Катаракта (старческо перде)

Потъмняването на лещата на окото се нарича катаракта или познатото за всички „старческо перде“.

Катаракта (старческо перде)

Най-честата причина за възникването на това заболяване  е възрастта – сенилна катаракта. Тя може да се развие и след травма – травматична катаракта или при някои заболявания – комплицирана катаракта и патологична при някои общи заболявания. 


 

Старческата катаракта е най-честа от всички видове. Появява се обикновено след 50-55год. Най-често двустранно, но не едновременно в 2-те очи. Оплакванията на пациентите още в най-ранните стадии са усещане за  паяжини, мушички в очите или мътнини в очите, които са неподвижни. Някои болни се оплакват от разсейване на светлината, заслепяване или ореол около предметите, други имат раздвояване или сенки. При някои се подобрява зрението за близо, но всъщност това е измамно усещане. Най-сериозното оплакване е намалено зрение, което с напредване на „пердето” може да бъде дори само усещане за светлина.

          

Намаляването на зрението става бавно, но прогресивно. Диагнозата на сенилната катаркта е лесна, защото може да бъде видяна на биомикроскоп, с какъвто разполагат в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Варна. Необходимо е и щателно изследване на функциите на окото, за да не се пропусне по-сериозно очно заболяване, като  напреднала глаукома, макулна дегенерация, атрофия на зрителния нерв - все заболявания, при които има намалено зрение.

 

Лечението на катарактата е оперативно, като на мястото на помътнялата леща се поставя вътреочна леща. Съвременните методи на операция не налагат изчакване да „узрее пердето” и се оперира в по-ранни стадии. За жалост няма как да се предпазим от „пердето“, но пък можем да вземем мерки навреме. Заболяването е наследствено и се среща както при жените, така и при мъжете.

 

Специалистите съветват ежегодно да се провежда очен преглед. При установена катаракта-тя да се оперира възможно най-бързо. Колкото по-напред нала е катарактата, толкова операцията по-дълго протича, удължава се въз-становителният период. И тогава могат да се получат усложнения.Широко разпространеното мнение за изчакване на „пердето да узрее” е напълно погрешно.

 

 Консултант по темата е д-р Карабелева, специалист очни болести в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ град Варна.