Пшеницата достигна рекордни стойности

Цената на българската пшеница достигна рекордните 420 лева за тон. За сравнение миналия юли тя е била около 350 лева. Това е най-високата цена за последните години. Това е добре за производителите, но дали ще бъде добре и за потребителите, и няма ли да доведе до скок на цената на хляба.

Пшеницата достигна рекордни стойности
Няколко фактора оказват влияние за ценообразуването. От една страна тази година българската пшеница ще бъде по-малко, но изненадващо е с необичайно високо качество. Съдържанието на най-важния показател в зърното за хлебопроизводителите - глутена, е между 25 и 30 единици, при стандартни 20-23 единици. Производителите от Добричко твърдят, че не помнят подобна висока цена от години. Пшеницата поскъпва вече десети ден от началото на жътвата.

По думите на Кирил Жендов от Добруджански съюз на зърнопроизводителите досега не е имало такъв случай цената да бъде 400 и над 400 лева. Предполагам, че се дължи на лоши метеорологични условия в световен мащаб, най-вече в Украйна, южните части на Русия. В момента в САЩ е сериозна суша. Предполагам, че след като започне жътвата в Украйна, ще се нормализират цените и може би ще дойдат на нива от преди жътвата - около 380-370 лева. Моите предположения са такива, посочи той.

Международните пазари наистина оказват решаващо въздействие за високата цена на нашата пшеница. Намаленото производство на жито не само у нас, но също в нашия регион и в глобален план - прогнозите са за 25 милиона тона пшеница по-малко, на фона на нарасналото потребление, са направили нашето жито по-търсено, но и по-скъпо.

Изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов заяви, че България,  Украйна, Русия и Румъния излизат на пазара с една и съща продукция по едно и също време, като количеството пшеница, което се предлага за износ в корабни количества, е доста по-малко от миналогодишното и затова цената тръгна нагоре. По думите му това е и тенденция в световен мащаб - не само у нас, а и в САЩ, цената на пшеницата да се обуславя от по-засиленото търсене на пшеница и по-слабото предлагане в световен мащаб.

На въпрос ще се отрази ли по-скъпата пшеница на цената на хляба, Симов посочи, че при цена на пшеницата от 420 лева за тон, каквато е в момента, от бранша са категорични, че няма да могат да задържат цената на хляба.

Прогнози как ще се движи цената на пшеницата е трудно да се правят, единодушни са всички. Поскъпването на хляба също не може да стане автоматично и веднага, затова развитието ще стане ясно следващите седмици.