Близо 2,7 млн. лв. надвнесен данък е възстановила НАП на добруджанци

Над 700 души повече са ползвали данъчни облекчения, в сравнение с миналата година

Близо 2,7 млн. лв. надвнесен данък е възстановила НАП на добруджанци

След приключване на проверките за възстановяване на данък на физическите лица от старта на данъчната кампания до момента НАП е възстановила надвнесен данък в размер на близо 2,7 млн. лв. на над 4500 добруджанци. Те са ползвали правото си на данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства. Офис Добрич отчита ръст от 46,6% на възстановения данък на физическите лица спрямо предходната година, когато размера на върнатите данъци е малко над 1,8 млн. лв.



Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите за 2022 г. изтече на 2 май тази година. В местния офис постъпиха над 15 200 годишни декларации. Броят им обаче продължава да расте, тъй като клиентите на Агенцията декларират доходи за предходни години или желаят извършване на корекция. До 30 септември гражданите и бизнеса имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната си декларация за 2022 г. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация.

Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, включително и при подаване на коригиращи данни, уточняват от офиса на НАП в Добрич.