15 минути спорт на ден - 3 години повече живот

Само 15 минути умерена физическа активност на ден са достатъчни, за да прибави човек три години към живота си, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мащабно тайванско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

15 минути спорт на ден - 3 години повече живот
За повечето хора е трудно да се придържат към препоръчителните 30 минути дневно за спорт пет пъти седмично. Авторите на настоящето проучване от Националния институт за здравни изследвания в Тайван се надяват, че с определянето на "по-ниска доза" ще мотивират повече хора да водят по-активен и здравословен живот.

Изследователите са установили, че 15 минути умерена физическа активност на ден, като например бързо ходене, ще е от полза за всички - мъже, жени, млади, възрастни, пушачи, хора, водещи здравословен и не толкова здравословен начин на живот. Проучването е продължило 13 години и е обхванало 416 000 души. След като отчели различия като възраст, пол, тегло и редица други свързани със здравето фактори, специалистите са установили, че само 15 минути умерени физически упражнения дневно увеличават продължителността на живота с три години.

Всекидневният спорт освен това намалява случаите на рак и понижава с един процент смъртността от ракови заболявания. Авторите на проучването отбелязват, че то е първото по рода си, което идентифицира полезния за здравето минимум от упражнения. "Надяваме се, че така спортът ще стане по-привлекателен за неактивните хора, тъй като е по-лесно да отделиш 15 минути на ден, отколкото 30", пишат изследователите. БТА