Община Добрич ще съдейства за персонална пенсия на млада вдовица с невръстно дете

В Общински съвет ще бъде внесено предложение за отпускане на персонална пенсия на 22 - годишна самотна майка, останала вдовица, съобщават от местната администрация

Община Добрич ще съдейства за персонална пенсия на млада вдовица с невръстно дете

Във връзка с получения “Апел за помощ” гражданска инициатива „За Добрич” за отпускане на пенсия на детето на 22-годишната Теодора, чийто съпруг е починал, от общинска администрация съобщават, че съгласно Кодекса за социално осигуряване Министерски съвет по определени от него условия и ред, в изключителни случаи може да отпуска персонални пенсии на лица, по отношение на които не са налице някои от изискванията на този кодекс. Персоналните пенсии се отпускат с решение на Министерски съвет по предложение на Министъра на труда и социалната политика, съгласувано с Министъра на финансите.

Една от категориите лица, на които може да се отпуска персонална пенсия е деца, без право на наследствена пенсия от починал родител. Майката трябва да внесе необходимите документи в Центъра за услуги и информация на гражданите в Община Добрич.




Теодора остава вдовица преди малко повече от две седмици, когато съпругът й почива внезапно. Единствените доходи на семейството, което сега се състои от нея и от 2-годишния й син са детските надбавки от 35 лв. месечно.