Частно ОУ „Мария Монтесори“ ще отвори врати през новата учебна година в Добрич

Валентин Генов – директор на частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“, пред Добрич онлайн

Частно ОУ „Мария Монтесори“ ще отвори врати през новата учебна година в Добрич

- Г-н Генов, през новата учебна 2018/ 2019 година в Добрич ще отвори врати ново основно училище – „Мария Монтесори“. Как възникна идеята за него? Защо градът ни има такава нужда – децата да бъдат обучавани по метода Монтесори?



- Аз мисля, че не само градът ни има нужда от такова училище. По принцип цялата система в България, и не само в България, има нужда от такова обучение. Дори и да не е точно такова има нужда от промяна в самата система. Ние започнахме да работим по идеята за училище по метода Монтесори изхождайки от опита в гимназия „Райко Цончев“. През миналата година направихме един проект за иновативно училище, който целеше почти това, което самата Монтесори е целяла с откриването на нейните училища. А това е, че ученикът е най-добре да се учи на максимума на неговите възможности. Всички могат да стигнат от точка А до точка Б по различни маршрути – някой може да бяга по-бързо и да стигне първи, другият да заобиколи, третият с почивки. Това беше идеята, която осъществихме всъщност през миналата и тази година в осми и девети клас. Така счетохме, че може да се възползваме от такава повече от 100-годишна система, която се прилага успешно. И да я приложим там, където може най-добре да се внедри – това е в началното училище и частично в гимназията.

- Да отворим една скоба – бихте ли обяснили какво представлява методът Монтесори?

- Методът Монтесори набляга на това, че децата сами вярват в собствените си способности. Идеята е учителят да не е центърът, който дърпа всички към една и съща цел, малко грубо казано – децата да влязат различни и всички да излязат еднакви накрая. А по-скоро да се създаде една среда, която да е фокусирана изцяло към ученика, разбира се, контролирана. Среда, в която на ученика да му се даде шанс да се изяви. Самият метод го позволява – ученикът да открие собствените си способности, да може да развие таланта, интересите си. Да открива нещата, които така или иначе ги пише в учебниците, в малко по-практическа среда. Да може след това да се гордее от собствените си постижения още от първи клас, без да има такова оценяване: „Ти си за 4, ти си за 5, ти за 6“. А просто всеки да напредва със скоростта, с която може.

- Обучение на различни скорости.

- Да, обучение на различни скорости. В гимназията го нарекохме маршрути и общо взето целта е същата. Мога да кажа, че имаме добри резултати с това, което направихме като иновация. Така че съм убеден, че ще работи. 

- Каква е ролята на учителя в едно такова обучение? Тя ще е по-различна отколкото в стандартното училище.

- Де факто има една фраза, която е в Монтесори училищата, и тя е „Помогни ми да се справя сам“. От тази гледна точка ролята на учителя е да бъде помощник на детето. Да ръководи, да помага на детето то само да стигне до заключенията. Естествено, методиката и материалите, които са внедрени в тази система, го позволяват.  

- В този смисъл, вероятно ще е необходимо обучение на учителите, които ще работят в ОУ „Мария Монтесори“.

- Да, то е задължително. Опитахме се да намерим вече обучени учители, но, за съжаление, тук в нашия град не успяхме. Така че ще направим обучение. Ще дойдат колеги от други училища, които вече имат опит в Монтесори. Ние сме четвъртото училище в България. Влязохме във връзка с начално училище в Бургас. Ще бъдат любезни да дойдат и да ни проведат първоначално обучение. Също с Националния институт „Монтесори“ за България имахме предварително разговори. Ще започнем веднага обучение на учителите и през септември ще можем да започнем, така да се каже, с пълна пара. Естествено, самото обучение ще го продължим и през учебната година. 

- До къде са стигнали нещата с документацията и с даване на разрешение от Министерството на образоване и науката за училището?

- Де факто комисията от МОН е одобрила проекта, идеята ни. Единственото, което очакваме, е подписът на министъра и вписването ни в регистъра.

- Смятате ли, че в Добрич ще има интерес към такова обучение?

- Смятам, защото откакто сме го обявили официално идват по две-три семейства на ден да питат. Ще насрочим родителска среща в края на юли или в началото на август, тя ще бъде отворена за всички, които се интересуват. Веднага след родителската среща ще започнат и записванията.

- Училището ще е за ученици от първи до седми клас. С първи клас ли само ще стартирате  или ще има паралелки от първи до седми клас? 

- Ще има паралелки от първи до седми клас. Започваме сега подготовката на самите стаи. Специално за началния курс - от първи до четвърти клас, сме предвидили по-топлите и подходящи за малки деца стаи във Висше училище по мениджмънт.

- Тази година гимназия „Райко Цончев“ отново е списъка на иновативните училища в България, които бяха утвърдени от Министерски съвет през миналата седмица. Как попаднахте за втора година сред тях? Какви ще са новите моменти през учебната 2018/ 2019 учебна година? 

- Новото е, че разширяваме иновацията. Тя беше насочена към осми клас, въпреки че обхваща три години – осми, девети и десети. Но първата година започнахме с осми. Поради големия интерес включихме и девети клас в иновацията. Новото е, че включваме и десети, т. е. учениците ще участват в тези допълнителни предмети, които бяха за осми и девети клас, и в маршрутизацията ни по български и английски език.

- Гимназия „Райко Цончев“ е едно от частните училища в страната, които от втория срок на изминалата учебна година получава финансиране и от държавата. Нека да вметнем – гордост е, че от всички осем такива училища в България две са от Добрич. Бихте ли споделили какви са ползите от тази нова придобивка?

- Да, аз се радвам, че накрая успяха да стигнат до извода, че и учениците от частните училища са граждани на България и имат също право на субсидия от държавата. От втория срок вече субсидират и нашите ученици и това ни позволи да намалим таксите от 1 500 на 950 лева. Задължени сме да осигуряваме безплатно обучение на 20 процента от учениците си. Ние го правим и го приемаме като плюс за нас въпреки че е изискване на министерството.

- Какви са критериите за безплатно обучение?

- Критериите са предимно успехът на учениците. Тъй като и стипендиите, които даваме, са на база на постигнатия успех от предходните два срока. Така изчисляваме и кой ще подлежи на безплатно обучение. 

- Де факто затваряте цикъла на обучение – от първи клас до завършване на висше образование. Да очакваме ли да разкриете и детска градина?

- Не сме мислили, честно казано, въпреки че го подхвърляме като шега. Но знае ли човек.