Родом от Бенковски е семейството на загиналото в Турция бебе, само преди месец то получило българско гражданство

Загиналото във влаковата катастрофа в Турция 6-месечно момиченце Берин само преди месец е получила и българско гражданство, съобщи monitor.bg.

Родом от Бенковски е семейството на загиналото в Турция бебе, само преди месец то получило българско гражданство

"Бащата, Мелих Кортуш, беше тук само преди месец, за да получи българско гражданство за дъщеричката си”, разказва кметът на добричкото село Бенковски Осман Осман. Семейството е родом от Бенковски, изселило се е в Чорлу, Турция, през 1989 година. Мелих е на 36 години и работи в администрацията на община Текирдаг. Той и 3-годишният му син Кемал, в момента тежко ранен, са с двойно гражданство. Само майката е турска гражданка. Във влака са пътували съпругата на Мелих и двете му деца. Бебето и майката са загинали, а момченцето е в болница в Чорлу.

Влакът е пътувал от Одрин за Истанбул. Семейството се е качило от Люлебургас.

„Голяма беда. Два часа, преди да се случи трагедията, е минал друг влак. След това е валял дъжд, прелял е този язовир, язовирната стена се е скъсала и водата е срутила релсите и от влака не са видели това. Момчето е ранено, ама живо. В болницата го лекуват, не знам. Не можел да говори само, уплашил се е много. Само той се отървал от голямото семейство“ бяха думите на Ибрям Назин, чичо на Мелих Кортуш, който в момента е в Бенковски.

Според кмета Осман, Ибрям стои през зимата в Чорлу, а през летните месеци е в Бенковски, за да наглежда къщата на Мелих. Преди 2 години е починал бащата на 36-годишния мъж, майка му е жива. Семейството се прибира в Бенковски на 4-5 години, като основната цел е подмяна на лични документи.



Снимка: monitor.bg