19,3% биха гласували за БСП днес, 16,9% за ГЕРБ

Преглед на печата: Изнасяме лечебна кал; Бузлуджа иска на жълтите павета

19,3% биха гласували за БСП днес, 16,9% за ГЕРБ

24 часа

"Сова Харис": 19,3% биха гласували за БСП днес, 16,9% за ГЕРБ

БСП би получила 19,3% от гласовете, ако изборите са днес, а ГЕРБ - 16,9%, отчитат социолозите на "Сова Харис". Последното им представително проучване е по поръчка на в. "Преса". Така първите две политически сили запазват позициите си, но разменят местата си

В парламента със сигурност би влязло и ДПС с подкрепата на 7,8% от избирателите.

Труд

Собственикът на The Mall в ареста

Гръцкият корабен магнат Виктор Рестис, който притежава през фирми втория по големина търговски център в България - The Mall, е обвинен в пране на пари в особено големи размери и остава в гръцки арест до началото на процеса срещу него, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Новината разтърси цяла Гърция, тъй като това е първият случай от началото на кризата в южната ни съседка, в който се повдига обвинение срещу толкова богат и влиятелен бизнесмен.

Фамилията е собственик на "Рестис Груп", в която влизат стотици фирми.

През 2008 г. представители на фамилията присъстваха на откриването на The Mall на столичния булевард "Цариградско шосе".

Труд

Депутатите са знаели за блокадата

Депутатите са били предупредени за опасността от блокада на парламента във вторник вечерта. Това стана ясно от думите на шефа на СДВР комисар Ивайло Спиридонов, който е бил в сградата на Народното събрание по това време. Спиридонов беше извикан на извънредна сесия на Столичния общински съвет вчера, свикана заради протестите и сблъсъците от вторник. Той разказа, че депутати от различни партии отказали да са заедно в автобус за евакуация в нощта на 40-ия ден на протести срещу кабинета "Орешарски". Това се е случило към 3,30 ч през нощта, когато депутатите от БСП и ДПС все пак бяха изведени, но с камионетки. Народните представители от ГЕРБ напуснаха парламента по-късно. Спиридонов не отговори на всички въпроси на журналисти, но каза, че не е имало вариант депутатите да останат в НС до края на протеста и чак тогава да бъдат изведени.

Стандарт

Изнасяме лечебна кал

Лечебната ни кал е на път да стане златна. България ще настоява пред Брюксел тя да бъде призната за традиционен, специфичен само за нашата държава продукт и патентована. Това е записано в Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието от 2014 до 2020 година.

Ако ЕС одобри искането ни, лечебната кал може да се превърне в изключително доходоносен бизнес. Като запазена марка ще разчитаме на европари за популяризацията й зад граница. От тях ще се възползват както производителите, така и спа центровете, които я използват.

Освен калта ще искаме ЕС да признаят за наша запазена марка и маслодайната роза, и продуктите от нея. Освен това ще настояваме за признание и за млечните и месни продукти, местните вина (като Мавруд и Мелник), мановия мед от Странджа и десертните сортове грозде.

Стандарт

Бузлуджа иска на жълтите павета

Бузлуджа поиска да дойде на жълтите павета. Над 55 000 червени симпатизанти се събраха под върха вчера за празника на БСП. Там те поискаха да се пренесат на жълтите павета, където всеки ден има протест срещу кабинета "Орешарски". "Скъпи приятели, много е съблазнително и ние да блокираме столицата, да изпълним площадите и улиците с хора, но ние сме различни. Не търсим агресия, конфронтация и сблъсък с никой наш сънародник", обърна се към множеството соцлидерът Сергей Станишев. И обяви, че БСП няма да се поддаде на шантаж и рекет. "Ние сме готови да разговаряме с всеки, който има идеи да работи за национални приоритети, в няколко ключови за страната сфери", допълни още социалист номер 1. И отново бе аплодиран. Соцлидерът посочи кръга "Капитал" като част от диригентите на протестите срещу правителството. "Един от кръговете, който е известен и който постоянно присъства със своите икономически, политически интереси и медийно влияние, е кръгът "Капитал", Икономедиа и другите структури", каза Станишев. И продължи: "Там има икономически и политически интереси и сега се опитват да дирижират протестите, да вземат монопола на гражданското общество".