Тотю: Скок на пенсиите с 10% от 1 април; Над 1000 полицаи скочиха срещу Дянков

Основни водещи заглавия в някои национални ежедневници в понеделник

Тотю: Скок на пенсиите с 10% от 1 април; Над 1000 полицаи скочиха срещу Дянков

Пенсии.


„Стандарт":

Тотю: Скок на пенсиите с 10% от 1 април

Средно с 10% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 април 2013 г., съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. След като бъдат завършени изчисленията, предложението ще бъде обсъдено в Тристранния съвет за социално сътрудничество и в НОИ.
Шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обясни миналата седмица, че за увеличение на пенсиите с 9-10 на сто от 1 април трябват 600 млн. лв., а от 1 януари - 800 млн. лв. Засега била налична по-малката сума. Затова било реалистично да се говори за увеличение на парите за старост от 1 април. Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков обяви, че пенсиите може да скочат още от 1 януари с минималната работна заплата, която от Нова година ще стане от 290 лв.-310 лв. Управляващите увериха, че ако приходите в хазната позволят, пенсиите ще бъдат вдигнати и преди 1 април.


Протест.

„Дума":

Над 1000 полицаи скочиха срещу Дянков

Над 1000 полицаи, надзиратели на затвори, пожарникари и митничари започнаха двудневния си протест вчера. Протестът, обявен за 16 ч., започна към 16,30 ч. с минута мълчание за загиналите полицаи. Освен от София имаше полицаи от всички краища на Бълария. По-късно шествието се насочи към Министерството на финансите, което полицаите освиркваха няколко минути.
Основното искане на полицаите бе увеличение на заплатите с 25%, за което финансовият министър Симеон Дянков и вътрешният Цветан Цветанов се обявиха против. МВР-шефът определи искането като нереалистично. Според него реалистично било 5-7% увеличение на възнагражденията. За да спрат протестите, Дянков предложи сделка на Цветанов като увеличение с 11,7% на заплатите, но при положение, че полицаите се откажат от привилегиите си. По закон полицаите имат право на по-дълга отпуска и 20 заплати при пенсиониране.


Катуница.

„Новинар":

България си спомни за Ангел и Павел от Катуница

Хора от цяла България пристигнаха вчера в Катуница, за да почетат паметта на убития миналата година Ангел Петров и починалия по време на протестите Павел Толев. На панихидата дойдоха фенове на футболните клубове "Локомотив" (Пловдив), "Ботев" (Пловдив), "Берое" (Стара Загора) и ЦСКА.
Те изтъкнаха, че в този ден няма футболни клубове, а всички са обединени под едно име - „българи". Бащата на загиналия Ангел подчерта, че семейството му не е удовлетворено от действията на институциите и не знае къде е в момента физическият убиец на сина му.

 

Скандал.

„Труд":

ЦСКА и Локомотив също в правителствения самолет

Бистришките тигри не са единствените спортисти, които са ползвали правителствения "Еърбъс". ЦСКА и "Локомотив" са летели със самолета четири пъти за последните три години, съобщи БТВ.
По-често на самолета са били червените. Отборът на ЦСКА е летял три пъти за еърбъса. Футболистите на "Локомотив" пък се качили само веднъж, за да отидат на мач до Полша.
Пълна справка за полетите на държавния самолет обаче не е била предоставена.