Отбелязваме Васильовден

Днес (1 януари) Българската православна църква чества Васильовден или Сурваки. На този ден християните почитат паметта на Св. Василий Велики - един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.

Отбелязваме Васильовден

По този повод във всички епархии на БПЦ се отслужва празнична Света Литургия. Обикновено богослужението се съчетава с молебен за здраве и благоденствие през новата година.



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи Св. божествена Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Начало на богослужението ще е в 10.00 часа. След това ще има Новогодишен Молебен за благоденствието на българския народ през новата 2014 г.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии.

Вечерта срещу Сурваки стопанката приготвя традиционната баница с късмети, която се приготвя от точени кори и сирене. В нея се слагат късметите, като за целта се използват дряновите пъпки. Освен в тези късмети в баницата се слага и пара. Като в дванадесетия час най-възрастният представител в семейството завъртва баницата.

Народът смята дряновото дърво за едно от най-здравите дървесни видове у нас. То е най-ранното разпъпило и разцъфнало дърво, но неговите плодове се берат последни. Те се използват в народната ни медицина. Към новогодишните обреди принадлежи и ладуването - колективно гадаене коя мома за кого ще се омъжи.

На Васильовден имен ден имат Васил, Василка, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Василина, Васияна, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Ваца, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.