Проверяват възобновеното строителство в „Яйлата"

След прокуратурата и Районната дирекция за строителен контрол започва проверка на възобновеното строителство в резерват „Яйлата" край каварненското село Камен бряг.

Проверяват възобновеното строителство в „Яйлата"
Според собственика на имота строителството представлява възстановяване на рибарска хижа. Всъщност историята с изливането на бетон в „Яйлата" запова през 2007 г., но тогава строежът беше спрян от институциите, съобщи bTV.
 
През август 2007 г. собствениците на терена обясняват, че не извършват строителство, а само реконструкция на законно притежаваната от тях рибарска хижа.

Тогава собственикът на терена Иван Павлов обясни, че теренът е закупен през 1996 г. „В момента не извършваме ново строителство, а реконструираме и възстановяваме това, което ни е по документи. Възстановяваме рибарската хижа в нашия обект, собственици сме от 11 години," обясни тогава той.

Експертна комисия от Националния институт по паметниците на културата тогава посещава строителната площадка и е категорична: строителството в резервата не може да има.

„Според нас не би трябвало никой да притежава тук някакъв имот - това е изключителна държавна собственост," обясни тогава главният експерт-археолог в Националния институт по недвижимо културно наследство д-р Марио Иванов.

Собственикът Иван Павлов започна съдебна битка за правото си на стопанисване на имота и след две съдебни решения, получава и разрешителното за строеж.

„Община Каварна е уведомила министъра на културата за това, че издава следствие на тези решения на съда строително разрешение, което е номер 122 от 11.11.2011 г. с текст „възстановяване на рибарска хижа". Така строителството започва от начало.