40% не работят каквото са учили; Чапкънов ще вае паметник на Пеци в Каварна; Депутатите гласуват бюджета под опасността от вето

Кольо Парамов: Подслушват Георги Първанов и мен; Всеки четвърти безработен младеж ще бъде обхванат в програмите за заетост; Бюджетният дефицит се увеличи; Българите не вярват в правосъдието, но са винаги готови да се съдят

40% не работят каквото са учили;  Чапкънов ще вае паметник на Пеци в Каварна; Депутатите гласуват бюджета под опасността от вето

Дневник
Депутатите влизат в спор по окончателното гласуване на бюджет 2014
Парламентът започва днес гласуването на второ четене на бюджет 2014. Депутатите се събират в 11 часа на извънредно заседание, което ще продължи до 16 часа.

В събота на работен семинар в Боровец парламентарните групи на левицата и ДПС се разбраха да намалят субсидията на партиите с до 10% и да въведат нов 20-процентен данък за възобновяемите енергийни източници. Двете мерки биха спестили на бюджета около 170 млн.лв., като разходите за държавната издръжка на политическите формации, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, ще е около 4 млн. лв. за годината.

Това са и двете основни промени, настъпили между първото и второто четене на бюджета. Новата такса за ВЕИ вече получи одобрение в бюджетната комисия, но за намаляването на партийните субсидии ще е нужно ново заседание или предложение в пленарната зала, тъй като депутатите от ресорната комисия запазиха статуквото. Държавното финансиране за политическите формации вероятно ще бъде намалено с 1 лв. - сега на година партиите получават 12 лв. на получен глас на парламентарните избори.

Всеки четвърти безработен младеж ще бъде обхванат в програмите за заетост до 2015 г.
Безработните младежи в България са около 64 хиляди. Една четвърт от тях - около 16 хиляди - ще могат да се възползват от европейски средства, за да намерят реализация на пазара на труда през следващите две години. Амбицията е поетапно и останалите 15-24-годишни без работа да бъдат обхванати в програмите за заетост.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в интервю за радио "Дарик". Той припомни, че догодина за справяне с младежката безработица страната ни ще получи 55 млн. евро, а още толкова могат да се чакат и по други програми за заетост на Европейския социален фонд.

24 часа
Опасна течност за чистачки залива пазара
При купуване на течност за чистачки с метанол предупредителни знаци задължително трябва да информират, че съдържанието е опасно за здравето.

Приятел спрял при катаджия, без да му вдига палката. Търсил помощ - очите му сълзели, виждал като през мъгла, станало му лошо, зашеметено и едва държал правия път. Детето му на задната седалка имало същите симптоми. “Зле ни е”, рекъл на полицая през прозореца и се отпуснал назад.

Униформеният отворил вратите, издърпал двамата навън и ги подпрял на колата: “Дишайте дълбоко”, казал той и им ударил по две-три плесници. Когато човекът и синът му се съвзели, катаджията поискал да види течността за чистачките. На бутилката показал надписа метанол и посочил 2 знака - с пламък, че е лесно запалим, и с череп с кости. “Това значи, че е токсичен при поглъщане, токсичен при контакт с кожата, токсичен при вдишване.” Спестил си някакви стотинки, може и лев-два да са, ама виж каква беля можеше да стане с теб и малкия в колата”, казал полицаят. Това бе първата пътна помощ и академична лекция, която за 30 години шофиране чух на пътя от катаджия”, рече човекът.” Обещах да разкажа историята му за поука и на другите.

Оттогава за чистачките наливам течност без стряскащи надписи и знаци, тоест течност от етанол.

"Българската Коледа" тази година ще помага на деца с увредено зрение и слух
Мотото на новото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще е "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух". Това обяви президентът Росен Плевнелиев в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Все повече деца страдат от различни очни заболявания, а намаляването на слуха е едно от най-често срещаните вродени болести или ранно придобити увреждания, подчерта държавният глава. По думите му голяма част от тях може да се излекуват, ако се диагностицират навреме. Това обаче невинаги става поради недостига на високоспециализирана медицинска апаратура.

"В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение на тези заболявания. Нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да могат да се лекуват в България", каза Плевнелиев.

Стандарт
Чапкънов ще вае паметник на Пеци в Каварна
Звездата от "Щурците" Петър Гюзелев ще има паметник в Алеята на рока в Каварна. Статуята му ще бъде направена от самия Георги Чапкънов. "Вече му дадох снимки на Пеци. Нямам търпение да видя как ще се получи", потвърди пред "Стандарт" Кирил Маричков. Интересното е, че и двете предишни скулптури в Алеята на рока - на Рони Джеймс Дио и на Георги Минчев са дело на Александър Ломски, ученик на Чапа.

"Хората на изкуството винаги са подкрепяли нашата акция в памет на големите рокаджии. Скулптори и художници без проблем се отзовават на нашите проекти. Между тях има и големи фенове на бунтарския жанр. Сега сме изключително щастливи, че Чапа ще пресътвори Пеци", заяви кметълът Цонко Цонков.

Депутатите гласуват бюджета под опасността от вето
Парламентът ще заседава извънредно, а в дневния ред на заседанието е предвидена една-единствена точка – обсъждане на второ четене на бюджета за 2014 г. Заседанието ще започне в 11,00 часа и ще продължи до 16.00 часа.

Президентът Росен Плевнелиев обаче даде знак, че може да наложи вето върху бюджета за 2014 г. в частта му за новата такса от 20% върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Предложението е внесено от депутати от "Атака" между първо и второ четене на сметките в хазната. Управляващите от БСП и ДПС ще го подкрепят.

В БСП и ДПС обаче не са притеснени от евентуално вето. Според депутати от двете партии до коледната ваканция имало достатъчно време ветото да бъде преодоляно от парламента. Експерти, близки до властта, разясниха, че ако новата такса беше въведена с решение на правителството, това я прави лесно атакуема пред Върховния административен съд. А ако е с решение на Народното събрание - както е в случая като текст в закона за бюджета, може да бъде оспорена само пред Конституционния съд. И то за това дали противоречи на основния закон.

Сега
Бюджетният дефицит се увеличи до 443 млн. лв.
Бюджетният дефицит към края на октомври е 443 млн. лв. или с 83 млн. лв. повече от края на септември. Това показва отчетът на Министерството на финансите.
Отрицателното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 204 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 239 млн. лева.
Постъпилите приходи и помощи към края на октомври са 23.75 млрд. лв. или 78.2% от годишните разчети. Съпоставени със същия период на 2012 г., приходите и помощите към октомври 2013 г. бележат номинален ръст от 7.3% (1.62 млрд. лв.).
Данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на октомври са 18.47 млрд. лв., което е 80.8% от годишните разчети. Приходите от преки данъци са 3.15 млрд. лв. или 77.8% от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са 9.62 млрд. лв., което е 80.7% от плана за годината. Приходите от ДДС са 6.1 млрд. лв. или 79.8% от годишните разчети; от акцизи – 3.37 млрд. лв. или 81.9% от разчета за годината; от мита – 124 млн. лв. или 103.6% спрямо планираните за 2013 г.
Приходите от социално-осигурителни и здравни вноски към 31.10.2013 г. са 5 млрд. лв. или 82,4% от разчетените за годината.
Разходите в бюджета заедно с вноската на България в бюджета на ЕС към края на октомври са 24.19 млрд. лв., което е 75.7% от годишния разчет. Съпоставено със същия период на 2012 г. разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 1.99 млрд. лв. (9%).
Фискалният резерв към 31.10.2013 г. е 4.9 млрд. лева.

Българите не вярват в правосъдието, но са винаги готови да се съдят
58% от европейците смятат, че законът не се прилага еднакво за всички, установи проучване на Евробарометър
Българите отново са на двата полюса в ЕС - вярват най-малко в правосъдието, но са най-готови да се съдят и за най-дребните неща. Това показва изследване на Евробарометър, направено в периода 30 септември - 2 октомври сред 26 581 души от всички страни от ЕС.

Като цяло жителите на ЕС са доволни от правосъдието - 53% от европейците категорично застават зад магистратите. Данните за отделните държави обаче показват, че мненията са крайно поляризирани - гражданите или имат пълно доверие в правораздавателните институции, или нямат никакво. В Дания и Финландия например 85% от анкетираните се доверяват на правосъдието, а в Словения - едва 24%.

35% от анкетираните мислят, че съдебната система в тяхната държава е най-лоша в ЕС, а 25% - точно обратното. В Германия, Дания и Швеция над 50% смятат, че съдебната им система е по-добра, отколкото в останалите страни от ЕС. В другата крайност е България, където 71% са на мнение, че системата ни е най-лоша в ЕС.
   
Труд
40% не работят каквото са учили
Почти 40% от работещите в България имат квалификация, която не отговаря на заеманото работно място. Това показва анкета на Българска стопанска камара (БСК) сред 405 предприятия в 20 бранша.

Анкетата за пореден път поставя проблема за скъсаната връзка между образованието и потребностите на бизнеса. Заради това на пазара има пресищане на кадри с дадена квалификация и същевременно остър дефицит на други специалисти.

Потвърждение за проблема дойде от Асоциацията на софтуерните компании у нас. Организацията очаква, че до края на 2014 г. свободните места в сферата на информационните технологии ще стигнат 27 000.

Според БСК несъответствието между търсенето и предлагането на пазара на труда принуждава фирмите да правят компромиси и масово да назначават хора, които нямат необходимите умения. Анкетата на организацията показва, че една четвърт от кадрите имат по-високо образование от необходимото. Това означава, че висшистите често се принуждават да кандидатстват за по-ниска позиция, тъй като не могат да намерят работа по специалността си.

Кольо Парамов: Подслушват Георги Първанов и мен
Президентът Георги Първанов е подслушван, тъй като Сергей Станишев е поръчал да подслушват мен. Това заяви пред Нова телевизия финансиста Кольо Парамов.

"Станишев тръгва да контролира и ръководи всичко в държавата", посочи той и обясни, че е бил прикачен към група, която така или иначе се подслушва, а чрез него подслушването стига и до Първанов.
"Нямам против, че ме подслушваха, защото не смятам, че работя против България, но когато започнахме да правим един голям ляв блок, вече и президентът Първанов бе засегнат от това", коментира още анализаторът.

Преса
От 4 до 7 лева за килограм шаран по Никулден
Толстолобът е евтината алтернатива за празника
На пазара има риби всякакви. Традиционният за 6 декември шаран може да се намери и по 4 лв. за килограм, ако е по-малък - до 1,5 килограма. Тези риби обаче не стават за пълнене. Масово се купуват екземпляри между 2,5 и 3 килограма. На Женския пазар в София в момента цените варират между 6 и 6,50 лв., в по-скъпите магазини килограмът ще удари 7 лева за празника. Има и доста по-евтини варианти за рибно меню на Никулден. На сиромашката трапеза масово се слага толстолоб. Той никак не отстъпва по хранителни качества на шарана, а се предлага около 4 лв. за килограм. Изчистен и нарязан на шайби е 5-5,50 лв.

Въпреки голямото изобилие българинът продължава да е на последно място по консумация на риба в Европа. През миналата година на човек у нас са се падали по 5,4 кг. Според специалистите бягството от рибата е пряко свързано с присъствието ни на първо място в друга, твърде печална класация - по заболели от сърдечносъдови заболявания. През миналата година в страната ни са уловени 9595,2 тона риба. От това количество 1323 тона, или 13,8%, са хванати във вътрешни водоеми и само 111,1 тона (1,2%) - в река Дунав.

Рибата, която ще купуваме за Никулден, ще идва основно от язовирите и изкуствените рибарници. От всичките 388 рибовъдни стопанства 347 са сладководни, сочат данните на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. През м.г. там са произведени 7557,14 тона риба, очакват се приблизително същите количества и през тази година. Най-големия дял заемат дъговата пъстърва, шаранът и пъстрият толстолоб.

Картофите повече, но пак скъпи
Въпреки че тази година родните производители на картофи се радват на добра реколта, цената на дребно в магазина продължава да е висока. Тя е същата като миналогодишната, но тогава добивите бяха много по-лоши. Според пазарната логика би трябвало картофите да са по-евтини, но подобна тенденция няма.
Между 55 и 65 ст. за кг се продава българската стока в чували по 20 кг на столичното тържище в квартал „Дружба“. Френските картофи струват 80 ст., а немските - 90 ст. за килограм. В магазините на дребно картофите варират от 0,90 лв. до 1,50 лв. за килограм в зависимост от произхода. Само в промоционалните брошури на някои вериги цената пада до 79 ст.

Миналата година по същото време стойността на едро на родната продукция е била 62 ст., т.е. същата, каквато е и в момента.
При изкупна цена 50-60 ст. и като се сложи търговската надценка в магазина, килограмът не бива да е повече от 70 ст., каза пред „Преса“ Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. Той също се похвали с тазгодишната реколта.
До момента производителите са продали около 150 хиляди тона, остава да пласират още 50 000. Заради сушата през 2012 г., когато у нас бяха произведени едва

50 000 тона, тази пролет земеделците намалиха площите с около 10 000 дка и засадиха близо 70 000 дка.
Годишно в страната се консумират между 450 000 и 500 000 тона картофи. Българската стока лесно може да се разпознае, защото за разлика от вносната не е измита.

Репортер
Инвеститори напускат заради протестите
Нарастващият екстремизъм може да доведе до отлив на инвеститори в страната. Това прогнозира президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос. Според него обстановката в момента не води до оптимизъм у младите хора, че могат да живеят и работят нормално в страната.

Той се е срещнал с млади предприемачи, които са му казали, че са притеснени заради нарастващия екстремизъм. Те дори са му споделили, че ако тази тенденция продължи, не са сигурни дали ще останат у нас.

Подкрепа на местните малки и средни предприятия е едно от решенията за борба с изтичането на работна ръка от България, заяви Малос.

Според него в България трябва да се концентрираме върху темата за източването на мозъци, защото страната е загубила 20% от населението си през последните години.

Според него европейските фондове представляват 7-8% от БВП в България. Има две основни бариери за доброто използване на фондовете – бюрокрацията от страна на Брюксел, а от българска страна, това е прекалено политизираното използване, което води до увеличаване на риска и неуспеха при усвояването, заяви Малос.

„Гласът на протеста” назначен в президентството
Доц. Кристиан Таков влезе в Правния съвет на „Дондуков” 2
Основен играч в протестите срещу правителството назначи президентът Росен Плевнелиев в Правния съвет към институцията.

Доцент Кристиан Таков е известен с подкрепата си към „Ранобудните студенти”. Той бе един от малкото преподаватели, които бяха допускани в окупираната сграда на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, за да чете лекции в 272 аудитория. Неговите речи пред студентите му спечелиха прякора „Гласът на протеста”.

Росен Плевнелиев обясни, че за мястото в Правния съвет са били „разгледани различни кандидатури и са проведени интервюта”.

Проверка на вестник „РЕПОРТЕР” показа, че Таков е старши партньор в адвокатско дружество, което е участвало в създаването на правната рамка на проекта „Резиденшъл парк София” в периода 2005-2006 година.