ограничения засягат и електронните цигари - те ще могат да съдържат течност с концентрация на никотин до 20 милиграма на милилитър. Еднократните е-цигари ще могат да бъдат пълнени с не повече от 2 милилитра течност, а контейнерите на е-цигарите за многократна употреба ще имат максимална вместимост от 10 милилитра. ЕК ще продължи да наблюдава за вредата от тези устройства и си запазва правото да наложи забрана за продажбата на определени е-цигари, ако три държави от Общността съобщят, че са предприели такава мярка. Всяка държава от ЕС ще може да прецени дали националното й законодателство може да разглежда електронните цигари като медицинско изделие, доколкото тези цигари могат да бъдат използвани като средство за отказ от тютюнопушенето.