Още поне една учебна година в "Отец Паисий" и "Бачо Киро"

Ако се предприемат съдебни действия срещу закриването на двете основни училища, новата учебна година в тях ще започне, съобщи адвокат Даниел Алексиев.

Още поне една учебна година в "Отец Паисий" и "Бачо Киро"

Юристът прогнозира, че докато се стигне до решението на последната съдебна инстанция по подобно дело, може да минат и две учебни години.


 

Припомняме, че Общинския съвет - Добрич одобри закриването на ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Бачо Киро". Очаква се решението на министъра на образованието по това предложение.

 

Съдебни действия могат да се предприемат след като се произнесе министърът, обясни адвокат Даниел Алексиев.

 

Ако той одобри закриването на двете училища, заповедта му може да бъде атакувана в съда. Обжалването спира действието на заповедта до произнасянето на съда, тоест докато съдът проверява законосъобразността на решението на общинския съвет и министъра, в училищата може да продължи учебният процес, разясни ситуацията Алексиев. Това на практика означава, че и този 15 септември школският звънец ще прозвучи в ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Бачо Киро".

 

Правомощия да обжалват закриването имат единствено директорите на съответните училища. Ученици, родители или учители нямат право на такава жалба, съгласно законодателството на страната. Според Алексиев на лице са достатъчно мотиви при завеждането на дело, съдът да се произнесе в полза на училищата и да отмени тяхното закриване.

 

Адвокат Даниел Алексиев е общински координатор на ДНЕС за Добрич. "Движение за национално единство и спасение" е срещу закриване на двете училища. Решението ще остави много учители без работа, а учениците - без училище, заяви Алексиев. В тази връзка местният лидер на гражданско движение ДНЕС е провел среща със заместник областния управител Тодор Георгиев, на която е била обсъдена ситуацията с двете добрички училища, предвидени за закриване.

 

Припомняме, че ученици, родители и учители вчера проведоха протестно шествие от ОУ "Отец Паисий" до Община Добрич. (снимки и повече подробности за вчерашния протест - тук)

 

otec_paisii_protest_600_600