Честит Петък 13-ти!

Петък 13-ти може да се случи от един до три пъти всяка година. В много страни по света тази дата се смята за нещастна и обвързана с нещастни събития. Суеверието може да бъде проследено до рицарите на тамплиерите през Средновековието

Честит Петък 13-ти!

Причината 



Въпреки че никой не знае със сигурност, страхът от числото 13 и страхът от петък вероятно са се комбинирали около края на 1800 г. в тази нова фобия. Няма ясно споменаване за деня в публикувани произведения преди това.

Преобладаващата теория от 20-ти век предполага, че тя произтича от събитие, случило се в петък, 13 октомври 1307 г., когато хиляди, принадлежащи към влиятелен религиозен военен орден, наречен "Рицарите на тамплиерите" (официално Бедните рицари на Христос и на храма на Соломон), са арестувани за богохулство и други обиди по заповед на френския крал Филип IV.  По-късно са измъчвани, принуждавани да направят лъжливи самопризнания и екзекутирани. Когато рицарите са изгорени на клада в Париж, лидерът на ордена, Жак дьо Моле, извиква:„Бог знае кой греши и е съгрешил. Скоро бедствие ще сполети онези, които са ни осъдили на смърт". Проклятието на светия воин и неправомерната смърт са проклятие на петък 13-ти през вековете.


Снимка:British Library

Тайната вечеря

Друго суеверие свързва петък 13-ти с Тайната вечеря, на която присъстват 13 души - Исус Христос и неговите 12 ученици. Числото 13 се свързва с Юда Искариотски, който е предал Христос малко след Тайната вечеря. Христос е предаден на римските войници на следващата сутрин и разпнат на Разпети петък. 


Снимка: iStock

Страх от петък 13-ти

Без значение как се е появила фобията, суеверията за нея все още изобилстват. На петък 13-ти някои хора отказват да си подстрижат косата, да вечерят навън, да си купят къща, да започнат работа, да правят бизнес, да се женят или други неща. Включително - Уинстън Чърчил, е смятал пътуването на петък 13-ти за нещастие).

Доста от днешните небостъргачи и хотели нямат 13-ти етаж или стая 13. Повече от 60 милиона души по света имат фобия от петък 13-ти.

Страхът от петък 13-ти официално се нарича "friggatriskaidekaphobia". "Frigga" се отнася до скандинавския бог, на който е кръстен петък, а "triskaidekaphobia" означава страх от числото 13.

Алтернативен термин за тревожността е "параскевидекатриафобия". Произхождайки от гръцки, „paraskevi“ означава петък, „dekatria“ означава „тринадесет“, а phobia се превежда като „страх“.

Но всъщност, много от тези, които са родени на петък 13-ти или чиито рождени дни се падат на 13-ти, се смятат за имунизирани срещу всякакви негативни последици.

В някои страни денят се смята за нормален или дори щастлив. В други страни злополучната дата е друга - в Италия е петък 17-ти. В някои испаноговорящи страни вторник 13-ти е нещастният ден. Всъщност заглавието на американския филм на ужасите от 1980 г. „Петък 13-ти“ е променено на „Martes 13“ („Вторник 13-ти“) за испаноговорящата публика.

Интересни факти:

авторът на ужаси Стивън Кинг е трискаидекафоб,

Франклин Рузвелт също е имал ирационален страх от петък 13 и е избягвал да пътува в петък, 

Джак Изкормвача взима последната си жертва на петък 13-ти през 1888 г.