Защо се наложи промяна в размера на таксата за битови отпадъци?

Промяната е свързана с изискването да се събират средства в специална сметка в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна /РИСОВ/ с цел закриване на старите сметища.

Защо се наложи промяна в размера на таксата за битови отпадъци?
Законът за управление на отпадъците, който влезе в сила от месец юли 2012 г. предвижда всички български общини да осигурят средства за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на старите депа за твърди битови, които не отговарят на европейските норми. Новите нормативни актове наложиха промяна в размера на такса смет, която бе приета от Общински съвет Добрич. Законът определи размерът на тези отчисления да бъде както следва: за 2011 г. – 3 лв. на тон; за 2012 г. – 9 лв. на тон; за 2013 г. - 15 лв. на тон и за 2014 г. – 35 лв. на тон.

За по–голяма яснота колко са тези средства по сметката в РИОСВ - Варна за Община град Добрич следва да знаем, че отпадъците, които добричлии генерираме за една година са 50 000 тона. И така: за 2011 г. – 150 000 лв.; за 2012 г. –  450 000 лв.; за 2013 г. –  850 000 лв.; за 2014 г. –  1 750 000 лв.

Тези средства се събират от гражданите чрез таксата за смет. Те не се използват за други цели. Целта е средствата от увеличението да бъдат използвани за териториите, заемани от сметищата и тяхното благоустрояване.

Промяната в таксата се отнася само за жилищните имоти на гражданите и фирмите и не касае нежилищните имоти и бизнеса. За последните 3 години в Добрич  не е променян размера на данъците и таксите, които общината събира. Реално гражданите и фирмите ще трябва да платят по – голям размер в рамките от 2 до 3 лева на месец в зависимост от големината на имота, разположението и данъчната оценка, заявяват от общината. Тази такса следваше да бъде променена, тъй като през 2013 и 2014 г. разходите по закриването на сметищата ще бъдат непосилни за Община Добрич и няма да има възможност да се преведат във вида, отговарящ на европейските изисквания.

Въпреки увеличения размер на такса смет, отчисленията които се получат няма да бъдат достатъчни и ще се наложи да бъдат разходвани и част от останалите собствени приходи на общината. По този начин община Добрич ще се затрудни при изпълнението на други важни проекти, за които ще търсим допълнително финансиране, съобщават от местната администрация.