България с най-голяма разлика между богати и бедни, работодателите не искат да декларират имоти

Работата на правителството и премиера Марин Райков са сред водещите теми на всекидневниците.

България с най-голяма разлика между богати и бедни, работодателите не искат да декларират имоти

„Премиерът към областните управители: Хората с партийни функции да излязат в отпуск Нашата цел е да изградим доверие сред обществеността и да бъдем прозрачни, затова моля всеки един от вас да вземе за себе си решение и тези, които имат партийни функции, и тези, които изпълняват координаторски функции за съответна политическа сила в рамките на изборите, да предприемат необходимите мерки и от началото на кампанията, било да излязат в отпуск, било да преосмислят своите ангажименти към съответната политическа сила. Това заяви премиерът Марин Райков в Министерски съвет на работна среща с областните управители. Министър председателят уточни, че това е в съответствие с желанието му да отправи ясно послание към българската общественост, че те ще бъдат безпристрастни. Значението на този диалог е съществено поради много причини, каза Марин Райков в началото на срещата. Първата е всички произтичащи от закона ангажименти, които заедно трябва да изпълним. Втората е - специфичната ситуация, свързана със социалния климат, в който се провеждат изборите за Народно събрание", обясни Райков..." - в. „24 часа".


 

„Премиерът Марин Райков продължава традицията от предишното управление, когато министрите масово ходеха със своите оставки в джоба. На среща с областните управители вчера той даде да се разбере, че също е готов във всеки момент да представи заявлението си за напускане. "Трябва да ви кажа, че ние винаги сме с оставката в джобовете си и не забравяме, че сме политически назначени", заяви пред премиера губернаторът на Благоевград Костадин Хаджигаев. "Всички сме така, искам да ви утеша", отвърнал премиерът, показва стенограмата от срещата, разпространена вчера. Премиерът прие вчера губернаторите на ГЕРБ, за да ги инструктира за предстоящите избори. Той призова тези от тях, които имат партийни функции, или да излязат в отпуск през предизборната кампания, или да преосмислят ангажиментите си към политическите сили... "Аз не държа вие да забравите кой ви е назначил, но искам да имате предвид кой е човекът, който очаква от вас да работите с него за успешното провеждане на тези избори" , каза Райков на областните. Те са обсъдили и задълженията и отговорностите на губернаторите за подготовката и провеждането на изборите..." - в. „Труд".

 

„Министрите да си вдигат телефоните не само на премиера, а и на областните управители. Премиерът Марин Райков е заявил, че ще ги помоли за това, след като преди седмица се обърна към тях с настояване да си вдигат мобилните телефони, когато ги търси. На днешната среща с областните управители областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев е попитал Марин Райков - как да поддържаме връзката, защото ние сме организирани хора, спазваме йерархията." Просто да ни кажете когато има нужда как да се свързваме с Вас - дали чрез главния секретар? Знам, че директно няма как да ни запишете", казва Хаджигаев. "Няма да скрия от вас, че дори само този въпрос леко ме обърква. Това означава, че действително нещо не е съвсем наред", казва Марин Райков. "Вие знаете, че винаги имате пряка връзка с мене тогава, когато това се налага. Тогава, когато вие прецените, може да контактувате с мен и чрез началника на кабинета ми, можете да контактувате с мене и чрез господин Желязков. Аз съм наистина на разположение. Всички важни теми, по които вие прецените, че трябва да говорим, следва да бъдат обсъждани или с мене, или с началника на кабинета ми и ще търсим решение за тях. Не се двоумете, когато наистина е смислено това, което искате да споделите, да се обърнете към мен. Не позволявайте да се подхранва илюзията за някаква диктатура на разстоянието. Това, че една област е отдалечено от София, няма абсолютно никакво значение. Ние сме в двадесет и първи век и трябва да реагираме максимално бързо", казва Марин Райков..." - в. „Стандарт".

 

Социалният статус на българите и мерките срещу обедняването също са сред темите на вестниците в сряда.

 

„Според обобщената мярка за неравенство в доходите България е на едно от челните места в Европейския съюз. Това става ясно от анализ на Боян Захариев, програмен директор в Институт "Отворено общество". Той цитира последни данни на Евростат. Доходите на най-богатите 20% у нас средно са 6,5 пъти по-високи от доходите на най-бедните 20%. Това съотношение в България е сред най-високите в Евросъюза според Захариев. У нас е най-висок в Европа и делът на хората, които се лишават от основни блага. Бедността сред многодетните семейства в България е най-високата, регистрирана в ЕС, за която и да било група от наблюдаваните от Евростат." - в. „24 часа".

 

„С решение на Тристранката днес става ясно, че всички майки, чиито семейства имат доход на член от фамилията под 350 лв, ще получат по 50 лв за Християнския празник. Става дума за жените, чиито хлапета са на възраст  между 1 и 2 години. "Ще се отсеят тези жени, които в семействата си имат доход на член от семейството е до 350 лв и в момента получават по 35 лв на месец детски добавки". Това обяви вицепремиерът Деяна Костадинова . Предстои НОИ и агенцията за социално подпомагане да стиковат бройката на майките, които получават обезщетение за гледане на дете от 240 лв и тези които получават и детски добавки. Средствата за тези помощи са част от отпуснатите от правителството 41 млн. лева за най-уязвимите групи. Финансовият министър отбеляза, че тази помощ за родител, който отглежда дете от 1 до 2 години, определено трябва да бъде отпускана само по критерии за доход на семейството. „Не може семейство с доказан доход от 3000 - 4000 лева да получава помощ за отглеждането на дете", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Константинова, която благодари на финсовия министър, че е бил „рамо до рамо с нея" по отношение на отпускането на допълнителните социални помощи. Финансовият министър Калин Христов отбеляза, че не може да бъде обещан втори транш на средства, тъй като първо трябва да се види развитието на икономиката..." - в. „Стандарт".

 

„Тристранният съвет разпредели днес по направления парите за спешни социални мерки за най-уязвимите групи. Три четвърти от  общо 41 млн. лв., които бяха отделени от бюджетите на всички министерства, ще се използват за насърчаване на заетостта. Останалите 25% или около 10.5 млн. лв. ще послужат за еднократни помощи за енергийно бедните, за децата с увреждания, както и за финансиране на социалните трапезарии за периода май-декември 2013 г... Реши се, че за заетост ще се изхарчат 30 617 604 лв. Така ще се осигурят субсидирани работни места за 15 930 безработни от уязвимите групи на пазара на труда - младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, родители на деца до 5-годишна възраст, дълготрайно незаети и други. Средствата ще минат по вече разработените механизми и програми. За националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" например са осигурени допълнително 12.4 млн. лв., които ще стигнат за да осигурят заетост на 7500 безработни за шест месеца при 6-часов работен ден. По програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4.3 млн. лв. ще бъде осигурени работни места за 2000 съкратени. За националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнителни средства от 1.8 млн. лв., с които ще бъдат наети 600 човека. Допълнително още 200 души с увреждания ще получат шанс за работа в частния сектор с финансиране от около половин милион лева. По програмата "Асистенти на хора с увреждания" пък се отпускат още 1.2 млн. лева, с които ще бъдат наети нови 650 лични асистенти в страната..." - в. „Дненвик".

 

Вестниците съобщават също, че работодателските организации са напуснали съвета за тристранно сътрудничество

 

„Четирите национално представителни  работодателски организации КРИБ, БСКА, БТПП и АИКБ обявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНР. Бизнесът протестира срещу поправката, приета по настояване на лидера на РЗС Яне Янев, да се разшири кръгът на лицата, които декларират в Сметната палата имуществото си. В последния си работен ден парламентът реши декларации да подават и представители на неправителствени организации и синдикати. Бизнесът смята, че след като не получава държавна субсидия, не е редно да декларира притежаваното. Позицията за напускане на Тристранния съвет е принципна и само знак на протест. Чисто формално работодателите нямат претенции към служебния кабинет и той може да определи антикризисните мерки и да разпредели 41 млн. лева за най-бедните и без санкцията на бизнеса..." - в. „Сега".

 

„Заседанието на тристранката се проведе в двустранен формат - само със синдикати и министри, тъй като работодателите напуснаха заради несъгласие със закона за публичност на имуществото. Той изиска всички членове на тристранния съвет да попълват декларации за имущественото си състояние, подобно на политиците, магистратите и висшите чиновници. Предложението за промените в закона бе внесено в Народното събрание от РЗС на 1 март, буквално в последните дни на парламента, като текстовете му така и не се появиха публично, докато не стигна до гласуване в пленарна зала. Там промените бяха приети с мнозинство, осигурено от ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция..." - в. „Труд".

 

Всекидневниците отделят място и на наближаващите парламентарни избори.

 

„Част от независимите кандидат-депутати, издигнати от инициативни комитети за предстоящия вот, са клиенти на правосъдието. Срещу някои се води разследване, а други обжалват постановените им присъди. Това показва проверката на "Сега", след като изтече срокът за регистриране на инициативните комитети в районните избирателни комисии (РИК). Инициативен комитет в Бургас издига за депутат Октай Енимехмедов, прочул се с опита за атентат срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Енимехмедов все още е с неясно обвинение. Първоначално градският прокурор Николай Кокинов заяви, че ще бъде обвинен в опит за убийство. Впоследствие обаче обвинението омекна до закана и хулиганство, тъй като бе прието, че газовият пистолет, насочен срещу Доган, не е смъртоносно оръжие и е бил зареден със звукови патрони и пипер. Все още не са обявени резултатите от експертизата, която трябва да покаже дали с газово оръжие могат да бъдат нанесени смъртоносни наранявания. За независим кандидат-депутат във Варна пък е издигнат Иван Славков. Бившият президент на местния футболен клуб "Спартак" и общински съветник от ДПС бе осъден на първа инстанция през януари на 10 години затвор. Той беше признат от Варненския окръжен съд за виновен, че от 1996 г. до 2008 г. е ръководил престъпна група, занимаваща се с проституция, трафик на хора, разпространение на наркотици и пране на пари. Участието на двамата независими кандидати в изборите не им дава съдебен имунитет, тъй като са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата за регистрация. Заради липсата на това уточнение в старото изборно законодателство по време на кампанията през 2009 г. известните "братя Галеви" успяха да излязат от ареста срещу гаранция от 50 000 лв..." - в. „Сега".

 

„22 страни отказали избирателни секции за български граждани Външното министерство е изпратило ноти до 103 държави с искане за отваряне на избирателни секции за български граждани на териториите им. До днес 38 държави са дали положителен отговор, а 22 държави не позволяват да се образуват секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства. Сред отказалите са Унгария, Словакия, Украйна, Армения, Грузия, Япония, Ливан, Мароко, Иран, Палестина, Йемен, Алжир, Китай, Индия и др. Отказите, по думите на говорителя на външното ни ведомство Димитър Япраков, са заради необходимостта от охрана, а в други случаи законодателството на държавите забранява провеждането на чужди избори извън дипломатическите представителства. Все още няма отговор от властите на Германия и Сърбия, където има големи български общности и където на предишни избори беше забранено да се гласува извън дипломатическите ни представителства..." - в. „24 часа".