Георги Казанджиев: Втори артилерийски полк създава един от най-новите и интересни методи за водене на бой

Георги Казанджиев представи в Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич днес най-новата си книга "Втори артилерийски полк във войните за национално обединение".

Георги Казанджиев: Втори артилерийски полк създава един от най-новите и интересни методи за водене на бой



Авторът беше представен от Деница Сачва. Тя сподели пред присъстващите, че за нея е чест в навечерието на Деня на съединението и 82-рата годишнина от подписването на Крайовския договор да бъде на място, където се съхранява паметта на Добруджа. "Борбите за национално обединение са доказателство, че когато има идеал, нищо не може да раздели българите. Събитията от онова време сами по себе си са геройство, дързост и решимост, именно за тези герои ще говорим днес. Години по-късно - на 7 септември 1940 година българските политици проявяват далновидност и умелост. Те не само успяват да върнат Южна Добруджа в пределите на страната, но и да я запазаят след края на Втората световна война. 68 хиляди наши сънародници се заселват обратно на територията на България, това са хора, които дотогава са живели на територията на Румъния. Георги Казанджиев е един от тях и може да разказва за двата периода от нашата история" - каза още тя. 


В най-новата си книга Казанджиев е отбелязал само основните моменти от битките за национално обединение. "Вторият артилерийски полк е дал команден състав на всички останали до 10 артилериски полк, като в същото време при него се прилагат най-новите методи и те създават един от най-новите и интересни методи за водене на бой, т.н. преграден бой. Книгата "Втори артилерийски полк" съм отбелязал само основните моменти, особено през Първата световна война, защото трета армия на ген. Тошев е била много по-малка от всички останали и е имало много малко артилерийски войски в армията. По време на ожесточените битки, особено 5-7 септември, полкът е бил разпръстнат по различните бойни единици. Едно от най-важните сражения, което води полкът, е около днешния паметник на Цимерман, до Плачилол и обратно към Приморци. Полкът е разпределен и фактически, когато започва сражението с един от най-добре въоръжените кавлеристки руски полкове, заедно със сърбо-хърватски войски, за 20 минути са паднали около 400 души. По време на битката за Добруджа трите руски дивизии не влизат в досег с българската войска" - сподели той. 


Румен Москов прочете избрани откъси от книгата.