Представители на бизнеса от областта се срещнаха с търговския представител на Русия в България

По инициатива на генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук днес в Областна администрация - Добрич се проведе среща, в която участваха още търговският представител на Русия в България Игор Илингин, областният управител Детелина Николова и 12 представители на бизнеса от града и региона, които се отзоваха на поканата й.

Представители на бизнеса от областта се срещнаха с търговския представител на Русия в България

Дейността на Търговското представителство на Русия в България е подкрепа на икономическите връзки между двете държави, обясни Игор Илингин. Добрите връзки с област Добрич са много важни, защото тя е водеща в селското-стопнаство на страната, смята той. Планира се фермери от областта да участват на големите агро изложения в Москва, а руски фирми да направят демонстрация на селско-стопанска техника в Добрич.



Има ниши на руския пазар за българските стоки, които имат репутацията на висококачествени, заяви Игор Илингин. Той посочи за пример фармацевтичните продукти и козметиката, произвеждани у нас.

В пъти е паднал стокообментът между Русия и България след налагането на санкциите, по данни на търговското представителство. Докато през 2013 година стокообменът между двете държави е бил 7 милиарда долара, през миналата той пада на 3 млрд., а през тази ще бъде между 2.5 и 2.7 млрд. долара. Санкциите пречат на добрите търговски отношения между двете страни, смята търговският представител на Русия в България Игор Илингин. Той изрази надежда, че те скоро ще паднат и равнището на търговия ще се възстани на нивото от преди въвеждането им.

Днес генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и търговският представител на Русия в България Игор Илингин ще посетят консервната фабрика в село Сенокос и ще обсъдят възможностите за износ на продукция в Русия.