Министър Ангелкова: Сезон 2018 ще бъде успешен, ако работим съвместно

"Имаме много добър летен сезон 2017 година, уверявам ви, че и лято 2018 ще бъде успешно, ако заедно набележим и спазваме мерките за чиста околна среда." Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на дискусия "За по-чист морски туризъм" във Варна.

Министър Ангелкова: Сезон 2018 ще бъде успешен, ако работим съвместно

Тя допълни, че Министерството на туризма вече води преговори за сезон 2018 г. с големите туроператори, сред които е и TUI Group.

"Успешните резултати за  българския туризъм следва да бъдат надградени и най-важното е те да бъдат устойчиви. Устойчивостта е гарантирана само когато предлагаме качествен продукт. Голяма част от това качество е свързана с инфраструктурата на околната среда", заяви министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че е изключително важно  концесионерите, наемателите на плажовете и хотелиерите да прилагат разделното събиране на отпадъци съгласно европейските правила и българското законодателство.



По отношение на проверките на морските плажове, които прави туристическата администрация, министър Николина Ангелкова отбеляза спад в констатираните нарушения.

"Много е важно всички институции да изпълняват правомощията си и нарушителите да бъдат санкционирани", допълни тя и отбеляза, че се наблюдават и нов тип нарушения. Като пример министърът даде юридически лица, които са спечелили процедури за наем на морски плажове, но не встъпват в договорните си задължения. "Очевидно, за да използват безплатно плажа. Сезирали сме прокуратурата", увери Николина Ангелкова.

Пред участниците в дискусията тя припомни, че чрез промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъдат групирани плажовете според техните специфики и ще има ясни правила за развитието на къмпинг туризма. "Изключително много хора искат да го практикуват, важно е обаче това да става на определени места с осигурени за почиващите поне минимални санитарно-хигиенни условия. Чрез промени в Закона за устройство на територията пък се обсъжда въвеждане на по-лек режим за изграждане на къмпинги, за да могат хората, любители на този вид туризъм, да го практикуват, както и да бъдат улеснени тези, които искат да инвестират в него. В момента режимът за изграждане на къмпинги е сложен, изискванията са като за изграждане на хотел. Един от основните приоритети на нашето правителство е свързан с намаляване на административната тежест, редукция на режимите или премахване на ненужните, за да може да се облекчат бизнесът и гражданите. Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока", каза министър Николина Ангелкова.