Земетресението в Япония измести оста на Земята

Най-силното в историята на Япония земетресение е довело до изместване на оста на Земята с 15 см. и съкращаване на земните дни с 1,6 микросекунди. За тези предварителни оценки съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на изказване на учения Ричард Грос от Лабораторията за реактивни движения към НАСА, намираща се в Пасадена, щата Калифорния.

Земетресението в Япония измести оста на Земята

По изчисления на специалистите на италианския Национален иститут по геофизика и вулканология и Центъра по геодезия към Италианската космическа агенция, след земетресениято в Япония оста на Земята се е изместила с 10 см.



В момента НАСА не разполага с конкретни резултати и наблюдения, но се правят изчисления, уточнява Рос. "Сметките показват, че продължителността на земния живот се е съкратила с 1,6 микросекунди, а оста трябва да се е преместила с 15 см.", съобщава сътрудника на лабораторията.

 

 Както той пояснява собствената ос на Земята не трябва да се бърка с оста, около, която се върти планетата, тъй като тя се променя непрекъснато под въздействието на всякакви събития, които водят до изменение при разпределяне на масата на по-големите обекти на повърхността.

 

 "Подължителността на дните се променя така, както фигурист увеличава скоростта на своето тяло на Земята, като прибира ръцете към тялото. Земетресението в Япония е преместило масата на Земята, така че тя е започнала да се върти по-бързо, което съответно намалява продължителсността на дните", уточнява Рос.