Цялата област е заплашена от продължителен воден режим

Ако следващата седмица не се погасят задълженията, Енерго-Про ще разшири обхвата на спиране на тока към обекти на В и К

Цялата област е заплашена от продължителен воден режим

Областният управител Желязко Желязков инициира среща между представителите на Енерго-Про ЕАД Антония Кръстева, член на Управителния съвет на компанията, Михаил Терзиев, отговарящ за Добрички район и управителя на В и К ЕООД Дамян Калчев.



На нея губернаторът е изразил загрижеността си по повод предприетата крайна мярка от електроснабдителното дружество и прекъсването на тока в обекти на В и К, във връзка с неразрешените финансови отношения между тях, които водят до спирането на водата за гражданите на Добрич и областта. Поискано е било разбиране от страна на Енерго-Про и търсене на възможен компромис за решаване на проблема, както и разсрочване на вземанията от В и К.


Антония Кръстева е изразила мнение, че дружеството не може да си позволи да промени решението си. Ако следващата седмица не се погасят задълженията, Енерго-Про ще разшири обхвата на спиране на тока към обекти на В и К. Електроснабдителното дружество е склонно да приеме, В и К да ползва и заплаща консумираната ел. енергия в рамките на финансовите си възможности, което ще доведе до въвеждане на ограничения на водоподаването за различните населени места в различно часово време. Междувременно се водят разговори с финансови институции за рефинансиране на В и К ЕООД Добрич.


Във връзка със създалата се изключително тревожна ситуация, областният управител приканва всички потребители - граждани, фирми и институции, да погасяват своевременно задълженията си към В и К,  тъй като проблемът с натрупаните задължения на дружеството, е следствие на ползвани и незаплатени услуги от абонатите в размер на над 10 млн. лева. Като представител на държавната власт в региона, областният управител поднася извиненията си към гражданите за създалото се неудобство във връзка с водоподаването и изразява убедеността си, че проблемът ще бъде своевременно разрешен.