Откриват нов некропсичен сектор в МБАЛ - Добрич

Той ще бъде официално открит утре, понеделник, от 11.00 часа.

Откриват нов некропсичен сектор в МБАЛ - Добрич

Първите болници в България са основани в края на 19 век в някои от по-големите и сравнително добре устроени за епохата си градове. Сред тях е и центърът на Златна Добруджа - град Добрич. Болницата в Хаджиоглу Пазарджик е построена  през 1866 г.
  
Отделенията по Клинична патология и Съдебна медицина са създадени през 1965 г., когато е разкрит кабинет по съдебна медицина и патоанатомия със завеждащ д-р Иван Маневски, който по- късно става Завеждащ отделение Съдебна медицина. През 1966 г. е обособено Отделение по патологоанатомия.  

Днес Отделението по клинична патология разполага с некропсичен сектор /Просектура/ и патоморфологичен лабораторен блок с три основни лаборатории - хистоморфологична, патоморфологична, гефрирна /експресна, интраоперативна диагностика/. Лабораторията е с капацитет да обслужва над 8000 биопсии средногодишно. Началници на отделението са били д-р Маневски - 1965/67 г., д-р Ташев - 1967/69 г., д-р Матеев - 1969/82 г., д-р Генчев - 1982/2001 г., д-р Петкова-2001г. до момента.

Просектурата /некропсичния сектор/ дълги години е била разположена в стари и в последствие пригодени за дейността помещения, част от които са лишени от канализация, без отопление, без санитарен филтър, без помещение за предаване на починалите на техни близки. По този повод многократно са издавани препоръки за преустройство и реконструкция, включително предписания за затваряне на помещенията и прекратяване на дейността.
  
Решението на настоящото ръководство на МБАЛ - Добрич за пребазиране на Просектурата в приземния етаж на Хирургичния корпус дава възможност за изграждането й съгласно изискванията на Медицински стандарт „Клинична патология” и улеснява логистиката при транспортирането на починали пациенти, до момента осъществявана през болничния двор.



МБАЛ Добрич
  
За цялостното преустройство и обзавеждане на некропсичния сектор, помещение с площ около 400 кв.м., до момента са вложени средства в размер на 160 000 лв., от които 129 000 лв. целева субсидия от Министерство на здравеопазването, 19 900 лв. – дарение от ПК „Устрем” - с.Дропла за закупуване на секционни маси и 11 100 лв. собствени средства на добричката болница.

МБАЛ Добрич

Новият секционен блок е със структура, позволяваща обслужването на секционната дейност, както на отделението по Клинична патология, така и на отделението по Съдебна медицина. Той разполага с трупохранилище с 6 хладилни клетки и пряка връзка със залата за предаване на починали на техните близки – тази зала е естествен изход на отделението и е непосредствено свързана с удобна вътрешна рампа за автомобили, извеждащи  починалите. До залата на покойника е обособена чакалня за близки със санитарен възел към нея и пряка връзка с регистратурата, в която се приемат документите на приведените за аутопсия с две работни места за препараторите – помощен персонал в аутопсионната дейност. Разкрити  са два кабинета за лекарите на съдебна медицина и клинична патология със санитарно-хигиенен възел към тях. В секционния блок са  базирани голяма  патологоанатомична хистотека, две разделни складови помещения  и изливна /миялно помещение/.

МБАЛ Добрич

МБАЛ Добрич

МБАЛ Добрич