Красимир Янков: Нужен е консенсус за бъдещето на сектор "Земеделие", за да стане гръбнак на икономиката ни

Красимир Янков: Нужен е консенсус за бъдещето на сектор "Земеделие", за да стане гръбнак на икономиката ни
"Очаквам поука от кризата. Необходима е политика на помощ от държавата към малките и средните стопанства, за да бъдат устойчиви. Това трябва да се осъднае, когато в условията на криза ще разчитаме задоволяването с хранителни стоки да стане основно от местно производство."

Това заяви в Народното събрание депутатът от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков. Той изрази безпокойство, че заради ограничителните мерки към пазарите, традиционни наши стоки няма да могат да стигнат до потребителите, а производителите им ще загубят, защото продуктите са нетрайни. 


Красимир Янков обясни, че има добри практики, които могат да бъдат приложени у нас, като стандарт за свежи продукти, който да бъде прилаган не само за времето на извънредното положение. 


Народният представител беше категоричен, че е необходима политика на приобщаваща икономика в земеделието, насочена към устойчиви малки и средни стопанства, които да са гръбнак на производството на хранителни стоки. "Трябва да имаме цели, зад които да се обединим - приемлива цена на продукцията и без прекалено високи посреднически надценки". Освен това трябва да има механизъм - регламент, с който да се гарантира справедлива цена за производителя и приемлива за потребителя за качеството, което иска, добави народният представител от левицата. 


"Призовавам ви: Спрете с имитацията на загрженост! Хората ще разберат истинската щета, която им е нанесена от наложените рестриктивни мерки, заради извънредното положение. Сега е времето да се осъзнае, какви грешки са допуснати в сектор "Земеделие", те да бъдат осмислени и  да има общо виждане и консенсус за бъдещето на сектора - гръбнак на икономиката ни", заключи Красимир Янков.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+