Трамвай от Шабла до Бургас; ЕС ни съди за перките край Калиакра; Обсъждат Бюджет 2014 на първо гласуване

Студентите искат да сложат верига и на парламента; Всеки трети българин е търсил спешна помощ през 2012 г.; Каварна ще има 3D кино, което ще носи името на Петър Слабаков

Трамвай от Шабла до Бургас; ЕС ни съди за перките край Калиакра; Обсъждат Бюджет 2014 на първо гласуване

Дневник
КНСБ и "Подкрепа" правят общ национален стачен комитет
Заради създалата се социално-икономическа ситуация в страната и необходимостта от съвместни действия двата национално представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа" правят общ национален стачен комитет, съобщи БНР.

Това решение е взето на проведения днес Консултативен съвет на двете конфедерации, а съвместните действия ще бъдат обявени от лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Константин Тренчев в сряда.

За обща стачка призоваха в Деня на народните будители - 1 ноември, протестиращите студенти. Оценката на двата синдиката тогава беше, че ситуацията в страната не е такава, която да води до решение за национална стачка. Още тогава обаче профсъюзните лидери допуснаха, че  "след седмица-две или повече тази оценка може да се промени на 180 градуса".

Депутатите ще изберат нов зам.-председател на парламента на мястото на освободения Бисеров
Очаква се депутатите да изберат днес нов зам.-председател на Народното събрание от ДПС на мястото на напусналия парламента Христо Бисеров. ДПС предлага за поста Алиосман Имамов - председател на комисията по икономическа политика.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в неделя пред партийни членове в Стара Загора, че депутатите му няма да се регистрират за началото на днешното извънредно заседание на парламента, заради избора на зам.-председател. "ГЕРБ няма да участва в избор, обслужващ задкулисието, докато ДПС не даде политически отговор за Христо Бисеров", каза още той и добави, че така ще се види дали този път "Атака" ще гласува пряко за човека на ДПС за заместник-председател на парламента.

24 часа
Проститутките във Варна плащали от 170 до 220 лв. такса спокойствие на Близнаците
"От днес ще се отчитате на мен, ако искате момичетата ви да работят спокойно и не искате да ви набутам в затвора."

С това кратко изявление пред група сводници Светлин Иванов-Близнака дава да се разбере, че контролира бизнеса с проституция във Варна. На метри от него седи брат му Красен, с когото са като две капки вода.

Новата тарифа е 220 лв. на вечер от момиче в центъра и 170 лв. от работещите в кварталите, допълва Иванов с тон, нетърпящ възражения.

Събитията се разиграват през ноември 2008 г. Само няколко дни по-рано полицията е
арестувала общинските съветници от ДПС и Народняшката земеделска партия Иван Славков и Веселин Данов, както и бившата барета Веселин Жеков, като тартори на бизнеса с проституция и дрога в морската столица.

На срещата пред катедралния храм в центъра на града Близнаците идват с внушителна охрана. Двамата са известни като охранители на бившия антимафиот Веселин Жеков и съдружника му Иван Славков.

Бюнямин Хасан влиза в парламента на мястото на Христо Бисеров
Бюнямин Хасан ще замести в парламента Христо Бисеров, стана ясно след решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Хасан бе избран днес за народен представител в 30-ти многомандатен изборен район - Шумен от листата на ДПС с решение на ЦИК.
Със същото решение ЦИК освободи бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров по негова молба, след като обяви, че е взел решението си по лични причини.

Монитор
Още 13 наказателните процедури застрашават България
ЕС ни съди за перките край Калиакра
95-те ветрогенератора са опасни за прелетните птици
България е загубила доверието на европейските партньори, каза министър Искра Михайлова.
Делото срещу България заради ветрогенераторите край Калиакра влиза в съда. Колежът на комисарите в Европейския съюз ще внесе жалбата до дни, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в Каварна вчера. Причината е, че страната ни не е спазила директива за биоразнообразието.

През 2012 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна дава зелена светлина за строеж на вятърен парк от 95 генератора и разрешение за изграждане на ваканционно селище със 150 къщички. „Повече от 3 г.  България е водела преговори с Европейския съюз, обещавала, но не изпълнявала, и затова е

изгубила доверието на европейските

партньори”, заяви Михайлова. Каква точно ще е санкцията за България, не е ясно, но от екоминистерството вече са предприели мерки, които могат да намалят сумата. „Ако убедим партньорите ни от ЕК, че това, което се поема като ангажимент, се изпълнява, мисля, че ще се промени и позицията по делото, и ще бъдат отменени част от обвиненията”, заяви още Михайлова. Миналата сряда Министерски съвет прие решение, с което разшири обхвата на защитената зона. Екоминистърът пък издаде заповед, която

забранява строежа на територията

на вече разширената зона. „Проблем е, че не е дефинирано какво може да се развива на територията на защитените зони”, обясни още министърът на околната среда и водите. Единственото, което МОСВ трябва да направи, е да разработи план за управление на защитените зони по НАТУРА. Така бъдещите инвеститори в региона ще знаят какво могат да строят на територията, така че да не се нарушават изискванията за местообитания на животните и растенията под закрила. Както „Монитор” писа, срещу страната ни има образувани 14 наказателни процедури. 5 от тях са заради неспазване на нормите за биоразнообразие,

3 са заради лошото качество на въздуха

2 - за лошо управление на отпадъците. Останалите наказателни процедури са, защото не сме синхронизирали законодателството си в сферата на климата, водите и генномодифицираните организми с това на ЕС. От екоминистерството смятат, че 2 от наказателните процедури могат да отпаднат, защото експертите вече са предприели нужните действия.

Забраниха колите в Морската градина
Варненският кмет Иван Портних официално забрани със заповед от понеделник движението на коли в Морската градина. Той заяви, че по закон от 2007 г.  има такава забрана и неговата заповед само регламентира спазването на закона. Според зам.- кметът по юридическите въпроси Пламена Маринова  този път заповедта е обоснована законово и няма да има отмяна от съда, както бе в предишни случаи. Ще бъдат премахнати бариерите и КПП-та, защото не е нормално да има подобни неща в най-големия парк на Варна. Ще бъде разрешено влизането само на автомобили със специален режим на движение като линейки, пожарни и полицейски автомобили. А за зареждането на заведенията и собствениците им е предвиден график за движение в определени часове на денонощието, като за момента са определени от 5 до 8 часа сутринта, като могат да се променят, ако възникне необходимост за това. Заповедта за забраната е сведена до ОД на МВР-Варна и за спазването й ще имат грижа КАТ, а не общинска полиция.

След обявеното обсъждане постъпиха 24 възражения от собственици и 1 предложение от “Варна диша”. Те бяха разгледани от комисия и подложени на юридически анализ. По-късно кметът удължи срока за обсъждане на оформяне на окончателния текст на заповедта до 30 октомври, за да се включи в работата на комисията областна администрация.

“Всеки казус се разглежда в детайли и след изтичането на срока ще представим пълна и обективна картина какво се е случило през годините в Морската градината, кой, какво и как е направил там. Така ще бъде спазена процедурата, заради която досега в съда падаха всички заповеди за забрана, без никога да са гледани по същество”, обясни Портних.
   
Труд   
Трамвай от Шабла до Бургас



Изграждане на трамвай, "леко метро", теснолинейка или стандартна жп връзка от Шабла до Бургас!
Такава идея е залегнала в плановете за развитие на шестте района в България в периода 2014 - 2020 г. Авторите на проектите, одобрени от правителството, уточняват, че ще се търси една или комбинация между тези връзки.

Планират се общо 19,6 млрд. лв. инвестиции в цялата страна, като в България трябва да се появят 4 нови летища, още 2 моста на Дунав и т.н.
   
Плажовете под наем - до 1 година
Южна Корея открива първия нудистки плаж през 2017 г.   
Морските плажове, към които няма интерес от концесионери, ще могат да се отдават под наем само за срок до 1 година, заяви регионалният министър Десислава Терзиева вчера. Това значително скъсява срока на договорите в сравнение с досегашната практика. Тя беше договорите за наем на морски плажове да се подписват за срок от 10 години, а за концесия - до 20 години.

Според Терзиева морските плажове трябва да бъдат разделени на различни категории, като градски, извънградски и такива в туристически комплекси. Тя каза още, че съществува риск другото лято много от неатрактивните плажове да останат без стопани, което означава, че къпането във водата там ще бъде забранено.

Сега
Всеки трети българин е търсил спешна помощ през 2012 г.
Две трети от населението продължава да не е обхванато от задължителните профилактични прегледи
Всеки трети българин е викал линейка за решаване на здравословен проблем миналата година. През системата на бързата помощ, включително и в спешните отделения на болниците, са преминали 2 496 265 души - 34% от населението на страната. Данните са записани в проекта на Годишен доклад за здравето на гражданите през 2012 г., публикуван на сайта на здравното министерство. Той ще бъде приет само за сведение от правителството.

Хората все повече се обръщат към спешната помощ поради затруднения в достъпа до извънболнична и болнична помощ и заради неплатени здравни осигуровки. И през м.г. почти 50% от дейността на центровете за спешна помощ са свързани с пациенти, които изобщо не са за там, констатира докладът. Линейките са натоварени и с други още по-несвойствени функции, например разнасят кръвни проби за алкохол и упойващи вещества, осигуряват транспорт на починали за съдебномедицинска експертиза и др.

Средната натовареност на екип се е увеличила леко до 3.1 повиквания на 12-часово дежурство при 2.9 обаждания за 2011 г. Разликите по градове обаче са огромни. В София например дежурството е почти три пъти по-тежко - 9.1 повиквания, а следващият град - Пловдив, е с 4.3 повиквания. Най-спокойно протича дежурството в Ловеч и Смолян - по 2 излизания. Статистиката е тревожна, тъй като спешната помощ играе ролята на буфер в здравната система при нерешим от години проблем - хронична липса на лекари поради ниското заплащане.

Студентите искат да сложат верига и на парламента
Синдикатите също се готвят да изведат хората си на улицата
Студентският протест навлезе в нова, по-радикална фаза, след като бунтовните младежи наложиха пълна възбрана за достъп до Ректората на Софийския университет за всички, освен за техните симпатизанти. Решението за "пълна и ефективна окупация" е било взето на общо събрание на протестиращите в неделя вечерта и вчера беше обявено във "Фейсбук" профила на "Ранобудните студенти". Още същия ден ръководството на СУ фактически капитулира, като обяви, че университетската администрация няма да работи на 11 и 12 ноември. Като мотив за крайната стъпка студентите изтъкват, че протестите продължават вече 150 дни, а от правителството няма реакция.

Студенти от пловдивските вузове обявиха снощи, че тръгват към София, за да окупират днес заедно със софийските си колеги Народното събрание. Събирането пред НС е насрочено за 10:30 часа. Първа точка от дневния ред на НС днес е избор на зам.-председател на парламента - на мястото на подалия оставка Христо Бисеров. ГЕРБ обяви, че няма да се регистрира в пленарна зала.

Вчера сутринта вратите на Ректората осъмнаха заключени с катинари и вериги, а на бариерата пред вътрешния двор на сградата стояха предупредителни надписи "Университетът няма да отвори врати днес. Моля да проявите търпение!" и "Администрация не се допуска". С достъп разполагат само студенти и преподаватели, които подкрепят окупацията, макар и да не става ясно как точно се различават поддръжниците от противниците. Протестиращите се заканват да продължат така до оставката на правителството.

Преса
Досега
258 млн. лв. ни струват бежанците
По линия на европейските фондове са получени само 6 милиона евро плюс техническа помощ, изтъкна министърът на отбраната
"На 258 милиона лева възлизат средствата, които до момента държавата е изхарчила за бежанците. По линия на европейските фондове са получени 6 милиона евро плюс техническа помощ". Това стана ясно по време на редовната пресконференция на министъра на отбраната Ангел Найденов в Перник. По думите му допълнителен финансов ресурс се очаква през декември.

Найденов определи предоставените средства от Европа като "една много малка част от необходимия ни ресурс, тъй като ще са ни нужни стотици милиони левове". Той уточни, че другият източник е държавният бюджет, тъй като трябва да се помисли и за социалната интеграция на чужденците, които ще останат в страната ни. Найденов посочи, че държавата среща трудности да различи бежанците от нелегалните имигранти. Бежанците са вече над 9000, като около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия.

Голяма част от хората обаче нямат документи и трудно може да се установи произходът им. Затова и от Брюксел настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти. Военният министър Ангел Найденов каза още, че бежанският поток към България няма да секне в скоро време и представлява "предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността".

Военното министерство вече е изготвило и списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи. Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване на бежанци. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, каза още военният министър.


Бойко Борисов:
Ако дойдем на власт, затягаме коланите
"Затова обикаляме и казваме на хората - с всеки изминал ден ви задължават да плащате, вие и децата ви, още повече. '', каза председателят на ГЕРБ
''Ако утре се върне ГЕРБ, трябва да намерим 2,3 млрд. лева, и пак ще трябва да се стягат колани''. Това каза председателят на  ГЕРБ Бойко Борисов.  Според него, щетите за държавата, които вече са нанесли управляващите до момента, са 1,3 млрд. лв. от БЕХ и НЕК, с разликата в тока и 1 млрд. лв. заем, който взеха. "Как да излезеш и на тези хора да им кажеш: Понеже сега онези крадат пари, утре вие ще ги платите, като пак стегнем коланите. Кой ще гласува за нас? Другото - да ги излъжем, не става", каза Бойко Борисов.

"Затова обикаляме и казваме на хората - с всеки изминал ден ви задължават да плащате, вие и децата ви, още повече. Опитвам се да им обясня на най-разбираем език; ако на едно дете майка му вземе десет хиляди лева, трябва да ги върне. И ако ги вземе за образование, ако ги вземе за някакъв бизнес да направи - ок, но ако ги вземе, за да ги похарчи за рокли, чанти и храна, това дете ще плати след това с лихвите", заяви Борисов. "Ако държавата взимаше този заем, да развива икономиката, да направи електронно правителство - съгласен съм. 500 милиона лева са заложили в бюджета, които изобщо не казват къде ще отидат. До Нова година да останат, половин милиард лева няма да ги има. Всеки път ви казвам, за всеки един проект- колко пари струва, за колко време е направен, и че е направен само с 20 процента от вашите пари. Другите, 80-те процента, са на германците, на финландците, на холандците", допълни Борисов.

"Ахмед Доган вижда как буквално се срива, сатанизира се неговата партия. Мисля, че Бисеров е само първата птичка, която ще отлети. След това следват Цонев и Местан", коментира още Борисов. "БСП не управлява в момента. БСП има министър и половина - Ангел Найденов, военният министър, поради връзката си, жена му е зам.-председател на парламента, не за друго, и Вигенин, външен министър, защото той е приятел на другата... Това е управлението на БСП в момента. Всички други министри пряко и непосредствено се ръководят от ДПС, включително и службите", каза Борисов и призова колкото се може по-скоро да се проведат предсрочни избори.

"Неслучайно, ние сме тук в Дулово, в един град със смесено население. Помагаме, изградихме църква, която беше се посрутила. Но тази омраза и реваншизъм към ГЕРБ, който толкова много е направил... Виждате как хората ни обичат, като партия. И това разделя нацията. В края на краищата, ние сме първата политическа сила. За първи път, за тези двадесет и няколко години, за втори път сме победили на парламентарни избори. Десет пъти подред побеждавам Станишев, няма нито една победа срещу мен и ГЕРБ. И казва: "Аз трябва да управлявам". Това е открадната победа. Това е откраднато управление. Те нямат морално право да го правят. Те не са победили на избори. Това, че са направили уйдурма с националистите от "Атака" да подкрепят ДПС на власт, в това няма морал", каза Бойко Борисов.

Стандарт
Каварна ще има 3D кино, което ще носи името на Петър Слабаков
Догодина Каварна ще има съвременно модерно 3D кино, което ще носи името на Петър Слабаков и нов модерен ехограф. Това обяви кметът на Каварна Цонко Цонев при откриването на новия рентгенов апарат "Сименс", който е дарен от американската компания AES Geo energy. "Това е най-голямото дарение, правено от бизнеса, за което и фирмата, която има вятърен парк на наша територия, бе отличена на Годишната среща на местните власти в категорията за дарителство. Стойността на дарението, което днес откриваме е 422 хил. лв., като такъв апарат има само в болницата във Варна. Догодина пък ще ни дарят ехограф на стойност около 110 хил. лв., и кино с пълно оборудване, чиято стойност е около 100 хил. лв.", каза Цонев.

Той добави, че вече е решено, че киното ще носи името на Петър Слабаков, като ще бъде създаден и малък музей, за който синът на големия български актьор - Андрей Слабаков, ще осигури вещи на баща си. Киното ще бъде в сградата на старото кино, която е върната за стопанисване и управление на община Каварна, каза още Цонев. Той изрази благодарност към инвеститора и подчерта, че е добре когато големи инвеститори помагат на местната власт, а с данъците, които плащат, помагат и на държавата, в която развиват бизнеса си и осигуряват и работни места.

Обсъждат Бюджет 2014 на първо гласуване
Народното събрание ще проведе извънредно заседание от 10 ч. Депутатите ще обсъждат на първо гласуване на Законопроект за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. с вносител Министерски съвет.

Като първа точка в програмата на извънредното заседание пък е записан Проект на решение за избиране на заместник-председател на Четиридесет и второто Народно събрание с вносител Лютви Местан. Снощи стана ясно, че Бюнямин Хюсеин Хасан, избран от листата на ДПС в 30-ти многомандатен избирателен район - Шумен ще замести Христо Бисеров в 42-рото Народно събрание. Това съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), която публикува своето решение на интерент страницата си.

Втора точка е предвидено да бъде Проект на решение за попълване на състава и ръководството на Комисията по правни въпроси, отново с вносител Лютви Местан.

Народните представители ще обсъждат на първо гласуване Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., както ще обсъждат на първо гласуване и Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2014 г, информира още БГНЕС.