Огледала за мотори: всичко, което трябва да знаете

Огледалата са едни от моточастите, за които се сещате едва, когато ви се наложи да ги смените. А това не бива да е така, тъй като тези елементи са изключително важни за безопасността ви по време на езда.

Огледала за мотори: всичко, което трябва да знаете

Ето защо в този материал ще се опитаме да ви запознаем малко по-детайлно както с предназначението, така и с видовете огледала за мотори .




Източник на изображение: unsplash.com

Какво е предназначението на огледалата?


На този въпрос можете и сами да дадете отговор, но нека го кажем и ние.

Огледалата са единственият елемент от мотора, чрез който можете погледнете назад и да се уверите, че карате на безопасно разстояние от останалите превозни средства на пътя.

Стандартно, огледалата са две на брой, могат да са в различни форми и размери, да бъдат произведени от пластмасата или друг материал и могат да бъдат позиционирани както на кормилото, така и директно на обтегача.

Елементи, от които се състоят огледалата


Основните компоненти, от които се състои този мото елемент са четири: тяло, отразяваща част, система за регулиране и прът.

Тялото е основната част на мото огледалото. Неговата единствена функция е да служи като място за закрепване на отразяващата част и системата за регулиране.

Системата за регулиране пък е съставена от сфера, която работи на компресия и позволява ръчно движение и настройване на огледалото спрямо пръта.

Степента му на движение позволява на моториста да настрои огледалото така, че може да вижда възможно най-добре и най-голяма част от пътя.

Прътът е свързващият елемент между кормилото на мотоциклета и корпуса на огледалото.

Основни видове огледала, които се предлагат на пазара


Като форми и размери предлаганите огледала за мотори са доста, но когато говорим за видове, то те са основно три: адаптивни, спортни и оригинални.

Адаптивният вид са универсални мото огледала, което на практика означава, че могат да се монтират на почти всички видове мотоциклети и скутери.

Този вид огледала се монтират лесно, тъй като се фиксират директно върху опорите на мотоциклета.

Спортните мото огледала се наричат още обтегателни. Те са малко по-специални, тъй като не се монтират по стандартния начин, а върху обтегателя.

Оригиналните огледала за мотори са тези, с които вашето двуколесно превозно средство е излязло от завода на производителя. Този вид се монтират лесно и за разлика от предходните два вид можете да ги откриете без никакви затруднения.

Достатъчно е просто да знаете модела на вашия мотоциклет и да потърсите в някой от онлайн магазините за продажба на моточасти огледалото, което е предназначено на него.

Критерии при избор подходящото огледало за мотоциклет


Елемент на отразяване


Според отразяващия елемент, огледалата се делят на: плоски, с изпъкнал сферичен рефлектор, с антирефлексно покритие и поляризирани.

Плоските огледала отразяват заобикалящата среда доста реалистично, но имат по-голяма мъртва зона.

Моделите с изпъкнал сферичен рефлектор предлагат точно обратното - мъртвата им зона е по-малка, но за сметка на това не отразяват много реалистично заобикалящата среда.

Огледалата с антирефлекторно покритие, както е видно и от наименованието им намаляват отблясъците на превозните средства зад вас.

Поляризираните модели от своя страна подобряват видимостта при ярка слънчева светлина.

Дължина и форма на крепежните елементи


Добре е да обърнете специално внимание на дължината и формата на крепежните елементи, тъй като повечето модели огледала се предлагат със стандартна дължина на крепежните елементи, която пък е съобразена да отговаря на стандартната височина на ездача.

Тоест, ако вие сте по-ниски или по-високи от стандартното е възможно дължината на крепежните елементи да не е подходяща за вашия ръст и когато монтирате огледалата да не можете да виждате добре.


Източник на изображение: unsplash.com

Форма на огледалата


Що се отнася до формата на тези мото компоненти, то на пазара ще откриете както кръгли и правоъгълни, така и квадратни, елипсовидни и много други форми.

Тук нямаме конкретни препоръки, тъй като изборът на форма зависи както от вашите желания, така и от стила и вида на мотора, който карате.