Бюджетът на Община Добричка за 2018 е с близо 2 млн. лв по-голям от миналогодишния

Публичното обсъждане на проекта на бюджет за 2018 година на Община Добричка се проведе днес с кметове, кметски наместници, общински съветници, служители, граждани, НПО, граждански сдружения и лица, извършващи стопанска дейност на територията на общината и директори на училища, детски градини и читалищни секретари.

Бюджетът на Община Добричка за 2018 е с близо 2 млн. лв по-голям от миналогодишния

Бюджет 2018 бе представен от кмета инж. Тошко Петков и Зам.кмет  „Финансово-стопански дейности" Дико Иванов.



Той възлиза на 19 522 072 лева, което е с 1 969 746 повече от първоначалния бюджет за миналата 2017 година. Приходите за делегирани от държавата дейности са 9 309 272 лв., собствените приходи са 8 520 000 лв. и целева субсидия за капиталови разходи е в размер на 1 692 800 лв.

На обсъждането постъпиха предложения от общинските съветници и кметове на селата от община Добричка.

Предложението на общинския съветник Димитър Чернев бе в бюджета да бъдат включени разходи в размер на 25 000 лв. за замерване, обозначаване и заграждане на пасищата в 1/3 от селата в общината. Второто му предложение е да бъдат увеличени заплатите на кметовете, кметските наместници и администрацията на Община Добричка. Той беше подкрепен от общинския съветник Надежда Василева, която допълни идеята и с материално стимулиране в размер на една брутна работна заплата.

Пламен Тодоров – общински съветник и директор на ОУ”Хр. Ботев” в с. Стожер предложи да бъдат включени 50 000 лв. за видео наблюдение в 10 училища на територията на Община Добричка, с цел превенция на кражби.

Кметът на с. Победа Галин Иванов призова общинска администрация в бюджета да се заложат средства  за ежемесечно трикратно извозване на боклука от селата през цялата година.

Кметът на с. Паскалево Живко  Желев изрази позицията, че парите за култура  трябва да бъдат разделени по равно между всички села, а кметът на с. Одърци Митко Желязков настоя, че вместо да се закупи камион за сметоизвозване е напълно належащо общината да разполага със собствен ротор.