Милионери от урните; Кабинет БСП - ДПС плюс десни най-вероятен

Несъвместими партии почват тежки преговори за програмен кабинет, пишат още всекидневниците

Милионери от урните; Кабинет БСП - ДПС плюс десни най-вероятен
24 часа


Бойко Борисов пред "24 часа": Почакайте и ще видите

"Почакайте и ще видите" - така отговори на "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, запитан какво и с кого ще прави оттук нататък. "За мен бе важно народът да излезе и да гласува", каза още той.

Експремиерът не се появи цял ден вчера в партийната централа на 17-ия етаж в НДК. Никой от най-близките му сподвижници не знаеше къде е. "И през ум не ми минава да му звъня, нека си почине", каза Красимир Велчев, който, освен че е в ръководството на ГЕРБ, живее в Банкя. Друг важен партиен член разказа, че активът е стоял в централата на ГЕРБ до среднощ, но без да празнува.

 

24 часа

Кабинет БСП - ДПС плюс десни най-вероятен

Един мандат може да е решаващ за съставяне на новото правителство. В патовата ситуация 120 на 120 депутати се оказаха партиите вчера. 120 събира евентуална коалиция между ГЕРБ и "Атака", които имат съответно 97 и 23.

Гласовете от Турция обаче може да преобърнат резултатите и да дадат още един народен избраник на ДПС, които според резултатите снощи имат 35 депутати. БСП пък вкарват 85 души в НС.

ГЕРБ ще се опита да състави правителство на малцинството, като поиска подкрепа от "Атака" и ДПС, обявиха високопоставени хора от партията. И с двете политически сили подобен ход е сложен. Европейските десни съветват Бойко Борисов още от времето, в което Волен Сидеров даваше мълчалива подкрепа за първия му кабинет, да се въздържа от съвместни действия с националистите.

 

Труд

ГЕРБ реди кабинет на инат

ГЕРБ възнамерява да приеме мандата за съставяне на правителство и да предложи на парламента нов кабинет, въпреки че той няма да получи подкрепа в пленарната зала. Това научи "Труд" от високопоставен източник от бившата управляваща партия.

В понеделник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е готова със състава на бъдещия кабинет. В него влизат със сигурност успешните бивши министри Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, а бившият зам. финансов министър Владислав Горанов ще ръководи реденето на бюджета.

 

Труд

ДПС губи в свои крепости, но печели нови

ДПС отчете отлив на гласове при твърдия си електорат, но и победи в райони, където досега партията не е вкарвала нито един депутат.

В един от бастионите на Ахмед Доган - Шуменско, партията остава лидер, но губи 10 582 гласа в сравнение с изборите през 2009 г. Отливът се дължи на факта, че в смесените общини на Шуменско се наблюдава изненадващо ниска избирателна активност. Отчасти причина за намалелите гласове на ДПС в Шумен е и партията на Касим Дал, която по думите му е отцепила 2883 бюлетини.

 

Стандарт

Милионери от урните

Изборите вкараха само 4 сили в парламента, но зарадваха няколко партии джуджета. Те прескочиха бариерата от 1% и по закон 4 години ще прибират по близо милион от държавата.

Сред тях е голямата изненада на вота - Национален фронт за спасение на България, популярен като партията на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. НФСБ събра 130 280 гласа, за всеки от който ще взима по 12 лева до следващите избори. Така фронтът всяка година ще получава от бюджета по 1,563 млн. лв.

Светльо Витков от "Хиподил" също ще осребри партийната си авантюра. За неговия "Глас народен" пуснаха бюлетини 47 500 поддръжници. Това прави около 570 хил. лв. субсидия всяка година до 2016 г. Във вота участваха и куп коалиции, но за тях пари се полагат само с резултат над 4%.

 

Стандарт

Бизнесът иска бързо кабинет

Да се състави бързо правителство, иска бизнесът. Има опасност рецесията в политическия живот да се прехвърли в икономиката, предупреди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. "Приходната част на бюджета не се изпълнява, безработицата е в драматични размери, липсват инвестиции, не се откриват нови качествени работни места. Това преди всичко е свързано с доходите на хората. И никой не дава формулата за излизане от кризата", казва председателят на БСК. Според него най-лошият сценарий е да нямаме управление на икономиката, тъй като тя е в основата на развитието на другите обществени процеси. По думите на Данев, популистките приказки на политиците като тези за национализация не решават проблемите на икономиката. "Задължително трябва да имаме правителство, което да се вслушва в гласа на бизнеса и да започне да коригира действията на предишната власт", казва опитният представител на бизнеса.

 

Монитор

Огнена война подпали Созопол

Огнената война, която бушува в Слънчев бряг, се прехвърли и в Созопол, след като две съседни заведения и един магазин пламнаха като факли миналата нощ. Ресторантите се намират на крайбрежната улица в новия град близо до плажа "Харманите". На крачка от тях е и изгорелият супермаркет. Огнената стихия в Созопол се е разразила призори.

 

Преса

ГЕРБ - БСП 97:87 мандата

Централната избирателна комисия обяви междинни резултати при 99,563% обработени протоколи на СИК в РИК.  При този процент обработени секционни протоколи ГЕРБ има 30,74%, Коалиция за България - 27,06%, ДПС - 10,46%, Атака - 7,39%. Двете партии, които са най-близко до 4-процентаната бариера, но не я преминават са: НФСБ - 3,75 % и Движение "България на гражданите" - 3,26%.

Според данните до момента, макар и неофициално, могат да се направят изчисленията, че ГЕРБ, без мнозинство, печели 97 мандата, Коалиция за България - 87, ДПС - 33, а "Атака" - 23. Въпреки че само четири партии влизат в 42-ото Народно събрание, 10 сили си извюваха правото на годишна държавна субсидия. бТВ изчислява, че ако няма предсрочни парламентарни избори, десетте формации на година ще получат от данъкоплатеца 30,7 милиона лева субсидия или за 4 години - над 120 милиона лева. Това означава, че всеки пълнолетен българин годишно ще финансира развитието на политическите партии, независимо дали ги харесва или не, с по 4,42 лева.

 

Сега

Несъвместими партии почват тежки преговори за програмен кабинет

Програмен кабинет с широка подкрепа е формулата за управление на страната, която предлагат БСП, ДПС и ГЕРБ. Това се разбра от изявленията им след приключването на изборния ден.

Първите две партии обаче изключиха възможността да се коалират с довчерашните управляващи. ГЕРБ също не е съгласна на съглашателство с БСП. Ситуацията е патова, тъй като нито една партия не може самостоятелно да състави правителство, а кабинет на двойна коалиция ще е изключително нестабилен. Развръзката е в ръцете на "Атака", която иззе ролята на ДПС като "незаобиколим фактор" за сформиране на кабинет. Лидерът на националистите Волен Сидеров използва благоприятната ситуация, за да постави условието си - програмата на кабинета да е съобразена с партийната, наречена " Планът Сидеров срещу колониалното робство".

 

Дума

ГЕРБ в пълна изолация

ГЕРБ остана в пълна изолация след проведените в неделя парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов, въпреки че бе първа сила с 30,74 процента, остана абсолютно изолирана, защото в парламента окончателно влязоха само БСП, ДПС и "Атака".

Още в нощта на вота БСП и ДПС декларираха категорично, че коалиции с досегашните управляващи няма да правят. Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за програмно правителство, което да вземе спешни мерки за овладяване на икономическото и социалното положение в страната. "ГЕРБ са в изолация, те не могат да съставят правителство", посочи соцлидерът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също бе категоричен, че няма да прави съглашение с ГЕРБ, а обяви, че трябва да се търси управление на широка основа, отворено и към извънпарламентарните партии.

Най-разтеглива се оказа позицията на Волен Сидеров. Той обяви, че няма да прави коалиция с ГЕРБ, но от другите му изявления не стана ясно готов ли е да участва в програмен кабинет.