Двама кандидати за нов председател на Административен съд - Добрич

Висшият съдебен съвет утре ще избере ръководител на Административен съд Добрич. Кандидатите за председател на съда са съдия Красимира Иванова - в момента и.ф. административен ръководител и съдия Таня Димитрова-Стоянова - заместник-председател на съда.

Двама кандидати за нов председател на Административен съд - Добрич

Български институт за правни инициативи (БИПИ) в изпълнение на проекта „Инициатива за прозрачни съдебни назначения”, изготви подробни профили на съдия Иванова и съдия Димитрова, които включват информация за тяхното професионално израстване и дейност, имуществено и обществено положение. От 2011 г. до момента по проекта са съставени над 140 профила на магистрати – кандидати за различни ръководни длъжности в съдебната система, включително председатели на съдилища, номинираните за изборни членове на Висшия съдебен съвет, главен прокурор и съдии в Конституционния съд. Инициативата цели да подпомогне за утвърждаване принципите на обективност и прозрачност в процедурите по назначения на магистрати на ръководни длъжности в звената на системата, да допринесе за усъвършенстване провеждането на различните структурни етапи в кариерните процедури, както и да гарантира, че лидерските места в съдебната система ще бъдат заемани от  магистратите с най-изявени професионални и нравствени качества.

И двете кандидатки се отзоваха на поканата за участие в инициативата и съдействаха при съставянето на профилите им. Красимира Иванова споделя, че „ефективното и компетентно изпълнение на работата ни зависи от професионалните качества на съдията, които представляват комплекс от умения и познания. Свързано е със способността да се анализира и прилага точно законът, като бъде съобразена съдебната практика и се спазват стриктно принципите, заложени в АПК.” Според Таня Димитрова-Стоянова най-силно влияние за ефективното и компетентно изпълнение на съдийската работа оказват „съзнанието на съдията за дълг и отговорност за разрешаване на спора в съответствие със закона и в името на народа” и „професионалната компетентност на съдията – способността му да правоприлага: способността му да вниква в духа на закона; способността му да преценя съответствието на националните норми с европейското право /както и да преценя кога е приложимо европейското право/, способността да се дефинират релевантните факти при подготовката за съдебните заседания.”

Отговорите на всички въпроси от анкетата и профилите на кандидатите могат да бъдат видяни на интернет страницата на проекта на следния адрес: http://judicialprofiles.bg/profiles/.