Йордан Йорданов: Предлагаме не намерение, а реално решение за довършване на блок „Добрич”

Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг във връзка с дострояване на жилищен блок "Добрич", който е недовършен вече повече от 35 години, се проведе днес.

Йордан Йорданов: Предлагаме не намерение, а реално решение за довършване на блок „Добрич”

Разяснения около параметрите на дълга и действията, които ще последват, пред гражданите направиха кметът Йордан Йорданов и заместникът му Елка Димова. На общественото обсъждане присъстваха и общинските съветници Мая Димитрова и Михаел Игнатов.

Както Добрич онлайн писа, дългосрочният дълг ще бъде поет чрез провеждане на  процедура за избор на кредитна институция, с която да се сключи договор за кредит. Максималният размер на дълга се предвижда да е 2.5 милиона лева, ще бъде усвоен за 12 месеца. Окончателното му погасяване ще стане до 6 години, считано от датата на подписване на договора за кредит. Гратисният период за главницата ще е 12 месеца, след изтичането му ще се плаща на равни месечни вноски.

Ние предлагаме едно гъвкаво решение. Първо – кредит от 2.5 милиона лева и второ – Общината да оцени своята собственост и тя да бъде предоставена на строителя, който ще бъде избран след комплексно провеждане на процедура, тъй като там ще бъдат заложени и кредитът, и собствеността на Общината. По тази начин да решим въпросния казус, каза кметът Йордан Йорданов. Той допълни, че след завършване на самия блок и отчитането на крайния резултат Министерството на финансите има ангажимента да възстанови на Общината 36 процента от сумата по количествено-стойностната сметка, която е 4-4.5 милиона лева. Така Общината ще се раздели със своята собственост и ще си върне 1.5 милиона лева, които ще бъдат използвани за погасяване на кредита. Т. е. в рамките на една година може би ние ще използваме кредита като револвиращ и ще остане Общината да върне милион-милион и 200 хиляди лева в рамките на 6 години, обясни кметът.

Нашето виждане е, че районът в центъра, в който се намира сградата, търпи доста отрицателно въздействие – от гледна точка на паркиране, на лесен достъп до обекта, независимо колко е обезопасен, и на разрушаването му, каза Йорданов. Така че ще решим няколко казуса, а не само за въпросния блок, допълни той.

Елка Димова изрази опасения, че Министерството на финансите може да откаже да възстанови суми от частта, припадаща се за търговски обекти и сметките на Общината да излязат криви. Но дори и само върху жилищната част да възстановят сумите това пак ще подпомогне нашия бюджет и изграждането на блока, категорична бе тя. Зам.-кметът посочи, че до това решение е стигнато след повече от две години борба, кореспонденция, молби, използване на всякакви канали за финансиране с Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерски съвет. И понеже почти навсякъде е удряно на камък е избран този вариант на публично частно-партньорство.

Не бива да оставате с впечатление, че Общинският съвет по някакъв начин ще възпрепятства изграждането на блока, заяви от свое име в отговор на въпрос на присъстващите общинският съветник Мая Димитрова. Тя припомни, че въпросът многократно е дискутиран на заседания на ОбС и на постоянни комисии. Димитрова обясни, че проблемът е свързан със средствата, а сега, с предлагането на теглене на кредит, Общината има вариант за решаването му. Мисля, че няма да има пречка, поне в по-голямата си част общинските съветници да гласуват, каза Мая Димитрова.

Това не е намерение, това е вече действие, реално решение, каза Йордан Йорданов. Той допълни, че заради нужните процедури предложението за теглене на кредит за блок „Добрич” ще бъде внесено на заседанието на ОбС през декември.