Белоглав лешояд убит от вятърни генератори край Калиакра

Застрашен вид белоглав лешояд бе намерен убит от перката на турбина от ветроенергиен парк “Свети Никола”, в района на Калиакра вчера по обяд, съобщават днес от Българско дружество за защита на птиците. Едното крило на птицата е било напълно отсечено. Екип на РИОСВ – Варна, в присъствието на представители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фирмата собственик на парка – “Ей И Ес Гео Енерджи”, са намерили тялото и отрязаното парче от крилото на около 90 метра от една от турбините.

Птицата няма пръстени или други опознавателни знаци, поставяни от орнитолози. Въпреки че паркът разполага с радар и постoянен персонал, загиването на рядката птица не е могло да бъде предотвратено. Най-вероятно загиналият лешояд произхожда от колонията белоглави лешояди в Източните Родопи или от полуостров Крим в Украйна.

 

В България в резултат на интензивните природозащитни дейности числеността на белоглавите лешояди в единствената оцеляла колония в Източните Родопи се увеличи от 13 двойки през 1990 г. до 47 двойки през 2010 г. Белоглавите лешояди са едни от най-уязвимите от ветрогенератори видове птици. Голям брой инциденти с тях са регистрирани в Испания и Гърция. Това e първия установен случай в България.

 

Ветроенергийният парк на фирма “Ей И Ес Гео Енерджи” е разположен в територия, която през 2008 г. правителството изключи от защитената зона “Калиакра” от Натура 2000. В резултат на това Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Поради издаването на разрешения за изграждане на голям брой ветропаркове, разположени и в близост до Натура 2000 зони за птиците, Европейската комисия започна и втора наказателна процедура срещу България за липса на цялостна защита на Натура 2000 зоните за птици. Особена тревога за съдбата на лешоядите и царския орел предизвикват одобрените ветропаркове в Източните Родопи, Сакар и Западна Странджа, съобщават още от Българско дружество за защита на птиците.