ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу кабинета, Плевнелиев критикува „Южен поток”, още един кадър на ДПС влиза в правителството...

Вотът на недоверие, който ГЕРБ ще внесе към кабинета е сред водещите теми на вестниците в сряда.

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу кабинета, Плевнелиев критикува „Южен поток”, още един кадър на ДПС влиза в правителството...

 



„Депутатите от ГЕРБ ще внесат вота си на недоверие към кабинета "Орешарски" за цялостната му политика, след като чуят отчета на премиера в Народното събрание. Това най-вероятно ще стане в четвъртък, заяви на пресконференция бившият председател на парламента и депутат от партията на Бойко Борисов Цецка Цачева.
Тя посочи, че дори неуспехът на вота да е предречен, резултатите вече са налице - управляващите са заявили, че утре парламентът ще обсъжда отчет на премиера Пламен Орешарски, въпреки че официално такова предложение досега не е имало.
По-рано днес зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие в четвъртък. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък написа на стената си в социалната мрежа "Фейсбук", че ако искането не е за цялостната политика на правителството, "ще се девалвират вотовете на недоверие". Той прогнозира, че вотът ще се провали, защото "Тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака" е много консолидирана, но изрази надежда, че до 6 месеца кабинетът ще си е "отишъл".
На пресконференцията Цачева посочи като аргумент за вота провала на кабинета във всички сфери, политическата нестабилност, международната изолация, в която изпаднало правителството. За пример даде Министерството на инвестиционното проектиране, което още не знаело какво ще прави, социалната политика, която щяла да се осигурява със заем, и непрозрачната кадрова политика на кабинета..." - в. „Дневник".

 

„Искането за вот на недоверие към кабинета, който ГЕРБ обеща на старта на политическия сезон, ще бъде внесен утре и ще е за цялостната му политика.
Лидерът Бойко Борисов избра фейсбук, за да съобщи това вчера. Решението е взето в понеделник от изпълнителната комисия на партията. Като мотиви за вота Борисов посочи "лъжите и провала им във всички сфери".
"Със 100-те си дни кабинетът показа, че е опасен за страната. Донесе нестабилност и крие рискове за националната сигурност", заяви Цецка Цачева.
Ивайло Московски подчерта, че правителството работи в сериозна международна изолация. Правело само междусъседски визити с Румъния и една в Китай, която даже не била на ниво държавни ръководители. Нито една делегация на високо равнище не посетила страната ни. "Пълен отлив на инвеститори и замразени проекти", добави като мотиви Лиляна Павлова.
"В целия преход, дори по времето на Жан Виденов "по-мълчаливи партньори" не сме имали. Никога не са били така предпазливи към друг кабинет", каза депутатът Владислав Горанов. Според Борисов вотът ще покаже на Европа, че правителството се крепи от Атака..." - в. „24 часа".

 

"Вотът не недоверие към правителството няма да успее, защото има подкрепа от три политически сили, които сумарно имат много депутати", съобщи математикът Михаил Константинов пред ТВ7.
"С нетърпение очаквам един разпад вляво, с цел нормализиране на партията БСП. При нея е ясно това разцепване на носталгични бедни леви избиратели и на сравнително проспериращ елит", добави Константинов.
"БСП бяга от едно разцепление, но мисля, че за България и за партията ще бъде по-добре да се нормализира БСП, защото тя в момента не може да излъчи единно послание", заключи проф. Михаил Константинов." - в. „Труд".

 

„ГЕРБ осигури половин година спокойствие на кабинета
Бойко Борисов и хората му са наясно, че вотът на недоверие няма да мине, но стратегията им не включва атака на правителството само по една тема...
Вчера "Атака" заяви, че няма да подкрепи ГЕРБ при гласуването.
Според конституцията, ако бъде отхвърлен вотът на недоверие, предложение за нов не може да бъде направено в следващата половин година. Тълкувателно решение на Конституционния съд №13 от 1992 г. казва, че такова предложение не може да се прави на каквото и да е основание за следващата половин година, освен ако става въпрос за извършено в същия период нарушение на основния закон.
От реакциите на представители на ГЕРБ стана ясно, че перспективата да си "изгърмят патроните" до края на зимата не ги притеснява особено. "Да, вотът е предварително обречен на неуспех поради това, че тройната коалиция е много консолидирана - БСП, ДПС и "Атака". Но това не означава, че той няма да изиграе много важна роля. Така отново ще покажем недъзите на това управление, ще заявим, че не одобряваме нито едно тяхно действие, ще консолидираме всички, които искат оставка, и отново ще затвърдим факта, че това правителство се крепи единствено на гласовете на "Атака", отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във "Фейсбук" на запитване на "Сега". Ексшефът на парламента Цецка Цачева пък обясни, че дългосрочната стратегия на партията й не включва поредица от вотове. "Има немалко инструменти, които са на разположение на опозицията. Вотът на недоверие е най-силният политически такъв, но ние считаме, че кабинетът трябва по най-бързия начин да подаде оставка и да вървим към предсрочни избори до края на 2013 г.", обясни тя. И допълни, че няма никакъв проблем, ако друга партия, например "Атака", поиска вот на недоверие, да се обърне към ГЕРБ, за да обсъдят евентуални общи действия..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците информират и за първата дискусия с граждани, организирана от президента  Росен Плевнелиев.

 

„Болезнени реформи със замах, особено в образованието и пенсионната система, прозрачност и вкарване в регистри на договорите за обществени поръчки, консенсус кои производства да се развиват, защото финансовият ресурс е ограничен и трябва да се харчи по разумен начин. Тези идеи се чуха на първата от поредицата дискусии "Гражданите имат думата!" по инициатива на президента Росен Плевнелиев, която беше посветена на пазарната икономика. Проблемите могат да се решат само тогава, когато бъдат ясно посочени, когато не ги замитаме, и тогава, когато говорим открито пред обществото, заяви държавният глава.
Икономиката е много консервативна и не се поддава на политизиране, на всеки 4 години приоритетите се сменят и затова сме бедни, коментира президентът и призова за последователност. Още не сме там, където искахме да бъдем - с развиваща се демокрация и справедлива държава, посочи Плевнелиев. Имаме европейски закони и институции, но гражданите не са доволни и казват, че това е фасадно и успяват само тези с връзките, констатира той. В миналото за купуване на кола се чакаше 15 години, ако нямаш връзки, за телевизор - 3-4 години или търсиш връзки, сега кола и телевизор си купуваш, но успяваш пак с връзки, добави той.
Това трябва да се промени, ако се провалим, ще бъде исторически срам, ще се провалим с гръм и трясък в целия регион, коментира още президентът.
По думите на Плевнелиев в света на бизнеса съществуват паралелно две Българии: "Има предприемачи, които нямат нужда от държавните пари, а от устойчиви бизнес модели, а други от връзкарство, за да успяват. Едни вярват в европейската ориентация на страната, а други наричат европейските компании коланизатори, едни с технологиите и моженето гледат напред към индустрии, в които можем да бъдем най-добрите, и друга България, в която все още откримаваме паметници на тодор Живков и гледаме повече назад". - в. „Дневник".

 

„Дискусията за пазарната икономика, организирана от президента Росен Плевнелиев, се ограничи в констатациите на държавния глава за начините, по които олигархията се обогатява. На срещата си с гражданите той посочи четири източника за това - управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор. Премахването им може да стане с ясни правила, прозрачност при обществените поръчки вместо засекретяването на договори, насочване на приватизацията към стратегически инвеститори и др., намери решението Плевнелиев...
Ден по-рано президентът направи констатацията, че олигархията управлява страната и изрази притеснението си, че може да се стигне до трайна дестабилизация на страната, ако политиците в НС не се обединят за общи приоритети на правителството...
Плевнелиев се обяви за независим енергиен регулатор, който да се избира от парламента...
Той напомни, че назначеният от него служебен кабинет е изработил 45-дневен план, чрез който да стане възможен свободният избор на доставчик на еленергия. Според президента в момента цената на тока пада не поради пазарни причини, а под административен натиск. За пореден път Плевнелиев заяви, че инвестирането на 1 млрд. евро в енергийната ефективност на жилищата е много по-добър вариант от даването на 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене"..."

 

„Днес България е на дефицит. Ние нямаме балансиран бюджет, т.е. сме на кредит и децата ще платят сметката. Нямам нищо против социалните пакети, но за сметка на изработени пари, а не на следващото поколение". Това предупреди президентът Росен Плевнелиев по време на първия ден от инициираната от него дискусия „Диалог с гражданите".
По думите му 2013-та година е не на политиците, а на гражданското общество - то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите.
Искам да бъда президент обединител, категоричен бе Плевнелиев. „Нямам никъде никакво друго изказване никъде, което да посочва друго. Не мога да бъда необединител в неказването и непосочването. Чудим се кои са предприемачите и кои бизнесмените. Има подмяна на ценностите", заяви Плевнелиев.
Корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава са темите, зададени от гражданското общество, заяви Плевнелиев...
Опасявам се, че пенсионната реформа и реформата в образованието се бави много. Трябва да имаме широко обществено съгласие за обществения ресурс и за това как ще се използва. Трябва да определим, кое ще е приоритет, допълни Плевнелиев..." - в. „Стандарт"

 

„Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснения от липсата на прозрачност за това как ще се осъществява проектът за газопровод "Южен поток", от неяснотата как ще се финансира и как ще се провеждат обществените поръчки.
На инициираната от него първа обществена дискусия той сравни проекта на "Газпром" със схемата, по която се осъществяваше и АЕЦ "Белене".  "Има риск "Южен поток" да тръгне както "Белене" - без договор и без цена", каза държавният глава.
Заяви, че е редно преди проектът да започне,  да се знае каква е цената, ще има ли обществени поръчки и как ще се провеждат, как ще се избере банката, която ще го финансира и ще има ли обществена поръчка за нея.
Президентът специално подчерта, че е неясно дали проектът ще бъде синхрнизиран с Третия европейски либерализационен пакет, който позволява конкуренция при ползването на тръбата. "Ако не - наясно ли сме, че децата ни ще плащат цената за това поведение", попита Плевнелиев. Подчерта, че "тук е Европа" и затова България трябва да осъществява проектите си по европейските правила..."4 - в. „Дневник".

 

Вестниците съобщават също, че активистът на ДПС  Джейхан Ибрямов е назначен за зам.-министър на инвестиционното проектиране.

 

„Лидер на младежкото ДПС става зам.-министър на инвестиционното проектиране
Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски на длъжността зам.-министър на инвестиционното проектиране е назначен Джейхан Ибрямов, съобщиха от правителствената пресслужба.
Ибрямов е бил политически съветник в кабинета на председателя на ДПС. В периода ноември 2009 г. - ноември 2012 г. е председател на младежкото ДПС, а преди това е бил и зам.-председател на младежката структура.
От август 2007 г. до ноември 2009 г. Джейхан Ибрямов е бил изпълнителен директор на Сдружение "Толерантност", а от ноември 2003 г. до юли 2007 г. е заемал поста проект мениджър във Фондация "Либерална интеграция". - в. „24 часа".

 

„В периода август - октомври 2003г. е бил главен специалист в Дирекция "Спорт и здраве" в Министерството на младежта и спорта.
Джейхан Ибрямов е завършил политически мениджмънт и публични политики в Нов български университет.
Преди това придобива магистърска степен в Национална спорта академия "Васил Левски" в София , а бакалавърската си степен - в Техническия университет "Ангел Кънчев" в Русе. Владее турски и английски език.
На 2 септември за министър на инвестиционното проектиране бе назначен Борислав Ангелов.
Министерството бе създадено за първи път при сегашното управление." - в. „Труд".