9 май – Ден на Европа

Отбелязваме и Деня на победата на Съюзниците над Нацистка Германия във Великата Отечествена война

9 май – Ден на Европа

На 9 май честваме Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на тогавашния френски министър на външните работи Робер Шуман /9 май 1950 т./, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.



9 май се чества в различни форми в повечето държави - членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС.  Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. 

На днешния ден отбелязваме и окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Денят на Победата е празник по случай победата на Съюзниците над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май.

Освен това днес е Ден на град Перущица и селата Чернолик, Буковец и Мало конаре.