Не е задължително сладкото да вреди

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Не е задължително сладкото да вреди

Често свързваме яденето на сладкиши с наднорменото тегло. Затлъстяването е  разрастващ се проблем на съвременното общество, който свързваме с прекомерната консумация на бърза храна, захар, транс мазнини, изкуствени подсладители и консерванти. Възможно ли е почитателите на сладките изкушения да продължат да ги консумират без това да вреди на тяхното здраве? Отговорът е свързан най-вече със съдържанието на най-често консумираните сладки храни. Обикновено в търговската мрежа се предлага огромен избор от шоколади, тестени изделия, бонбони, газирани безалкохолни напитки и всякакви лакомства, които представляват коктейл от високи количества захар и съставки с неорганичен произход.



Можем да заместим това сладко с едно полезно сладко. Ето няколко рецепти за здравословни сладкиши, които можете да приготвите сами у дома.

Сурови  кокосови бонбони

1. Сварен нахут  - 1 чаша
2. Кокосово мляко – 1 чаша
3. Кокосови стърготини – 1 чаша
4. 3-4 супени лъжици бадеми
5. 5-6 супени лъжици мед, стевия или сироп от агаве
6. Сок от 1 лайм и около 1 кафена лъжичка от настърганата му кора
7. 2-3 ванилии

Бонбоните се приготвят изключително лесно. Нахутът се пасира, добавя се коксовото мляко, бадемите и ванилията, както и сокът от лимон и настърганата кора, мед. Съставките се смесват добре, ако е нужно сгъстяване се прибавят кокосови стърготини. След това, когато получите  гъсто тесто, започвате да оформяте с ръце малки топчета, които овалвате в кокосовите стърготини. Можете да поставите бонбоните в специално закупени хартийки.

Безглутенови бананово-кокосови мъфини

1. 1 ч.ч. оризово брашно
2. Половин чаша кокосови стърготини
3. Половин ч.л. сода
4. Полови ч.л. бакпулвер
5. Половин ч.ч. счукани бадеми или други ядки по желание – орехи, лешници
6. Половин ч.ч. вода
7. 2 банана
8. 3 с.л. ленено брашно
9. 6-7 с.л. мед или половин ч.ч. кафява захар.
10. Половин ч.ч. олио и 2-3 ч.л кокосово масло
11. 1-2 с. л. оцет
12. Можете да добавите нарязани фурми или сушени плодове в тестото по желание.

Рецептата е подходяща за хора, които не консумират глутен. Брашното може да е от ориз, елда, нахут или смес от тях.

Начин на приготвяне: Брашното се разбърква със содата, бакпулверът се разбърква добре, добавят се счуканите бадеми и кокосовите стърготини. В друг съд се накисва лененото брашно, докато не попие и не стане желеподобна смес. Бананите се пасират и се прибавят към желето. Добавят се и останалите съставки – мед или кафява захар, водата, олиото, кокосовото масло и оцетът. С интензивно бъркане към тази смес се добавят брашната. Във формички за мъфини, с предварително положени хартиени подложки в тях се излива сместта, която трябва да стигне до ръбчето. Мъфините се пекат в нагорещена фурна от 180 градуса в продължение на 25-30 минути.

Мляко с ориз – без мляко и ориз

Съставките, които са ни необходими за тази екзотична интерпретация на млякото с ориз са следните:

1. 1ч.ч киноа
2. 2 ч. ч соево, бадемово или друго ядково мляко
3. 2 ч.л. канела
4. 1-2 ванилии
5. Щипка индийско орехче и щипка бахар
6. 4-5 с.л мед, сироп от агаве или стевия

Сварете  за 10 минути киноата и я отцедете. Затоплете в отделен съд ядковото мляко, като не позволявате да завира. Добавете вътре подправките, а след това и киноата. Бъркайте докато съставките се размесят и оставете да изстине и да се сгъсти. Изсипете в чашки, поръсете канела и оставете сместа да се стегне.

Анна-Александра Богдева