Община Добрич кандидатства за енергоспестяващо улично осветление

Това решиха общинските съветници, които заседават извънредно днес. Сесията се провежда по искане на 20 общински съветници и на нея ще бъдат разгледани класираните на първите три места проекти за нов облик на центъра на Добрич.

Община Добрич кандидатства за енергоспестяващо улично осветление

Преди да се пристъпи към разглеждане на проектите, спечелили конкурса за нов облик на централната част на Добрич, съветниците гласуваха Общината да кандидатства с проект за за улично осветление, който трябва да бъде подаден до 30 януари, а редовната сесия е ден по-късно.



Проектът предвижда реализиране на енергоспестяващи мерки за технологично обновление на системите за улично осветление на град Добрич и включва четири главни пътни артерии: 

 1. бул. „25 Септември“ (от бул. Добруджа до Сердика);

2. бул. „Добруджа“ (в участъка от бул. Добричка епопея до кръговото на изхода за Балчик);

3. бул. „Русия“ (от бул. 25-ти септември до Пожарната);

4. ул. Батовска (цялата).

Стойността на проектното предложение ще бъде до максимална стойност от 641 654,20 лв. с ДДС.

Средствата по настоящата процедура се предоставят под формата на безвъзмездна финансова помощ и не се изисква съфинансиране. След подписване на договор за получаване на безвъзмездно финансиране Община град Добрич се задължава за период от 5 години, след приключване на проекта, да извършва ежегодни вноски във Фонда за декарбонизация в размер на 10 % от действително получения размер на безвъзмездна помощ по проекта.