Нина Ставрева: Очакваме ви през 2019-а, за да направим още по-хубав фестивал „С България в сърцето”

„Каварна ви обича много и безкрайно. Истински. По български. Очакваме ви отново през 2019 година, за да направим още по-хубав 16-ия общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето".

Нина Ставрева: Очакваме ви през 2019-а, за да направим още по-хубав фестивал „С България в сърцето”

Това каза при закриването на форума кметът на Каварна Нина Ставрева, обръщайки се към децата, ръководителите им и всички присъстващи.



„Това, което видях, тези няколко финални акорда, дават основание да си отговорим на един въпрос: Защо сме най-старата държава в Европа. Защото културата, фолклорът са така дълбоко вплетени в нас, така дълбоко са пуснали корени, че няма какво да ни помести – каза гостът Нено Димов – министър на околната среда и водите. - Нека не забравяме, че имаме няколко много ценни неща, които почти никой друг няма. Този фолклор, нашата азбука, която е единствената, написана да проповядва християнството, нашият дух ни държат и ще ни държат още векове”.

Кметът Нина Ставрева връчи грамоти  и статуетки на 15-ия общобългарски събор "С България в сърцето" за принос в съхраняването и популяризирането на българския фолклор на министър Димов, на членовете на журито, изтъкнатите фолклористи проф. Елена Огнянова /председател/, Наталия Величкова и Димо Александров, както и на водещия на всички досегашни издания Стилиян Стоянов.

„Българската народна песен е неписаната история на България – каза проф. Елена Огнянова. - Много историци са писали, по различни въпроси, но това, което е казала народната песен и го е пренесла през вековете, е истинската история”.

Съборът „С България в сърцето”, който се проведе на 11, 12 и 13 май, се организира от Община Каварна и продуцентска къща „Пирина“. Събитието дава възможност за изява на най-добрите постижения на младежите в областта на българския фолклор – песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти и др. В него участват както български детски и младежки групи и индивидуални изпълнители на възраст до 25 години, така и участници от цял свят, занимаващи се с български фолклор.