8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Всяка година на 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Мотото на празника тази година е „Пазим хуманността жива“

8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
БЧК

Преди 196 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан.  Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ. 
Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес помагат на най-уязвимите и нуждаещите се.
Официалното наименование Международен червен кръст е утвърдено през 1928 г. на международна конференция в Хага. През 1906 г. в Османската империя се появява благотворителна организация Червения полумесец, аналог на Червения кръст.
Червеният кръст е международно хуманитарно движение, създадено за защита на човешкия живот и здраве, за осигуряване на уважение към човешкото достойнство и за предотвратяване и облекчаване на страданията на хората, без разлика на националност, раса, пол, религия, класа или политически възгледи. То обединява няколко международни и множество национални организации.
Дейността Червения кръст по време на война е посветена на облекчаване страданията на ранените военни, цивилни и военнопленници, а в мирни времена е насочена към осигуряване на медицинска и друг вид помощ, особено след бедствия, като наводнения, земетресения, епидемии, към подобряване на здравното образование и възпитание, организиране на кръводаряването и други.