Гласуваме за бъдещето на ядрената енергетика у нас

Първият референдум в най-новата история на България ще се проведе днес от 06 часа до 19 часа. Българите трябва да отговорят дали подкрепят или пък не развитието на ядрената енергетика чрез евентуално строителство на нова ядрена централа.

Гласуваме за бъдещето на ядрената енергетика у нас

В първия референдум в демократичната ни история право да заявят позиция имат 6 949 120 души. Активността в допитването е много важна.За да бъде валиден референдумът трябва да гласуват поне 4 345 450 души, колкото са гласували на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с "да". Ако активността е над 20% въпросът все пак трябва да бъде обсъден в парламента. От ЦИК припомнят, че за валидна се смята само подадена бюлетина, която е попълнена със син химикал, а избраният отговор е посочен чрез запълване на квадратчето с „Х".


 

Въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика у нас чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" е написан върху бяла бюлетина. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна. Както в деня за размисъл, така и в деня на вота е абсолютно забранена всякаква агитация.

 

От ЦИК напомнят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. А тези, които се изкушат да продадат гласи си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

 

ЦИК е регистрирала четири социологически агенции, които да провеждат екзит половете в деня на гласуването. Това са Афис ООД, Болкан Бритиш Соушъл Сървейс АД, Сова 5 АД и Алфа Рисърч ООД. Допитването ще бъде наблюдавано от неправителствените организации - фондация "Галъп Интернешънъл", Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, сдружение "Корективи", сдружението "Институт за развитие на публичната среда", "Екологично сдружение за земята, Национална асоциация студентите и младежите, сдружение "Европолитико", Европейско общество за защита на човешките права - България.

 

Изборният процес ще бъде наблюдаван и от международната неправителствена организация "Демокраси Интернешънъл", каза още говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

 

Във връзка с референдума, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов определи понеделник, 28 януари, за неучебен ден за учениците от всички училища на територията на България.

 

Само три референдума има в историята на България от Освобождението до наши дни, макар че управляващите политици са обмисляли общо 11 пъти да проведат национално допитване по различни въпроси.

 

Първото всенародно допитване е произведено през 1922 година. На българския престол е Борис ІІІ, а правителството на Александър Стамболийски решава да попита българите: "да бъдат ли предадени на съд виновниците за обявените и водени от България войни до 1918 година". "Да" - отговарят три четвърти от гласоподавателите тогава.Интересен е фактът, че противно на логиката белите бюлетини в урните означавали виновен, а черните - невинен. А самите обвинени министри били арестувани още преди референдума. До съд така и не се стига, защото преврат сваля Стамболийски от власт.

 

Лентите са запечатали мощната пропаганда през 1946 година за премахване на монархията и "За" народна република, относно което е произведен и вторият национален референдум. Близо 92% от гласувалите са "За" република.

 

На практика пропаганда в полза на монархията няма. Дори опозиционните партии се обявяват "За" република. Но в същото време България е в състояние на окупация от съветската армия.

 

Най-близо в модерната ни история е допитването за така наречената "Живковска" конституция през 1971 година, припомня БНТ. Одобряват я 99,7 на сто от българските избиратели. Тя е разработена по идея и под наблюдението на тогавашния "първи" в държавата - Тодор Живков. Изпреварвайки дори Съветския съюз, ние приемаме "член 1" - за водещата роля на Партията в нашия живот.

 

Показателен е фактът, че въпреки двете десетилетия народна власт, се намират 15 000 души, които гласуват "против" на референдума. Предложението за член 1 идва от студенти във Варненския икономически институт. И пак студенти, но от Свищов, настояват през 1989 година този член да бъде премахнат.

 

За едно обаче експертите са категорични - въпреки опасността от популизъм и демагогия, референдумите активират гражданското общество и са път за възпитание на политическия елит.