Пшеницата в Добричка област закъснява в развитието си

Житните култури поникнаха месец по-късно в сравнение с други региони на страната

Пшеницата в Добричка област закъснява в развитието си

Учени и земеделски производители отчитат забавено развитие на посевите с житни култури в Добруджа. През тази есен в Житницата на България са заложени близо 1,2 млн. дка с пшеница. Една от причините за закъснението е тежката сеитбена кампания, затруднена от липсата на валежи и изсушаването на почвата. В продължение на близо пет месеца не е падал дъжд от стопанско значение, което затрудни както есенната жътва, така и сеитбата.

По данни на земеделски производители житните растения са поникнали през ноември. Това се обуславя от факта, че през последните дни на октомври падат дъждове в порядъка на 30-60 литра на кв.м. Този воден запас вече дава необходимата влага на растенията, разясни селекционерът проф. Николай Ценов от Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево. Около 90-95% от пшеницата в Добричка област поникна в първите дни на ноември и започна развитието си. Дотогава всички посеви са били в застой, независимо от датата на сеитба.

Все още има надежда житните посеви да наваксат в развитието си, но условията вече са различни. Решаващи фактори са както температурата, така и слънчевата светлина, подчерта проф. Ценов. За да осигурят доброто презимуване на пшеницата, фермерите прибягват до спешни третирания на полетата с продукти, съдържащи микроелементи. Целта е подпомагане на кореновата система, листната маса и по-добро усвояване на хранителни вещества. Така житните растения ще посрещнат зимата, която за поредна година се очертава сурова за региона на Добруджа. Екстремно ниските температури в комбинация със силен вятър и липсваща снежна покривка могат да унищожат бъдещата реколта.

Критично е състоянието и на рапицата в Добричка област. От 300 хиляди декара през 2011 г., сега площите са три пъти по-малко. Фермерите се опасяват, че отново ще разорават маслодайната култура.