Над 50 модела самолети, хеликоптери и кораби показват в изложба

Съвместно със Сдружение „Модел клуб Добротица”, по повод Световния ден на авиацията и космонавтиката, добричкият музей показва над 50 радиоуправляеми и стационарни модели.

Над 50 модела самолети, хеликоптери и кораби показват в изложба

Много често и все повече забравяме, че България беше една от малкото привилегировани държави, участващи в космическия клуб, заяви директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов, на брифинг преди откриването на изложбата с авио, ракетни и корабни модели, в дом-паметник „Йордан Йовков” днес.





Костадинов припомни още, че България е от първите държави в света, които започват да развиват самолетостроене, продават в чужбина, а към днешна дата сме водещи в производството на космически храни.

Всички авиомодели в изложбата са действащи, с изключение на стационарните корабчета, сподели Драгомир Драганов – председател на Сдружение „Модел клуб Добротица”. Клубът се състои от 22-ма членове, като от 1 март разкри школа в Младежкия център, където се обучават 8 деца. На 22 май те ще представят авторските си лодки в регата на езерото в парка.

В експозицията има хидроплан, който 9 поредни години е печелил състезанието за такива модели в Несебър. Всъщност добричките „авиатори” са най-добрите в страната в редица класове на състезанията по авио и корабен моделизъм.


Валентин Трифонов представя основно стационарни модели на плавателни съдове, като най-старият е на корабът на аргонавтите, както авторът си го представя. Останалите са точни копия на галери, платноходи и др. От 40 години се занимава с авио и корабомоделизъм, като последното надделява с времето. Наесен, когато школата в Младежкия център отвори врати и той ще се включи в обучението на децата, желаще да се занимават с това творчество.

Драганов сподели, че с при подходящи времеви условия, демонстрациите на открито ще се увеличат. Ако времето е хубаво, следващата ще е още тази неделя, на летището в село Люляково. Откриването на изложбата, от 17.30 часа, ще бъде заснета с дрон. Защо обаче мултироторите, или дроновете, които завладяват съвремието ни, нямат нищо общо с управляемите самолети и вертолети, ще научите от организаторите.