Фолклорното богатство на Добруджа представиха българчета от Добрич, Украйна и Молдова

Втора международна среща-практикум „Богатството на Добруджа – занаятите през погледа на децата” се проведе днес в АЕМО „Старият Добрич”. Организатор бе народно читалище „Български искрици” в партньорство с Регионалния исторически музей.

Фолклорното богатство на Добруджа представиха българчета от Добрич, Украйна и Молдова

Във фолклорната проява участваха българчета от Добрич, от украинските градове Милитопол и Бердянск и от Кишинев и Тараклия, Молдова. Целта ни е автентичните танци, автентичните носии да бъдат показвани по-често, за да може българинът да вижда и да знае корените си, да усеща силата на духа си, сподели Капка Кръстева, секретар на читалището.




„Днес сърцето на всеки от нас се вълнува от радостта и емоцията на това празнично събитие. От надеждата и желанието ни да помним миналото ни, да продължим развитието на занаятите и традициите чрез предаване уменията ни на децата”, каза в приветствието си председателят на НЧ „Български искрици” Магдалена Петрова. Поздравителен адрес от кмета Йордан Йорданов прочете зам.-кметът Елка Димова. Дарение от 1 000 лева от фондация, пожелала анонимност, обяви председателят на ОбС Иво Пенчев. Съобщено бе, че кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков е направил дарение на лични средства в размер на 100 лева.

Децата, участници в срещата-практикум, представиха силата на българското слово, песни, танци, народни носии. На импровизирани щандове бяха изложени творби на ученици, посещаващи читалище „Български искрици” – керамични изделия, шевици, дърворезба и др. Представиха се и самодейни състави от Добрич и областта.

Присъстващите бяха развълнувани от изпълненията на известната народна певица Галина Дурмушлийска.

НЧ „Български искрици” има изнесени дейности в български училища в Тараклия, Бердянск, Милано, Лондон, предстои такава да бъде разкрита и в Милитопол, сподели Капка Кръстева. Тя обясни, че в тези градове в чужбина се работи по програмата на читалището, която включва „Средновековие”, „Магията на българската шевица”, „Дърворезба” и „Керамика”. В момента в НЧ „Български искрици” в Добрич се обучават 46 деца и 6 дами.