Свят ли е светият празник?

24 май - ден на славянската писменост, най-светият български празник. Поне така ни казват. Но наистина ли го ценим или просто вече го приемаме като едно задължение, един ден в който децата от училищата манифестират, а циганите си продават захарните памуци и балони?

Свят ли е светият празник?

Какво се прави на 24 май? - отдава се почит към Светите братя Кирил и Методий – ами обикновено се пеят тържествени песни за тях и азбуката, която са създали. И всичко това всяка година за някакъв си един час.

А след това всеки отива някъде - кой на заведение, друг в увеселителния парк, трети просто се разхождат.

И това става просто почивен ден!

Ние забравяме, че е 24 май, забравяме защо сме се били събрали и дори забравяме какво точно сме почитали. Въпреки че буквите ни заобикалят, ние не им обръщаме внимание дори и на този ден.

Може би денят 24-май, както и всички други празници, са се превърнали в дни, в които не се почита или празнува дадено нещо, а хората ги използват за печалба.

Пример за това са всички цигани, които излизат с мръсните си сергии, от които продават какво ли не. На този ден се купуват много повече захарни петлета и памуци, отколкото книги.

Най-лошото е, че това вече дори не се забелязва. Всяка година гледката на този празник е еднаква - за час тя е нормална, децата пеят и манифестират, но след това центърът се пълни с цигани, които просят и  крадат.

Мисля, че този наистина свят, може би най-светият празник на България, изчезва и всички го приемат като обикновен почивен ден, в който има тържества на площадите, а след това всичко си заминава - все едно нищо не е било.

Мартин Димов

IХ а клас

СОУ „П.Р.Славейков”