Огледала за мотори: всичко, което трябва да знаете

Огледала за мотори: всичко, което трябва да знаете
Огледалата са едни от моточастите, за които се сещате едва, когато ви се наложи да ги смените. А това не бива да е така, тъй като тези елементи са изключително важни за безопасността ви по време на езда.

Ето защо в този материал ще се опитаме да ви запознаем малко по-детайлно както с предназначението, така и с видовете огледала за мотори .Източник на изображение: unsplash.com


Какво е предназначението на огледалата?


На този въпрос можете и сами да дадете отговор, но нека го кажем и ние.


Огледалата са единственият елемент от мотора, чрез който можете погледнете назад и да се уверите, че карате на безопасно разстояние от останалите превозни средства на пътя.


Стандартно, огледалата са две на брой, могат да са в различни форми и размери, да бъдат произведени от пластмасата или друг материал и могат да бъдат позиционирани както на кормилото, така и директно на обтегача.


Елементи, от които се състоят огледалата


Основните компоненти, от които се състои този мото елемент са четири: тяло, отразяваща част, система за регулиране и прът.


Тялото е основната част на мото огледалото. Неговата единствена функция е да служи като място за закрепване на отразяващата част и системата за регулиране.


Системата за регулиране пък е съставена от сфера, която работи на компресия и позволява ръчно движение и настройване на огледалото спрямо пръта.


Степента му на движение позволява на моториста да настрои огледалото така, че може да вижда възможно най-добре и най-голяма част от пътя.


Прътът е свързващият елемент между кормилото на мотоциклета и корпуса на огледалото.


Основни видове огледала, които се предлагат на пазара


Като форми и размери предлаганите огледала за мотори са доста, но когато говорим за видове, то те са основно три: адаптивни, спортни и оригинални.


Адаптивният вид са универсални мото огледала, което на практика означава, че могат да се монтират на почти всички видове мотоциклети и скутери.


Този вид огледала се монтират лесно, тъй като се фиксират директно върху опорите на мотоциклета.


Спортните мото огледала се наричат още обтегателни. Те са малко по-специални, тъй като не се монтират по стандартния начин, а върху обтегателя.


Оригиналните огледала за мотори са тези, с които вашето двуколесно превозно средство е излязло от завода на производителя. Този вид се монтират лесно и за разлика от предходните два вид можете да ги откриете без никакви затруднения.


Достатъчно е просто да знаете модела на вашия мотоциклет и да потърсите в някой от онлайн магазините за продажба на моточасти огледалото, което е предназначено на него.


Критерии при избор подходящото огледало за мотоциклет


Елемент на отразяване


Според отразяващия елемент, огледалата се делят на: плоски, с изпъкнал сферичен рефлектор, с антирефлексно покритие и поляризирани.


Плоските огледала отразяват заобикалящата среда доста реалистично, но имат по-голяма мъртва зона.


Моделите с изпъкнал сферичен рефлектор предлагат точно обратното - мъртвата им зона е по-малка, но за сметка на това не отразяват много реалистично заобикалящата среда.


Огледалата с антирефлекторно покритие, както е видно и от наименованието им намаляват отблясъците на превозните средства зад вас.


Поляризираните модели от своя страна подобряват видимостта при ярка слънчева светлина.


Дължина и форма на крепежните елементи


Добре е да обърнете специално внимание на дължината и формата на крепежните елементи, тъй като повечето модели огледала се предлагат със стандартна дължина на крепежните елементи, която пък е съобразена да отговаря на стандартната височина на ездача.


Тоест, ако вие сте по-ниски или по-високи от стандартното е възможно дължината на крепежните елементи да не е подходяща за вашия ръст и когато монтирате огледалата да не можете да виждате добре.Източник на изображение: unsplash.com


Форма на огледалата


Що се отнася до формата на тези мото компоненти, то на пазара ще откриете както кръгли и правоъгълни, така и квадратни, елипсовидни и много други форми.


Тук нямаме конкретни препоръки, тъй като изборът на форма зависи както от вашите желания, така и от стила и вида на мотора, който карате.

Споделете в социалните мрежи:

Google+